Möta sig själv i överväldigande känslor: Del 4 - Prestationsångest

20 februari 2022 | Av Elina Sundström

Jag står där, med ångesten rusande i kroppen, katastroftankarna som skenar och jag andas men inte mycket händer. Hur gör man egentligen, för att möta sig själv i överväldigande känslor? Läs mer här!


Personlig berättelse om prestationsångest och skam

I den här fjärde delen av serien om att möta sig själv i överväldigande känslor delar jag med mig av en personlig berättelse och avslutar med tips på en föreläsning och tre stabiliserande övningar att göra online. Du kan också skapa egna verktyg för prestationsångest, kanske med hjälp av vår mentala tränare Jenny Hagman och psykologernas hjälp vid stress & oro.

Förbereda sig för föreläsning

Det är år 2016, jag är 25 år, min tredje bok kom ut för ett år sedan och den handlar om hälsohets och ätstörningar, och jag har hållit en föreläsning om den, på en scen inför en massa människor. Något jag varit otroligt nervös inför eftersom jag dels tar upp personliga erfarenheter men också för att jag inte är en vass retoriker och undrar om de kommer att få ut något av det hela.

Jag har intervjuat många med egna erfarenheter, psykologer och andra professionella, men ändå är jag rädd att säga någonting som kan tas emot på triggande vis, eller att de inte ska förstå och dumförklara mig.

Jag har även föreläst om min andra bok, som handlar om anhörigskap bland barn och unga och intervjuat andra med egna erfarenheter likväl som yrkesverksamma inom olika ämnen. Man brukar ju säga att man stärks av att utsätta sig, men trots en hel del fin respons, är det den negativa som naglat sig fast och jag har om möjligt blivit ännu mer rädd. Innan föreläsningen hade jag tagit itu med vanliga tips för att hantera prestationsångest så som att:

  • Förbereda mig praktiskt. Vad jag vill säga och med powerpoint och allt kring resa och boende.
  • Förbereda mig mentalt: Känna att jag vet mitt syfte, står för det, har tillräckligt på fötterna och att det känns meningsfullt. Jag har andats, visualiserats och vandrat av mig i skogen.
  • Tänka på att det bara är en föreläsning. Även om allt skulle gå åt helskotta har jag ändå familj och vänner och mår bra.
  • På scenen. Fokus på uppgiften – inte på vad andra eventuellt ska tycka och tänka.

Men vid minsta kritisk min eller stämning i rummet som känns obekväm, där är det som att jag tappar kontakten med mig själv och tar in känslan utanför in i mig. Rädslan tar över. 

Panikångest efter föreläsningen

Jag minns inte hur det gick där på scenen. Arrangören tackade men jag kände mig som en bluff. När jag kommer till hotellet med vackra blommor får jag vad jag i efterhand tror kan ha varit en panikångestattack, Det blir alltså värre efter själva prestationen. Skammen rusar: Har jag sagt något fel, som kan få någon att må sämre? Förtjänar jag lönen jag fick eller är de besvikna och jag borde aldrig mer få jobba i hela livet? (Ja, mina tankar är rätt dramatiska). Jag som inte minns när jag grät sist, kurar ihop mig som en boll på golvet och hulkar, chockad inför mig själv.

Kroppsliga reaktionerna är jag inte rädd för, jag vet hur jag ska andas för att lugna kroppen. Van vid ångest. Det jag inte kan hantera, är tankarna – förvirringen, att inte veta vad jag själv tycker eller vad jag ska ta för väg framåt. Bygga upp mer kunskaper, gjort något fel, fortsätta öva eller sluta för att jag inte mår bra av det? Jag förstår rent logiskt, även mitt i attacken, att det är orimliga tankar och överdrivna reaktioner. Men jag kan inte nästla ut vad som är sant och ej. Har jag gjort bort mig totalt, eller har jag bara rädslor för att inte räcka till, som triggar gamla sår av att bli lämnad, utstött, utskälld? Oron försöker skydda mig genom att förbereda mig på det värsta, men de gör också att det känns som att det värsta redan hänt. Skam. När jag försöker lugna mig känns det som lurendrejeri. Jag vill fly bort från mig själv.

"Du är inte dina tankar" Men vilka ska jag lyssna på?

Jag kommer fram till att jag behöver ge mig vila och balansera mig själv mer. Nog för att man brukar säga att man ska utmana sina rädslor – men jag tror det behöver ske i mindre steg och ha trygghet med sig för att inte förvärra upplevelsen. 

Jag har jobbat vidare med att bygga upp en trygghet genom bland annat terapi, yoga, mindfulness, meditation och stärkta relationsband. Jag övade ännu mer på att inte fokusera på andras åsikter och mina rädslor, utan glädjen i att få dela budskap och framför allt att vara förankrad i mig själv. Vid nästa föreläsning några år senare tog jag mer stöd av mina nära och hade fått fler verktyg för att trygga hela nervsystemet, kroppen och tankarna. Ångesten var inte borta varken före eller efter, men mindre generellt och gick över snabbare.

Jag jobbar just nu med att acceptera. Att det känns läskigt med somliga saker i livet. Vissa behöver jag inte utsätta mig för, men andra vill jag överkomma för att jag vill välja syftet och inte rädslan. Ju mer jag tar hand om mig och stärker mig klarar jag utmaningar med mer inre lugn. Men det kan också skapa en känsla av misslyckande, när jag gör allt det där och känslan ibland ändå blir stark. Så det får ta sin tid. Det kanske inte finns någon enkel väg att bli helt fri från ångest? Kanske är nerverna till och med bra ibland, fyller en viss funktion? Det finns ju kända skådisar som rusar på toa innan de ska ut på scen. Hur mycket priser de än vinner. Vi är inte ensamma. Modigt att våga!

Så kanske släppa fajten och tillåta prestationsångesten att få finnas där. Inte superkul (rent vidrigt faktiskt) men det är vad det är. Och så får jag rå om mig med avslappning och träning före och efter utmaningen, för att släppa spänningar och ge mer trygghet.

Videos för att lugna vid stress och hantera ångest

Ny
10 min

Grow with

Bli nyfiken på och intressera dig för dina rädslor för att bli av med dem.

Ny
5 min

Träna with

Minska oro, olust och stress med dans för en känsla av välbehag.

Klass
45 min

Yoga with

Verktyg för att reagera lagom och uppmärksamma de inre signalerna vid ångest och oro.

Klass
45 min

Yoga with

Lugna oro och varva ner – dynamiska rörelser för att släppa på rastlös energi och grunda kroppen.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar utan bindningstid – klicka här och kom igång direkt!

Vill du också ha tillgång till vårt videobibliotek?
Logga in Prova gratis
Yogobe Nyhetsbrev
Vill du få inbjudningar, tips och inspiration direkt i din brevlåda online?

Läs vårt senaste nyhetsbrev