Maaginen yin kotimatolla

22 november 2015 | Av Yogobe

Tein pari viikkoa sitten ensimmäistä kertaa Satu Tuomelan ohjaaman yin-harjoituksen, jonka esittelytekstissä luvattiin tunnin olevan haastava mutta - “that is where the magic is!” Todellakin! Tästä yin-tunnista ehdottomasti löytyi taikaa; olen nyt tehnyt saman harjoituksen useamman kerran ja löytänyt vihdoin nautinnon jopa splitistä, apina-asanasta, hanumanasanasta, millä nimellä ikinä asanaa haluaakaan kutsua. Itse tykkään että apina-asana on oiva nimi. Tunti on myös dynaamisempi kuin yin-tunnit normaalisti ja tunnilla tehdään asanoita mitä ei perinteisesti ehkä yin-joogassa tehdä mutta hieman eri tavoin, luoden kuin uuden tutustumisen vanhoihin tuttuihin.


/system/media_objects/images/09a/a0a/ab-/original/MARI_Yogobe1.jpg?1448107698

Tanssijasta joginiksi

Olen tanssinut koko pienen ikäni, satubaletista lähtien. Joskin taukoakin on ollut teini-iän ja opiskelujen aikana useampikin vuosi. Tanssilajeina on ollut lähinnä baletti mutta myös nykytanssi (ja muutamaa muutakin lajia tullut kokeiltua, steppauksesta lähtien). Nykytanssia harrastan vielä tänäkin päivänä, ymmärrän nyt että aivan kokonaan en tanssista tule koskaan luopumaan. Baletti sai kuitenkin jäädä viime kesänä. Ratkaisu oli henkisesti rankka, niin rakkaasta lajista oli kyse, mutta lonkka alkoi kipuilla niin paljon että nautinto oli jo kaukana. Päätin kuunnella kehoani. Olin tutustunut joogan jo erään tanssiopettajani kautta, joka opettaa myös joogaa. Hän käytti filosofiaa ehkä vähän tanssiharjoituksissamme ja sai minut kiinnostumaan. Kiinnostus vei eräänä kesänä, tanssitauon aikana, kokeilemaan puistojoogaa. Sille tielle olen jäänyt. Baletin jätettyäni olen saanut kunnolla uppoutua joogaan ja olenkin nyt joogaopettajakoulutuksessa, juurikin Satun ohjauksessa.

/system/media_objects/images/7f7/658/59-/original/MARI_Yogobe8.jpg?1448107840

Räsynukke - rag doll

Mukavuuden löytäminen epämukavuusalueelta

Olen aina ollut huono venyttelemään ja ehkä juuri tästä syystä en ole ollut mitenkään kamalan menetyksekäs harrastelijaballerina. Spagaatti on ollut ylivoimaisesti inhokki-venytykseni, etenkin lonkan alkaessa kipuilla, enkä ole tuota venytystä juurikaan tehnyt aikoihin. En olisi näin ollen ikinä voinut kuvitella että teen mokomaakin apina-asanaa nautinnolla ja rentoutuen! Kun tein harjoituksen ensimmäistä kertaa, ihmettelin alussa hieman esittelytekstin mainintaa tunnin haastavuudesta, koska räsynukke ja malasana tuntuivat oikein mukavilta asanoilta. Ainakin minulle. Little did I know että mitä edessä päin odottaa! 

Alaspäin katsova koirakin tuntui mukavalta, etenkin kun pään sai vieläpä lepuuttaa blokeille ja tyynylle! Mutta sitten päästiin asiaan: lohikäärmeen kautta apinaan. Asanat tehdään tuettuna, itse käytin blokkeja ja tyynyä. Tarkoituksena on saada mukava asento, jossa pystyy asanoihin rentoutumaan. Näiden jälkeen palattiin alaspäin katsovaan koiraan, ja todellakin, kuten Satu videolla sanoo: koira ei ole koskaan tuntunut niin hyvältä! Tosiasiassa olisin voinut jäädä siihen vaikka kuinka pitkäksi aikaa. Oli hauskaa käydä vuoronperään eri asanoissa mutta palata niihin takaisin, varioida niitä, ja huomata kuinka tuntemukset asanassa olivat muuttuneet. Ehkä joku päivä vielä pystyn palaamaan kokeneempana joginina myös balettitangolle ja huomaan että myös tanssi on edelleen samanlaista, mutta samalla erilaista.

/system/media_objects/images/1a8/d44/9f-/original/MARI_Yogobe4.jpg?1448107769Malasana

Joogaa kotimatolla, koirien kanssa

Parasta Yogoben joogissa on ehdottomasti se että voin olla kotona koirieni kanssa. Koirat ovat oppineet jo rauhoittumaan harjoitukseni ajaksi mutta saattavat tulla liki makaamaan, etenkin yin-harjoituksien aikana. Minua se ei häiritse, se on suorastaan ihanaa. Ja koiratkin nauttii, kuten kuvista näkyy! On ihana tunne, kun tietää etteivät koirat joudu odottamaan yksin kotona vaan pääsevät myös osallistumaan mukaan ja on ihana peilata niistä oma rauhoittumiseni. Ilman ohjausta on kuitenkin hankala kehittyä tai tunnistaa itse virheitä tai miten asana kuuluisi tehdä oikein; mihin kiinnittää huomiota. Toki käyn myös ohjatuilla joogatunneilla muualla, silloin kuin suinkin pääsen ja ehdin mutta nämä videoiden kautta tehtävät tunnit mahdollistaa omaa joogaamistani ja kehittymistäni huomattavasti. Etenkin jos opettajalla on mukana videolla jokin oppilas jonka avulla hän pystyy havainnollistamaan, kuten tässä Satulla on mukana asanataikurina Tiina.

Pidän Satun tyylistä opettajana. Satu on samalla rauhallinen ja niin positiivinen että se välittyy oppijalle. Kun tehdään tällaisia hieman haastavampia asanoita joissa haasteena on se mukavuuden, rauhan sekä omien rajojen ja toisaalta haasteiden tunnistaminen, erityisesti muutoksien keskellä, niin erityisesti Satun huumori on rentouttavaa. Eihän kaiken tarvitse olla niin vakavaa ja jokaisella muutoksella on hopeinen reunuksensa. Vai oliko ne pilviä ;)

/system/media_objects/images/110/0f1/25-/original/MARI_Yogobe3.jpg?1448107723

/system/media_objects/images/554/e58/5f-/original/MARI_Yogobe2.jpg?1448107678

“Optimist: Someone who figures that taking a step backward after taking a step forward is not a disaster, it's a cha-cha.” ― Robert Brault

Maagisia joogahetkiä toivottaen,
-Mari

Satu Tuomelan Advanced yin videoon pääset tästä. Kokeile ja löydä harjoituksen taika!

Yogobe

Me kirjoitamme, keräämme, luomme ja teemme parhaamme inspiroidaksemme lukijoitamme ja jäseniämme kestävään hyvinvointiin. Jos kaipaat sisältöä jostain tietystä aiheesta, älä epäröi ottaa yhteyttä: [email protected]

Yogobe Nyhetsbrev
Vill du få inbjudningar, tips och inspiration direkt i din brevlåda online?

Läs vårt senaste nyhetsbrev