Vad är medicinsk yoga?

28 april 2021 | Av Yogobe

Medicinsk yoga är namnet för flera olika yogastilar som mjukt och lugnt stöttar din kropp både i rehabilitering och balans för kropp och själ. Läs mer om medicinsk yoga här!


Medicinsk yoga – en lugn och teurapetisk yogaform

Medicinsk yoga är samlingsnamnet för flera terapeutiska yogaformer som kan lindra olika fysiska och psykiska besvär. Den medicinska yogan är ofta inspirerad av den traditionella kundaliniyogan, men är mjukare och lugnare. Ibland syftar de medicinska yogastilarna till att underlätta ett besvär, som migrän, medan andra är generella och stöttar kroppens förmåga att läka genom att balansera kropp och själ, med fokus på att lindra stressymptom.

Vill du testa medicinsk yoga? I videobiblioteket här på Yogobe hittar du klasser med olika längd och behov.

Många av de medicinska yogaformerna är forskningsbaserade och klasserna byggs på beprövade metoder. Andningstekniker, lugna yogapositioner, avslappningsövningar och meditation utövas ofta inom medicinsk yoga och mycket fokus ligger på att yogan ska kunna anpassas efter varje persons  unika behov.

En yogastil för alla

Idag finns många olika yogastilar, allt från lugna och stilla yogaformer till avancerade och fysiskt krävande. Om du upplever smärta eller stress så kanske inte de mest fysiskt krävande yogaformerna är något du vill eller kan utöva. Medicinsk yoga är ett lugnt alternativ till dessa yogastilar och ett verktyg för att rehabilitera, lindra besvär och skapa balans.

Dock behöver du inte ha några särskilda besvär för att utöva medicinsk yoga – den passar också dig som vill utöva en lugn och mjuk yogaform som hjälper dig att hålla kropp och själ i balans.

Olika former av medicinsk yoga:

  • Migränyoga
  • HoliYoga - hormonyoga
  • MediYoga
  • Canceryoga till exempel Yoga4cancer
  • Stressyoga

Vad är MediYoga?

MediYoga är en varumärkesskyddad yogaform som skapades av Göran Boll på 90-talet. Det var också han som tidigare tog initiativet till den första medicinska vetenskapliga studien på yoga i Sverige. MediYogan är inspirerad av kundaliniyoga, ayurveda och traditionell kinesisk medicin och kan ses som en föregångare för andra medicinska yogastilar.

Passen inom MediYoga har en viss struktur och ett innehåll som är baserat på många års forskning. Klasserna är utvecklade för att stötta kroppens naturliga förmåga till läkning vid sjukdomstillstånd som till exempel utmattning, hjärt- och kärlsjukdomar, cancer och diabetes. I Sverige används MediYoga på över 200 vårdenheter.

Lästips – om värk, rörelse och medicinsk yoga

Videotips – medicinsk yoga online

Klass
5 min

Yoga with

Fokusera på bröstkorgen, bröstryggen och sidorna av bålen för friare andning och energiflöde.

Klass
30 min

Yoga with

Ett mjukt helkroppsflöde med hormonyoga som fokuserar på övningar som kan bidra till sköldkörtelbalansering.

Klass
5 min

Yoga with

En intensiv övning för djup avspänning i nack- och halsmuskler.

Klass
30 min

Yoga with

Släpp på spänningar i bland annat rygg, nacke och käkar för att bland annat förebygga huvudvärk.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid – klicka här och kom igång direkt!

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]