Forskning: Mindfulness kan minska psykisk ohälsa under pandemin

14 september 2021 | Av Yogobe

En ny studie från USA visar att den som praktiserar mindfulness och medkänsla mår bättre under pandemin än den som inte utövar. Läs mer här!


Meditation kan minska psykisk ohälsa

Forskning runt om i världen tyder på utbredd psykisk ohälsa som en konsekvens av den fortsatta COVID-19-pandemin. Där ingår bland annat ökad stress, oro, ångest och depression. Mer än femtio års forskning har också visat att olika kontemplativa metoder kan stödja mental hälsa och emotionellt välbefinnande, minska stress och hantera eller förebygga sjukdom.

Nu visar en ny studie från USA att den som regelbundet utövat meditation har mått bättre under pandemin än kontrollgruppen. Deltagarna i studien som ägnade sig åt kontemplativ praktik som meditation inom mindfulness och medkänsla rapporterade betydligt mer motståndskraft och positiva känslor, hanterade bättre stress, mindre oro och var mindre benägna att uppleva depressiva känslor. 

Så kan mindfulness hjälpa under pandemin

  • Ökad förmåga att hantera stress och oro
  • Ökad resiliens (ökad motståndskraft och återhämtningsförmåga)
  • Ökad förmåga att hantera hemarbete, följa restriktioner och nedstängning
  • Mindre risk för depression
  • Fler positiva känslor än kontrollgruppen
  • Ökat välbefinnande och livskvalitet

Deltagarna i den aktuella studien var främst kvinnor med relativt hög utbildning och ekonomisk trygghet, fler studier mer bredare representation behövs i framtiden.

Författarna till studien menar slutligen att kontemplativ praktik som mindfulnessmeditation är en lättillgänglig beredskap för katastrofer och pandemier för att upprätthålla vår hälsa och vårt välbefinnande under svåra tider. 

Har du blivit hjälpt av meditation och mindfulness under pandemin? Tipsa och diskutera gärna i vårt fb-community beyoga365!

Källa: ScienceDirect

Läs mer om mindfulness och andning

Videotips – mindfulnessmeditation och medkänsla

Foredrag
10 min

Meditere with

Vad innebär compassion och hur kan du öva upp din medkänsla och använda dig av den?

Klass
10 min

Meditere with

Tankar kommer att komma när du mediterar. Observera dem och lär dig hantera dem.

Klass
3 min

Meditere with

Ge dig själv en stund med mindfulness i lugn och ro när du dricker te.

Klass
10 min

Meditere with

A meditation to practice more loving kindness and compassion for yourself.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid – klicka här och kom igång direkt!

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]