Nu erbjuder Yogobe & Region Skåne onlineträning för cancerpatienter 

23 januar 2024 | Av Yogobe

Fysisk aktivitet kan hjälpa människor som genomgår eller har genomgått cancerbehandling att må bättre. I ett nytt samarbete erbjuder Yogobe och cancerrehabiliteringen i Region Skåne digital gruppträning LIVE-online. Läs mer här!


Positiva resultat av fysisk aktivitet för cancerpatienter

Cancerpatienter som genomgår eller har gått igenom olika typer av behandlingar, blir oftast mer stillasittande. Vila är såklart nödvändigt, men det är även känt att patienter generellt mår bättre av att röra på sig och minska på stillasittandet. De positiva effekterna av fysiskt aktivitet är bland annat att kroppen fungerar bättre, blir starkare, och cancerpatienter får bättre balans och mer ork.

Fysisk aktivitet hjälper generellt även mot oro, sömnproblem och trötthet. Det finns också studier som visar att risken för återfall i cancer minskar med fysisk aktivitet. Det är även av stor vikt att bibehålla fysisk aktivitet långsiktigt för att minska risken för bland annat hjärt- kärlsjukdomar.

Nytt samarbete med cancerrehabiliteringen i Region Skåne

Vi på Yogobe brinner för att jämlik hälsa – att alla ska jämlikt tillgång och möjlighet att träna,  på sina egna villkor. Därför är vi glada och stolta över vårt nya samarbete tillsammans med Region Skåne, där cancerpatienter inom Region Skåne erbjuds digital gruppträning LIVE med utbildad instruktör på veckobasis genom ett riktat FaR, Fysiskt aktivitet på recept, som förskrivs av vårdpersonal. Målet är att långsiktigt förbättra hälsa hos personer som befinner sig under och efter cancerbehandling och för att utgöra en brygga mellan frisk- och sjukvård.

Den första gruppen startat i början av februari i år. Deltagarna får även tillgång till förinspelade klasser inom muskelstärkande och pulshöjande träning, vilket är det övergripande fokuset med insatserna, samt klasser inom bland annat återhämtning, sömnbesvär, kroppskännedom och självmedkänsla som syftar till att stötta det mentala måendet under och efter en cancerrehabiliteringsprocess. Dessa klasser kan patienterna göra utifrån sitt egna mående och schema.

Sara Ivarsson leder gruppträningspassen.

Jämlik behandling – oavsett var du bor

Yogobe vill möjliggöra demokratisk och jämlik behandling och riktade insatser till cancerpatienter, oavsett geografisk plats. Det digitala konceptet passar framförallt bra för infektionskänsliga patienter som inte kan, eller helst undviker, att träna på gym eller friskvårdsanläggningar men som ändå vill ta del av träning och känna gemenskap. Dessutom får deltagarna i projektet möjlighet att möta personer som befinner sig i liknande situation, utan att behöva lämna hemmet.

Region Skåne är första regionen i Sverige som erbjuder riktat FaR inom cancerrehabiliteringen

Region Skåne är den första regionen i Sverige att starta upp projektet med riktat FaR inom cancerrehabiliteringen. Yogobe hoppas dock att fler regioner kommer att följa Region Skånes exempel och starta upp liknande former på cancerrehabmottaningar på nationell nivå, då man vet att effekterna av fysisk aktivitet är många, och att efterfrågan av liknande insatser på andra håll i landet finns.

Detta ingår för dig som har fått riktat FaR hos Yogobe:

  • Gruppträning LIVE online på veckobasis under 3 månader med instruktören Sara Ivarsson, erfaren av att leda patienter med cancerdiagnos.
  • Specialframtaget program anpassat för dig som befinner dig under eller efter cancerbehandling – innehållandes träning, yoga & avslappningsmetoder.
  • Tillgång till hela Yogobe PLAY under 3-månadersperioden.
  • Subventionerat pris: 150 kr per månad (450 kr för hela perioden).

Låter det som något för dig eller någon du känner? Kontakta då Elin Karnstedt, projektledare på Yogobe Health & Care på [email protected] för att veta mer.

Övningar online

Klass
45 min

Yoga with

Verktyg för att reagera lagom och uppmärksamma de inre signalerna vid ångest och oro.

Klass
20 min

Meditere with

Låt dagen rinna av dig och kroppen mjukna, som en del av din kvällsrutin för bättre sömn.

Klass
20 min

Trening with

Lätt pulshöjning, balansträning och mjuk stretch för hela kroppen i övningar anpassade för alla.

Klass
10 min

Meditere with

En meditation som hjälper dig möta livets prövningar och öva på self-compassion, självmedkänsla.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid – klicka här och kom igång direkt!

Lästips

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]