En frizon för ungdomar att utvecklas i

10 juni 2017 | Av Yogobe

Tonåren är en tid av sökande och utforskande, av världen, livet i stort och inte minst sin egen identitet. Detta är något ungdomar behöver få göra på egen hand, guidade och vägledda av oss vuxna. Men det behövs även plattformer där de under fria former kan få ventilera sina tankar samt få svar på frågor och funderingar om livet under trygga och glädjefyllda former. Genom årliga sommarläger i en härlig miljö skapar föreningen Protus just denna plattform. Här berättar mamman Lotta Hellman om föräldraskapets svårigheter och hur yoga såväl som Protuslägren ger ungdomar en så välbehövlig frizon att tryggt kunna utvecklas i.



För ungdomarnas välmående

Jag minns när mina barn föddes. Hur jag översköljdes av tanken att endast det bästa är gott nog. Det gällde allt från träleksaker, mat, värderingar och eoner av kärlek. Allt livet lärt mig ville jag överföra. Vaccinera dem mot allt ont. Ge det jag själv kämpat för, det goda, meningsfulla, lyckliga livet. Där och då kändes det så lätt och självklart. Men det var och är inte så enkelt.

För det finns inga genvägar. Hur gärna jag än vill ge mina barn allt från yoga till livsinsikter, kultur, kloka böcker, goda förhållningssätt m.m. så är allt detta något de själva måste erövra och på sitt eget sätt.

Och så finns det också en hel värld av icke humanistiska värderingar. Överallt, mer eller mindre dolt, pumpas budskap om att alla människor inte har samma värde, vilket får rasism, elitism och fientlighet att gro. Viktiga livsvärden som omtanke och hållbarhet hotas. Det är mycket i vår tid som jag inte vill att mina barn ska formas av. Men jag kan inte ensam påverka detta och inte heller tala om för snart vuxna barn vad de ska göra och tycka. Däremot kan jag vägleda dem till miljöer där det finns utrymme och möjlighet till egna livsinsikter. 

När jag fick höra talas om Protus sommarläger så tyckte jag det var en genial idé, ungdomar fick under njutbara former prata om viktiga livsfrågor, utan att kyrkan eller någon annan tros eller politisk organisation stod bakom. En sorts konfirmation, utan religiösa förtecken.

Jag vet inte allt som händer på lägren. Jag vet bara att det kommer hem ett antal ungdomar varje år med en upplevelse som de beskriver som ”det bästa som hänt mig”. De har varit på en av världens vackraste platser, den svenska skärgården och ägnat sig åt det som gör livet värt att leva. 

Äventyr, skratt, natur, värme, medkänsla, spännande samtal, rörelse, vila, stillhet, sinnlighet, peppning, positivism, utveckling… det är så jag tolkar det jag hör och ser när de kommer hem. Med sig har de också ett kuvert med lappar där det står vad de övriga kursdeltagarna tycker om dem. Jag har fått läsa och gråtit. För där står allt det jag ville ge, när jag födde mina barn. Men med den skillnaden att mina barn nu erövrat det på egen hand. Det är först i relation till andra som vi blir till. Jag är tacksam för att dessa frizoner som finns, yoga är en, Protus, en annan. Frizoner där man kan få kropp och själ i balans för ett medmänskligt och hållbart samhälle.
 
Varma hälsningar,
Lotta Hellman

 

Om Protuslägren

Protuslägren startade på Ekskäret i Stockholms skärgård 2009 och arrangeras nu även i Skåne samt Sätra Bruk. Det finns fortfarande platser kvar till sommarens läger, sprid gärna detta inlägg så fler ungdomar kan få chansen att delta på dessa fantastiska sommarveckor. Läs mer om föreningen Protus och boka plats här!

Övriga länktips

Videorekommendationer för ungdomar

Läs mer om Lotta Hellman, förälder, TV-producent och författare.

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]