Gravidövningar - mage & bäcken

10 mars 2015 | Av

jennie-liljefors-yogobe

När man är gravid är det mycket viktigt att stärka buk- och bäckenbottenmuskulaturen. I detta inlägg ger jag tips olika övningar/positioner som ger ny energi till mamma och barn. I slutet av en graviditet hjälper även positionerna barnet att lättare hitta sin rätta ställning inför den stundande förlossningen. Kvinnans bäcken stärks tack vare den stora blodgenomströmning den får genom övningarna. Detta område blir mer elastiskt vilket hjälper under en förlossning och förbättrar läkningen därefter.

Många av positionerna kan man med fördel utföra under förlossningen och är lättare att inta om man övat på dessa! Förutom att yoga ger bättre blodcirkulationen och mer energi hjälper den att förbättra vår balans och avslappning vilket är mycket viktigt både för mamma och barn under den senare delen av graviditeten samt under förlossningen för att hålla energin på en jämnare nivå. Klicka här om du vill ta del av ett inspirationstema med fokus på mage och bäcken.

Andning
Börja med att sitta med benen i kors, gärna med ett stöd under sittbenen eller bakom ländryggen, placera händerna på din mage. Håll din rygg så rak som möjligt och dra axlarna lätt bakåt. Andas in genom näsan och expandera din mage. Andas sedan ut genom munnen, för din navel in mot ryggraden, aktivera magmuskeln så mycket det går.

Magmuskler
1. Katt/Ko - 
Stå på alla fyra, handleder under axlar och knän under höfter sittbensbrett isär. Andas in lyft blicken, hjärta och sittbenen upp vilket ger en lätt svank. Andas ut och runda ryggen likt en katt som skjuter rygg. Tänk att du drar naveln in mot ryggraden och håller bebisen nära dig. Dra samtidigt in svanskotan in under dig. Repetera 5 ggr.

2. Stående/Huksittande - Stå med fötterna lite mer än höftbrett isär och håll i en bänk eller en stolsrygg. Böj på knäna och kom till en huksittande position. Hela foten ska vara kvar i golvet, om hälen släpper vik en filt under hälarna så du kan grunda dessa. Gör gärna en knipövning med bäckenbottenmuskulaturen på inandning och aktivera magmusklerna genom att dra in dessa mot ryggraden när du andas ut. Kom sedan upp igen. Repetera 5 ggr.

3. Krigare B - Denna position hjälper att bygga styrka, balans och fokus. Håll bebisen när ryggraden och aktivera bäckenbottenmuskulaturen. Stå inte för brett isär med benen om du lider av foglossning.jennie4

Bäckenbottenmuskler
För att göra knipövning aktiverar man och pressar ihop musklerna runt slidan som om man vill stoppa en urinstråle. Man kan göra dessa knipövningar när som helst. När man står och väntar på bussen som när man står och stryker eller som en enskild övning på yogamattan.

Exempel på hur en knipövning kan utföras är att knipa bäckenbottenmuskulaturen bakifrån och fram emot slidan och hålla i ca 10 sekunder, andas normalt och släpp sedan knipet långsamt. Gör gärna 20 rep. ca fem ggr om dagen. Man kan med fördel göra både långsamma knip och hålla längre samt snabba knip.

1. Malasana - Knipövningar kan med fördelar göras i en huksittande position malasana som är en klassisk gravidyoga ställning, ha gärna stöd under sätet, speciellt du har åderbrock på livmoder eller ben eller om du är gravid efter vecka 35.jennie3

2. Upavishta konasana - Sträcker ut insida på ben, mjuknar upp i höfter och stärker bäckenbottenmuskulaturen. Vid sidostretch som här ovan öppnar man upp i bröstkorgen, ger utrymme för diafragma, bebis och organ! Upa är sanskrit och betyder bl.a sitta nära, vilket man verkligen gör här med sin bebis!
jennie2

Avslutning
Balasana - Avsluta gärna dina övningar en stund i Balasana, barnets position som ger lugn, centrering, sträcker ut ryggen och mjukar upp stela höfter. Hjälper även att förbättra blodcirkulationen då huvudet är nedanför hjärtat.
Jennie

Jennie Liljefors

Jennie driver Altromondo i Stockholm där hon även lär ut Anusarainspirerad yoga, gravidyoga och yinyoga.
Read more

Search

Categories