Nystart för hela dig

10 september 2019 | Av Linda Åslev

Ny årstid på ingång. Med den nya förändringar. Nya tag och en ny start. Hur kan du ge dig själv den nystart du behöver, som hela du behöver, inte bara utvalda delar som exempelvis den fysiska kroppen? Här får du tips och inspiration inför hösten! 


Vad behöver du i omställningen?

Precis som alla andra årstider innebär hösten förändring. Men till skillnad från vårens sprudlande glädje med ljus och nytt liv så är hösten för många det motsatta. Livet dör ut i naturen, åtminstone på ytan. Ljuset likaså. Men vad vi behöver ta med oss är att det alltid kommer tillbaks. Inget är för evigt. Livet ligger och pyr där under ytan under hösten och vintern. Ljuset lurar runt hörnet (jo, jo, runt hörnet är en definitionsfråga, men du förstår kanske...). Men vad behöver du för att fixa just den här omställningen? För att må bra när energilösheten vill ge sig till känna?

För precis som vi är olika som individer, som behöver olika saker, så behöver du olika saker varje årstid. 

Säg JA!

Lyssna till behoven snarare än alla "borden". Säg ja till dig själv. Det är precis det du gör när du väljer att investera i dig själv. Och den där investeringen kan bestå av så många olika saker. Kanske behöver du investera i dig själv psykologiskt, mentalt eller själsligt den här hösten. Vad behöver du för det? Kanske behöver du investera i dig själv mer fysiskt.

Alla gånger du säger ja till dig själv kommer ge ringar på vattnet. Ditt välmående kommer boostas. Att få till en regelbunden träning, yogapraktik, meditationspraktik eller liknande. Det kommer hjälpa dig på många plan. Det är ingen quick fix. Ja, de flesta av oss vill ha sådana. Så det är bara att börja jobba med tålamodet. Och insikten om att det handlar om hållbarhet. I längden. Inte bara nu. Hälsa är en färskvara som behöver näring och omvårdnad. 

Verktyg för en nystart

Genom bland annat yoga kan vi också hjälpa oss nystarta oss själva för att lättare säga ja. Leila Andersson skriver så fint om just det här att säga ja till sig själv i ett av sina blogginlägg:

"När vi yogar kan vi öva på att lyssna in, känna in och tona in det som är. Och stå upp för det vi hittar. På mattan är vi trygga att uttrycka våra nej kärleksfullt och använda våra ja meningsfullt. När vi gör det ger vi samtidigt, medvetet eller omedvetet, andra utrymme att göra detsamma."...

"När du har sagt ja till en gräns i en yogaställning som ännu inte är din att säga ja till, hur har det känts då? Har det blivit nej till något annat, i en annan ände istället? Ett knä som börjat krångla? En klass som du slutat gå på för att du känner dig otillräcklig? Yogan utvecklar vår omdömesförmåga, vår möjlighet att urskilja vad som är bra för oss och att börja definiera våra gränser."... – Från Leila Andersson i blogginlägget Nystart i höst.

Låt det nya ta sin början. Fortsätt med det du vet får dig att må bra, som kanske fallit bort ett tag. Skruva lite på det du brukar göra för att gå lite djupare, få ut något nytt av din träning, meditation, yoga eller vad det kan vara. Inget är för evigt, allt behöver förändras. Oavsett om du fallit från eller behöver fördjupa, det kommer hända igen. Och igen. Och igen. Liksom årstiderna går livet i cykler.

Eller så är det dags att börja med något nytt. Hoppa. Testa. Våga. 
Vilket som. Det som gynnar dig. Så jag lånar Leilas ord och ställer dig frågan:

Hur vill du säga ja till livet i höst? Vad behöver du för att kunna säga ja till det som gynnar dig?

Kanske kan du behöva bredda frågan lite, så ställ dig själv frågorna:

  • Hur vill jag må?
  • Hur kan jag skapa mitt eget ljus i höstmörkret?
  • Vilka mål har jag med denna årstid, denna gång? Och hur kan jag uppnå dessa mål?

Några sekvenser för en skön nystart

Klass
5 min

Puste with

En andningsövning för de tillfällen du behöver en energikick.

Foredrag
10 min

Grow with

How can yoga and meditation help us cope with stress?

Klass
60 min

Yoga with

Reset the natural state of peace and openness.

Klass
20 min

Yoga with

Gentle morning yoga for a positive mind

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid. Klicka här och kom igång direkt!

Linda Åslev

Med sina 20-års erfarenhet av träning, yoga, hälsa och friskvård samt en bas. beteendevetenskap vill Linda stötta människor till bättre hälsa på ett djupare plan.

Les mer