Till dig som är nybliven mamma

22 mai 2019 | Av Jennie Liljefors

Tiden efter en förlossning kan vara fantastisk, men också svår och utmanande. Mycket beror på hormonsvängningarna som pågår från förlossningen och några veckor framåt. Den här första perioden som förälder kan verkligen vara en berg- och dalbana. Här kommer tips och info på vägen!



En berg- och dalbana

Den första tiden som förälder kan ibland innebära ett mindre kaos. Känslorna svallar och man kan till och med undra om man gjort rätt val i att skaffa barn… Det är inte kul att känna så men det är heller inte ovanligt, eller farligt. Det är bara något som vi inte pratar så ofta om. Tänk på att inte döma dig själv eller att du som partner inte dömer den nyblivna mamman.

Det bästa att göra i en liknande situation är faktiskt att våga tänka tanken ut, att släppa fram sina demoner och tankar. Det kan också vara bra att få vara ifred en stund. Kanske du kan ta en skön dusch eller ett bad då vatten är väldigt helande och renande? När du tillåter dig att vara i din känsla utan någon värdering eller att döma dig själv – och får lite egen tid och ny energi – så brukar tankarna släppa. Men, om de inte släpper och ständigt återkommer och du känner att du blir deprimerad, så finns det hjälp att få via din barnavårdcentral – var inte rädd att be om hjälp!

För att förebygga denna berg- och dalbana rekommenderar jag att du varje dag försöker ta dig tid till lite andning, meditation och yoga. Bara några få minuter räcker! Yoga hjälper dig som mamma att läka både fysiskt och psykiskt. Andningsövningar hjälper dig att hitta ro, balans och energi och kan även hjälpa till att få en orolig baby lugn.

Vanliga upplevelser för en nybliven mamma

  • Svettningar/vallningar på natten är en blöt historia. Det beror på att du som gravid samlat på dig mycket vatten som kroppen nu vill göra sig av med – här kan yoga hjälpa dig att bli av med överflödet.
  • Amningen kan vara svår att få igång och kan ibland göra väldigt ont. När vi får ont reagerar vi ofta med stelhet, blir rädda för att röra oss och det blir en ond cirkel vilket ger för lite blodtillförsel till muskulaturen. Här hjälper yoga till att vända den onda cirkeln. Amning kan bli till en stress för mamman, och får du inte bukt med den ska du inte vara rädd för att be om hjälp. Om mjölken stockar sig kan man få det som kallas mjölkstockning. Brösten blir då röda, hårda och ömma och man kan få lätt feber. Det bästa du kan göra då är att ställa dig i en varm dusch och med händerna massera från fästet av bröstet in mot vårtgården och bröstvårtan och försöka få ut mjölken. Vissa mammor och bebisar får inte till det med amningen men då finns bra bröstmjölksersättning att ge och man uppnår samma fina närhet till barnet. Var inte rädd för att prova och döm inte dig själv för det!
  • Eftervärkar: När du ammar sätter eftervärkarna igång för att livmodern ska krympa ihop – andningsövningar hjälper dig som mamma att hantera värkarna på ett mer skonsamt sätt. Den som inte ammar brukar få en spruta av barnmorskan för att sätta igång eftervärkarna. Efter en graviditet kan du känna dig svullen, ur form och ha känslan av uttänjd hud – men kroppen är fantastisk och återhämtar sig även om det tar lite tid. Man brukar säga att kroppen är helt återställd ett år efter förlossningen, så ha tålamod! Kom ihåg att vara snäll mot dig själv, du har precis gjort ett mirakel: ett barn!
  • Underlivet: Man kan ha rejält ont i underlivet efter en förlossning, vissa har spruckit eller blivit klippta och fått stygn. Bäckenbottenmuskulaturen är rik på blodkärl och läker snabbt, men ha tålamod, tänk på att inte ta ut dig, vila gärna förbyggande flera gånger per dag, gärna liggande med bäckenet lite upplyft på en stor kudde eller ett yogablock. Detta hjälper mot känslan av tyngd och det lättar på smärtan. Efter förlossningen får man även en vaginal blödning som kallas avslag, den pågår oftast under några veckor. Använd bindor och inte tamponger, tvätta vid behov rent med ljummet vatten och tvål. Regelbunden mjuk yogapraktik hjälper också din kropp att rensa ut snabbare.

Försök sova
Om du kan, vila och ta det lugnt när barnet sover. Har du svårt att somna mitt på dagen kan yoga hjälpa till så att du minskar på stress och spänningar.

Var inte rädd om du känner viss inkontinens efter förlossningen, det är vanligt att man läcker lite kiss när man nyser, skrattar och springer. Känslan är inte så kul men det är högst naturligt och väldigt vanligt. Därför är det viktigt att först stärka upp bäckenbottenmuskulaturen så den kan hålla upp bland annat bukmuskulaturen när du sedan börjar jobba med resten av kroppen.

Efter en förlossning kan det ta ett tag innan den sexuella lusten kommer tillbaka. Blotta tanken på sex kan få vissa att rysa och vissa kan längta efter det, för vissa kan det ta ett par veckor men för andra ett par månader. Man brukar rekommendera att avstå från samlag tills avslaget är klart. Våga säga som det är till både dig själv och till din partner, det är ok hur det än är, men det är viktigt att prata om. Försök hitta annan form av närhet så ni inte glömmer ge varandra och er själva kärlek.

Kom ihåg att våra kroppar ständigt är under förändring. Du behöver alltså inte tänka att din kropp ska se exakt ut som före graviditeten. Jag rekommenderar dig att istället sträva mot hälsa, vitalitet och styrka. Försök att vara hemma så mycket som möjligt den första tiden, ha inte för bråttom ut. Sätt en rutin för dig och ditt barn. Nummer ett är att försöka sova när bebisen sover, ta hand om dig själv!

Länktips

Videotips för nyblivna mammor

Klass
3 min

Yoga with

Att bära och amma barn kan ge ett trött och smärtande axelparti. Denna sekvens är golvnära och hjälper dig att motverka just den problematiken.

Klass
20 min

Yoga with

En mysig stund för att landa i kroppen och hitta mer rörlighet i ryggen.

Klass
10 min

Yoga with

Guidad avslappning för dig som väntar eller nyligen har fött barn.

Klass
30 min

Meditere with

En myk yogasekvens for pust, påfyll og egenomsorg

För att kunna se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem på Yogobe. Är du ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar utan bindningstid – klicka och kom igång här!

Jennie Liljefors

Jennie driver Altromondo i Stockholm där hon även lär ut Anusarainspirerad yoga, gravidyoga och yinyoga.

Les mer