Leila andersson meditation yogobe

Hitta din typ av meditation

24 juni 2019 | Av Leila Andersson

Är det viktigt vilken meditationsskola eller vilken metod du följer? Jag tycker inte det, var ok med att inte “förstå” hur du ska göra. Se om du helt enkelt bara kan vara med den råa upplevelsen av det som är. Läs mer om mina meditationstips här!


Vad är du nyfiken på inom meditation?

Det finns otaliga meditationsskolor; yogiska, buddhistiska, taoistiska, moderna stressbaserade och så vidare och jag tycker det är intressant att utforska dem alla. Utan att fastna i en känsla av prestation eller “så här ska det vara”.

Det som motiverar mig att hålla en regelbunden praktik är nyfikenhet och möjligheten att välja den form som för stunden passar mig. Allt som oftast blir det någon form av mindfulness eller medveten närvaro som det också kallas. Närmare bestämt Vipassana, en insiktsmeditation där man praktiserar att se saker som de är, precis så som det är, utan att lägga sig i.

För nybörjaren kan alla tekniker och begrepp vara förvirrande och kanske till och med det som hindrar dig från att få till den där efterlängtade hemmapraktiken. Och i ärlighetens namn är det förvirrande, i alla fall för mig, även bortom nybörjarstadiet.

Om du till exempel väljer att följa andetaget, upprepa ett mantra, visualisera ett ljus, se energier i kroppen i olika färger, kontemplera över en fråga eller ta in ljuden runt omkring dig skulle man kunna säga att du för vart och ett av sätten följer en metod eller skolas rekommendation, men är det egentligen så viktigt?

Tillåt dig själv att testa dig fram
Är det viktiga istället din intention med meditationen – varför mediterar du? Vad motiverar din praktik? Vad får dig att vilja dyka upp varje dag? För mig kan det vara att hålla mig medveten, närvarande, öppen och fokuserad. Men även att få kontakt med något djupare inom mig eller att skifta perspektiv och se klarare.

Jag vet att metoden bara är medlet och att min vilja att i större utsträckning vara med det som händer när det händer, att kunna vara mer närvarande i livet, är det som i slutändan får mig att sitta, om och om igen.

Så ge dig själv tillåtelse att testa dig fram, att vara ok med att inte “förstå” hur du ska göra. Låt andetaget vara naturligt, tankar komma och gå, känslor uppstå och passera, förnimmelser uppmärkas och ebba ut. Se om du kan vara med den råa upplevelsen av det som är utan att engagera dig i det, utan att lägga till fler ord till tankarna, utan att värdera eller bedöma, utan att manipulera eller försöka förändra. Beslutsamhet är viktigare än metoden. Tillåt dig själv att dyka upp utan förväntningar på hur eller vad. Men dyk upp, om så bara för 5 minuter eller 10 andetag.

Lycka till!

Lästips

Videotips för att lugna sinnet

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid – klicka här och kom igång!

Leila profilbild 1000x1000pxl

Leila Andersson

Leila är skribent, holistisk livsstilscoach, utbildare, yoga och meditationslärare med sin grund i läkning, näring och motivation.

Les mer Chevron blue