Ayurveda och stress

24 oktober 2018 | Av Jasmin Hedlund

Kan ayurveda hjälpa till att motverka stress? Absolut. Jag hittade själv tillbaka med hjälp av ayurvedan efter en lång och svår period av ångest, panikattacker, sömnproblem, stress och utmattning. Meditation och yoga, som också rekommenderas inom ayurveda, fanns med i bilden.


Våra dagliga vanor avgör

Det händer något när vi börjar känna igen oss själva men också allting runtomkring oss utifrån de tre dosorna vata, pitta och kapha. Det skapar en förståelse och ödmjukhet för hur vi och alla runt omkring oss fungerar. Stress, i ayurvediska termer, är förknippad med obalans i våra tre doshas: vata, pitta och kapha. I mycket hög grad är det våra dagliga vanor som avgör hur harmonin mellan dessa doshor fungerar. Stress är ofta en produkt av att inte leva i harmoni med sig själv och sin omgivning vilket kan komma från både yttre men också intre faktorer och påverkan.

Första steget till förändring är att bli medveten om det du vill förändra, bli medveten om det som stressar just dig. Läs nedan och se vilken av doshorna du känner igen dig i. 

Vata och stress

  • Vad stressar en Vata person?

Att känna att de inte mäktar med, inte räcker till eller när de har alldeles för många saker på gång samtidigt.

  • Hur reagerar Vata på stress?

Sömnen hos vata blir lätt ytlig vid stress, vata blir lättväckt, har många tankar och mycket oro och ångest över framförallt hur de ska kunna möta kraven som ställs på dem.

Pitta och stress

  • Vad stressar en Pitta person?

Att inte få saker avklarade och brist på planering stressar en pitta personlighet. 

  • Hur reagerar Pitta på stress?

Sömnen blir kortare och de kan ha svårt att varva ned och somna på kvällen. Pitta personligheter får ofta intensiva tankar gällande ambition och prestation och tankar kring hur de ska kunna beta av och klara av alla krav som ställs på dem.

Kapha och stress

  • Vad stressar en Kapha person?

Kapha klarar ofta av stress under en längre period än övriga doshor men det betyder inte att de inte blir stressade. Kapha personligheter blir ofta stressade när saker och ting inte får ta sin tid.

  • Hur reagerar Kapha på stress?

Sömnen blir djupare och längre, de somnar tidigt, sover länge och ibland även under dagen. Kapha möter kraven genom att göra mindre och skjuta på saker.

Hur gör vi för att "hitta tillbaka"?

Det allra bästa råd jag kan ge dig i skrivande stund är att uppsöka en ayurvedisk läkare eller hälsorådgivare. Här får du specifika råd genom pulsläsning på vad exakt du behöver för att finna balans. Kom ihåg att balans, enligt ayurveda, är vårt naturliga tillstånd. Alla krämpor, små som stora, är en produkt av att inte leva enligt våra behov, möjligheter och förutsättningar.

Själv tog jag en morgon ett beslut att försöka att hitta tillbaka till livet. Det hade då gått så långt att jag knappt visste vem jag var eller vad jag behövde. Jag var ute och gick den morgonen, för att dämpa ångesten, och fann en studio som erbjöd meditation och ashtangayoga. Därifrån byggde jag på med ayurveda. Det var för sju år sedan.

Video- och kurstips

Foredrag
10 min

Grow with

Eva berättar om de tre karaktärerna eller konstitutionerna som enligt ayurvedan utgör vår grund.

Foredrag
5 min

Grow with

Hur är de olika doshorna kopplade till det fysiska och psykiska hos oss?

Klass
45 min

Yoga with

Lekfullhet och skön rörelse – bromsa prestationen i denna genomkörare för hela kroppen.

Klass
45 min

Yoga with

När du blivit trött och seg kan det vara bra att få igång kroppen.

För att kunna se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem på Yogobe. Är du ny till tjänsten? Prova gratis i 7 dagar utan bindningstid – klicka och kom igång här!

Läs mer

Jasmin Hedlund

Jasmin har en stor passion för ayurveda, ashtangayoga samt meditation. Hon driver företaget Health by Jasmin där hon inspirerar andra till en sund livsstil genom ayurveda. På Yogobe inspirerar hon regelbundet i bloggen med ayurvediska tips.

Les mer