Tänd motivationens gnista

30 januar 2023 | Av Yogobe

När människor är motiverade syns det på resultaten och känns i luften. Både på arbetsplatsen och i privatlivet. Här förklarar Eva Hamboldt, coach, utbildare och föreläsare inom neuroledarskap, hur vi kan väcka motivationen på jobbet och hur vi får den att hålla över tid, tips som kan appliceras i privatlivet också. 


Tips för att hitta motivation och hålla den vid liv!

  • Steg 1: ”Emotion drives attention”
    Först behöver målet väcka medarbetarnas uppmärksamhet. Vi behöver en adrenalin- och kortisolkick och det uppnår vi genom att ge amygdala en knuff. Det kan antingen vara i form av ett hot: Våra konkurrenter har lanserat en kampanj och om inte vi möter den med något ännu vassare så kommer vi tappa marknadsandelar. Det kan även vara i form av en belöning: Om vi gör den mest kreativa kampanjen så kan vi vinna ett pris på branschgalan.

    OBS! Hot funkar oerhört bra för att väcka människors uppmärksamhet. Men ett allt för drastiskt hot leder till att det blir för mycket av det goda och vi ramlar över i stress och otrygghet. Hot motiverar heller inte över tid, utan fungerar mer kortsiktigt.
  • Steg 2: Hitta ditt varför och din vilja
    Medarbetarna behöver också känna att de kan relatera personligt till målet. Alla behöver kunna svara på frågorna: Varför ska jag göra det här och vill jag göra det?

    När vi reflekterar kring dessa frågor aktiveras system i hjärnan som hanterar tankeprocesser kring oss själva och vårt värderingsystem. Och när känslorna kopplas på får vi en lagom dos adrenalin vilket hjälper oss att hålla intresset för målet uppe.
  • Steg 3: "What’s in it for me?"
    Utöver att förstå vad som ska göras och vart vi är på väg behöver vi också kunna se att det finns en belöning för oss om vi väljer att röra oss mot det önskade läget. Då triggas dopaminproduktionen och vi känner oss nyfikna och positiva.

    En belöning ska upplevas som meningsskapande. Det kan vara allt från en bonus eller en middag med gänget till att gruppen på något sätt bidrar till människor som lider nöd. Belöningarna behöver designas så att alla medarbetare får en chans att koppla på just sina drivkrafter.

    Tänk också på att det inte räcker med en belöning när vi lyckas. För att hålla ångan uppe under resans gång behöver vi få uppskattning för att vi försöker. Då har man ett så kallat ”growth perspective”.
  • Steg 4: Vi gör det tillsammans!
    Vår motivation påverkas positivt när vi befinner oss i en trygg kontext, där vi peppar varandra och där man känner att man duger trots att man gör misstag. När gruppen har en god samhörighet så droppar vi även ner oxytocin i mixen.

    Som chef har du också mycket att vinna på att peppa kontinuerligt. Samla inte alla godbitarna till det årliga medarbetarsamtalet, utan visa regelbundet din uppskattning i vardagen. Då håller du den lustdrivna och nyfikna motivationen vid liv över tid.

Läs mer om motivation och fokus

Övningar & föreläsningar online för ökad motivation & målbilder

Foredrag
15 min

Grow with

Lär dig skapa attraktiva målbilder som du också kommer att kunna nå.

Klass
10 min

Grow with

Skapa din egen målkarta. Färglägg och visualisera dina mål.

Foredrag
10 min

Grow with

Blossom Tainton delar sina tankar och erfarenheter om hur du hittar ditt varför.

Foredrag
10 min

Grow with

Skapa balans mellan välmående och prestation i arbetsgruppen.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid. Klicka här och kom igång direkt!

Om Eva

Eva Hamboldt arbetar som coach, utbildare och föreläsare inom neuroledarskap. Hon har en fil kand. i kommunikationsvetenskap och beteendevetenskap och en Master i Neuroledarskap från Neuroleadership Institute i New York. Eva är även certifierad UGL-handledare via Försvarshögskolan och certifierad Klart Ledarskap-instruktör av Provins fem. Läs mer om Eva och hur hon arbetar på hennes hemsida.

Inlägget kommer ursprungligen från www.neuroledarskapipraktiken.se, läs den i original här

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]