Tillbaka till livet med CancerRehabFonden

16 juni 2019 | Av Yogobe

80 procent av alla som varit cancersjuka får ingen rehabilitering inom sjukvården. Därför finns CancerRehabFonden – för en hjälp att komma tillbaka till livet. Yogobe har intervjuat generalsekreterare Eva Hansen om kropp, själ och hur yogan kan hjälpa.


Många skulle behöva hjälp

1 av 3 får cancer och idag lever ungefär en halv miljon människor i Sverige som haft en cancerdiagnos. Varje år får cirka 60 000 personer det oerhört tuffa beskedet om att de har cancer – det är en person var tionde minut.

– Nästan alla i vårt land har en koppling till cancer och många människor är berörda av frågan. Och det är många som skulle behöva hjälp, säger Eva Hansen, generalsekreterare för CancerRehabFonden.

CancerRehabFonden är en insamlingsorganisation som ger kostnadsfri rehabilitering och stöd till cancerdrabbade vuxna och barn. De är fristående från andra cancerorganisationer och får inga statliga bidrag – istället är de beroende av gåvor från privatpersoner, företag och stiftelser.

Eva Hansen är väldigt personligt engagerad i cancerfrågan då hennes mamma gick bort i cancer när hon var 60 år, och en av Evas systrar har haft cancer två gånger.

– Då tänkte jag inte som idag, att jag och mina två systrar också skulle behövt hjälp. Vad skulle vi göra av vår ångest över att vår mamma dör alldeles för tidigt? Det är så viktigt att hjälpa den som är drabbad – och alla närstående och anhöriga.

Efter en cancersjukdom känner många oro och ångest. Många är också rädda för återfall och har svårt att komma tillbaka till vardagen och arbetslivet. Rehabilitering kan hjälpa den som är cancerdrabbad att återhämta sig både fysiskt och psykiskt.

Dock visar CancerRehabFondens undersökningar att hela 80% blir utan rehabilitering efter cancer, då sjukvården saknar resurser för detta.

– Vi jobbar rikstäckande över hela landet, och oavsett cancerdiagnos. Vi arbetar idag med sex olika rehabaktörer som bedriver rehab. Men vi behöver mer stöd – för vi har så enormt långa väntelistor. Tyvärr blir det många som vi inte kan hjälpa. Det behövs mycket mer pengar för att vi ska kunna hjälpa fler, säger Eva.

Hos de olika rehabaktörerna hålls rehabveckor med olika inriktningar. Programmen utgår ifrån nationella riktlinjer för cancerrehabilitering – och är framtagna inom vården. Alla rehabveckor leds av legitimerad personal som psykologer, läkare, kuratorer, sjukgymnaster, dietister, allt beroende på rehabprogram.

Vissa grundstenar är viktiga för alla rehabveckor/program:

  • Hur hanterar man oro och ångest? Verktyg för att hantera stress och oro.
  • Den fysiska aktiviteten är viktig, och någon form ingår alltid. Yoga ingår i samtliga program.
  • Kostråd ingår då det är väldigt viktigt hur man äter. Hur ska man äta rätt för att bygga upp kroppen på ett optimalt sätt?
  • Individuella- och gruppsamtal.
  • Att få möta andra en viktig del, att få prata med de som har liknande upplevelser.

Att komma tillbaka till livet efter en cancersjukdom handlar som sagt inte bara om kroppen. Det mentala och själsliga är också en viktig del. Eva menar att vi i Sverige tyvärr inte har ett holistiskt synsätt på människan idag.

– Det är något som jag tycker är viktigt, att se att kropp och själ hänger ihop, Man kan inte bara laga kroppen, man måste också laga själen. Och här tycker jag att yogan kommer in på naturligt sätt. Vi vet ju att yoga och mindfulness ger en förbättrad förmåga att bland annat hantera stress. Och yoga, mindfulness och meditation kan vara väldigt effektiva verktyg för att hantera en cancersjukdom. Yogan bygger också upp kroppen på ett skonsamt sätt, vilket är ett jättebra verktyg för cancerdrabbade.

Vilka är de största utmaningarna under rehabiliteringen efter cancer?

  • Rädslan för återfall. Kommer jag att dö? Kommer cancern komma tillbaka? Vågar jag börja leva?
  • Det är vanligt att känna sig ensam. Sjukvården har inget att erbjuda och man kastas ut i verkligheten.

– Jag är helt övertygad om att det är många i gruppen psykisk ohälsa som drabbats av cancer – som skulle behövt rehabilitering. Jag önskar att det skulle göras studier på det här, men det har inte varit ett prioriterat område. Rehab handlar också om att förebygga framtida psykisk ohälsa, med långa sjukskrivningar. Hur ser till exempel Försäkringskassans siffror ut vad gäller sjukskrivning för psykisk ohälsa – kopplad till cancer?

Efter en cancersjukdom handlar det väldigt mycket om att komma tillbaka till livet. Det vill CancerRehabFonden hjälpa människor till. Att få ökad livskvalitet och kunna gå tillbaka till livet arbetet och familjen.

Stötta CancerRehabFonden

Hjälp CancerRehabFonden att bygga ett långsiktigt arbete genom att stötta med en gåva. Läs mer och bli månadsgivare här!

Lästips

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]