Välj grönsaker efter säsong – för klimatet och smaklökarna

04 mars 2022 | Av Yogobe

Finns det något godare än att bita igenom en saftig och solmogen tomat om sommaren, eller att avnjuta de där första späda färskpotatisarna? Att handla grönsaker i säsong är inte bara en härlig smakupplevelse, det finns många fler fördelar, våra kompisar på Mat.se berättar här om vilka!


Fem fördelar med att handla grönsaker i säsong

  • Det smakar bättre. Vi alla vet hur mycket godare de svenska grönsakerna, som fått mogna i sin egen takt, smakar – som en smakexplosion! Importerade grönsaker plockas ofta från träd och buskar innan de har mognat klart så att de istället kan mogna under transporten.
  • En fördel för klimatet. Det krävs inga långa flygtransporter för dessa råvaror och inte heller energikrävande växthus för att återge det varma klimatet som råvaran kräver. Ju kortare vägen från jord till bord är desto bättre.
  • Billigt och bra för plånboken. Finns det en tomat som alla vill ha kan den säljas för dyra pengar. Under sommarmånaderna när de finns i överflöd kan vi passa på att frossa.
  • Mer näringsrikt. Importerade grönsaker som färdats en lång väg för att nå ditt middagsbord förlorar både kvalité och näring på sin resa då de plockas innan mognadsprocessen är slutförd. Att välja säsongsbaserat och svenskt gör därför gott även för näringsinnehållet i råvaran.
  • Rolig och utmanade matlagning! Tjusningen som finns i de olika årstiderna, där vi gör olika aktiviteter under vinter, vår, sommar och höst, samma tjusning finns i att använda råvaror i säsong. Undvik dina rutinmässiga inköp och testa istället en råkostsallad under vintern när kålen finns i överflöd, och njut av svensk krispig gurka under sommaren.

Grönsakskalendern – hjälp för att äta efter säsong

Vilka grönsaker (och rotfrukter som ingår i grönsakssläktet) är då egentligen i säsong vid vilken månad? Det är inte alltid det mest självklara. Därför har Mat.se skapat en grönsakskalender som hjälper dig. Den passar också utmärkt för dig som vill få i dig mer variation men fastnar i samma grönsaker om och om igen. Inspireras av allt som finnas att välja mellan – du kan både få kreativitet i köket, upptäcka nya smakkombinationer och ju fler olika sorters grönsaker du får i dig, desto bättre för hälsan, då du ökar chansen att få i dig tillräckligt med vitaminer och mineraler.

Kampanjkod för dig som ny kund på Mat.se

Med kod: 250MAT får du 250 kronor rabatt på Mat.se.
Gäller enbart för nya kunder vid köp över 750 kr. Giltig fram t om 1/7-2022

Ta även del av goda, gröna recept från Mat.se, såsom: 

Meditation  och yoga efter maten – för bättre matsmältning

Klass
20 min

Meditere with

Besök gränslandet mellan vakenhet och sömn utan att ligga helt på rygg.

Klass
20 min

Yoga with

Quickfix för mage och psoas för ökad circulation efter stillasittande.

Klass
30 min

Yoga with

Hitta närvaro och kontakt med kroppen– låt dig inspireras av och mjukna med andetaget.

Klass
15 min

Meditere with

A guided meditation that supports you to connect with the ability to feel trust and patience.

För att kunna se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem på Yogobe. Är du ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar utan bindningstid – klicka och kom igång här!

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]