Att leva från din grund

01 juni 2019 | Av Leila Andersson

Hur kan du leva från din grund? Yogaläraren och samtalsledaren Leila Andersson skriver här om hur yoga och meditation hjälper oss att minnas vilka vi är. Att hitta hem till det som redan finns i våra kroppar. För visst har du svaret inom dig, egentligen? Testa Leilas övning för ett tryggare du!


Rotad i sina egna intentioner

“The power is in the knowing” - Sarah Powers, Insight yoga

“Styrkan ligger i vetandet eller i att vara medveten." Så sa läraren på en av mina senaste yogalärarutbildningar. Det var något med enkelheten i det som landade skönt inom mig. I en värld av föränderlighet är vår medvetenhet och vårt intuitiva vetande om vilka vi är, vad vi vill och vad vi tror på den stabila grund som vi alltid kan luta oss in i. Där kan vi alltid hitta förankring. Det i sin tur ger oss kraft och energi att ta de steg vi behöver för att skapa det liv som är vårt att skapa.

Att till exempel välja glädje och lätthet framför stress i ett samhälle där just stress är kroniskt är utmanande för självkänslan. Att vara den som öppet avstår att bli imponerad av statusprat kring sömnbrist och övertid kräver självtillit. Vår grund är det som ger oss modet och tilliten att bryta med vanor, tankar, berättelser och livsregler som håller oss fast i mönster som inte längre tjänar oss eller vår hälsa.

Men att leva från sin grund, att vara rotad i sina egna intentioner kräver praktik, för vi glömmer bort, förlorar oss i vår mänsklighet och våra villkorade behov av bekräftelse och tillhörighet. Vi behöver påminnas, om och om igen. Regelbunden yoga och meditation hjälper oss att minnas vilka vi är, att hitta tillbaka till det hem som redan finns i våra kroppar. Med det kommer också en daglig rutin som kan hjälpa dig att stå stadigt i dina värderingar. I det som du vet är sant för dig.

Övning för ett tryggare du

Gör gärna denna övning innan du kliver upp ur sängen på morgonen. Allra bäst är att ha en skrivbok vid sängen att skriva ner svaren i.

  • Uttryck tacksamhet för minst tre saker i ditt liv. Det får dig att vilja ha det du har istället för att jaga det du inte har. Det är ett så mycket skönare utgångsläge.
  • Sätt dina intentioner för dagen. Om din riktning är klar innan du släpper in resten av världen minskar risken att du dras med i andras skapelser.
  • Ta fem långa, fulla, djupa andetag in och ut. Andetaget för dig in i kroppen. Kroppen är alltid här och nu. Och det är i nuet allt händer.
  • Le utan anledning, sätt tonen för dagen. För att du är värd det.
  • Förlåt dig själv för gårdagens misstag. Med tid blir misstag information och information blir budskap och inspiration till andra. Lita på att allt som händer i ditt liv händer FÖR dig.

Du har svaret inom dig 
Medvetenhet om vår grund är det som kommer före val och handling. Det hjälper oss att veta vart vi ska lägga vår energi och vårt fokus, vad vi kan släppa helt eller när vi bara ska vara i en upplevelse, lite som en behållare som bär något utan att engagera sig så mycket i innehållet.

Det är inte alltid så självklart att komma i kontakt med sina intentioner eller värderingar. Testa ställa frågan “vad vet jag som jag tror att jag inte vet?”.  Vad kan jag lita på att jag har svaret på innerst inne?

När vi säger "jag vet inte" så stänger vi av någon anledning av vår medvetenhet. Vi vet, men något ligger i vägen för vår tilltro till det vetandet. Se om du kan vara i frågan utan att leta efter svar. Låt frågan öppna upp för kontakt med något djupare inom dig.

Lycka till!

Lästips

Videotips för grundning

Klass
10 min

Meditere with

Stående mediation när du behöver grunda dig och komma i kontakt med dina värderingar.

Klass
15 min

Puste with

Hitta fokus och närvaro – en övning som passar alla och kan göras var och när som.

Klass
30 min

Trening with

Låt pulsen guida dig i en härlig afropowerdance som höjer värmen.

Klass
45 min

Yoga with

Focus on your feet and taste the power.

För att kunna se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem på Yogobe. Är du är ny till tjänsten? Prova 14 dagar gratis utan bindningstid, klicka och kom igång här!

Foto: Malin Wittig

Leila Andersson

Leila är skribent, holistisk livsstilscoach, utbildare, yoga och meditationslärare med sin grund i läkning, näring och motivation.

Les mer