Hitta träningsglädje och närhet tillsammans

18 januari 2017 | Av Julia Liedbergius

Spontana stunder i relationer och träning kan ofta glömmas bort, det kan bli så allvarligt. Men genom att släppa fram glädjen och skrattet blir det inte bara roligare att träna tillsammans, vi kan även ge lite extra näring till både relationen till andra och oss själva.  Här delar jag med mig hur just detta förändrades för mig!


Att få till träningen tillsammans

Min man, som enligt mig är i akut behov av pilates och i generellt behov av stretching - hans fysioterapeuts åsikt - gav efter åtta år tillsammans till slut med sig och tog klasser för mig. Inte för att han är skeptisk mot pilates och inte för att han är en av dem som tror att pilates, trots att det uppfanns av en man - just Joseph Pilates, bara är för kvinnor, utan för att tiden inte funnits där. Livet har kommit emellan, våra scheman har varit olika och medan han har prioriterat löpning har jag fokuserat på min egen träning, utbildning och klienter. Men efter alltför långa arbetsdagar som kock har stress och spänningar satt sig fast i hans axlar och rygg. Dagen var till slut kommen då vi skulle dela det som är min största passion och levebröd. Pilates.

Vi står på varsin matta i vårt vardagsrum och som i alla mina klasser börjar jag med att gå igenom andningen för att få mina elever att förstå hur viktig den är. Jag ber honom stänga ögonen, visualisera hur luften tar sin väg in genom näsan vidare ner till lungorna som expanderas åt sidorna och rör sig ända bak till ryggen. Vi fylls med energi och sträcker på oss. Luften fortsätter sin väg ut genom munnen, lungorna komprimeras när musklerna tar vid och sluter sig som en kram om dem. Om man gör en riktigt pilatesandning i sidled så räcker det inte tänka att lungorna bara töms på luft utan man försöker även få dem att komma närmare varandra med hjälp av musklerna som arbetar runtomkring dem. Vi gör det här ett par gånger och det är mycket att hålla reda på, men fokuset är på andningen. Om tappar du bort dig så ska du bara fortsätta att andas.

Känslor väcks av närheten till oss själva

Jag vet att det kan bli känslosamt för många när de är tvungna att komma sig själva så nära bara genom att andas. Jag ser honom kämpa mot tårarna som rullar ner för hans kinder och jag säger åt honom att han ska låta dem komma.

Vi tar oss vidare ner på mattan och även om det finns stunder av frustration av allt som är nytt låter vi skrattet ta vid när han fumlar med balansen och jag själv i ett förvirrat ögonblick blandar både spanska, engelska och svenska när jag förklarar rörelser och övningar. Kanske är jag också lite nervös när jag är tvungen att visa mig i min yrkesroll, även om det är inför den person som står mig allra närmast, eller kanske är det just därför.

De sista 10 minuterna ger jag utrymme för stretching, och svetten droppar från bådas våra pannor ner på mattan. De är andra typer av tårar än de som innan föll, men de fyller samma funktion. De släpper på något gammalt som vi burit med oss och de ger plats för något nytt. För mig brukar det innebära en känsla av befrielse och lättnad. Och kanske innebär det för oss en timme pilates varje vecka tillsammans, han och jag.

Vi är klara för idag. Jag lägger mitt huvud på min mans bröstkorg och släpper lite på de krav och den stress jag själv bär på som instruktör och som människa. Jag delar med mig av tankar om livet och får kramar tillbaka som svar. Vi stannar kvar på mattan ett bra tag, och till slut slumrar vi till, lite tryggare och lite närmare varandra än för en timme sedan.

Öppna upp för skratt och glädje i träningen

För min egen del har min hund Chia lärt mig att släppa på disciplinen. Hon har lärt mig att sluta lägga vikt på att komma från A till B, för även om jag inte är en person som måste tvinga fram träning så kan det nog bli för mycket rutin av det hela. Men med en hund som ser en övning som ”the hundred” ut som en inbjudan till att träna high fives, eller att stå i brygga som balans på mattes mage, så är det omöjligt att inte avbryta mina välrutinerade sessioner för skrattpaus och kel, precis som med min man.

Låt träning bli en del av din vardag och låt skratt vara en del av din träning. För ett skratt förlänger livet, men gapskratt som föds ur spontana ögonblick kan ge träningsvärk långt in på nästa dag.

Hälsa och glädje
Julia

Lästips

Sköna pilates- och yogasekvenser att göra tillsammans

Klass
30 min

Träna with

Pilates with a resistance band – work on your mobility, strength and cardio.

Klass
30 min

Träna with

Lekfullt och roligt pilatesklass att träna två och två, med fokus på axlar, armar, bröst, rygg, core. med Pilates Complete.

Klass
20 min

Yoga with

A playful sequence with twists and hip openers.

Klass
15 min

Yoga with

Paryoga fyspass: Ett roligt och utmanande fyspass med Milla Floryd och Lars Gustavsson.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar – klicka här och kom igång direkt!

Julia Liedbergius

Julia Liedbergius är pilatesläraren och skribenten som rör sig över landsgränserna för att sprida kunskap om samt utbilda amatörer, entusiaster, studenter och lärare inom pilatesmetoden genom klasser, workshops och retreats.

Läs mer
Yogobe Nyhetsbrev
Vill du få inbjudningar, tips och inspiration direkt i din brevlåda online?

Läs vårt senaste nyhetsbrev