Liikunta muuttaa DNA:ta

04 september 2015 | Av Yogobe

Tutkimukset osoittavat, että solujemme perintöaines ei olekkaan niin muuttumatonta kuin olemme luulleet. Karolinska Institutenin tutkijat esittelevät uudessa tutkimuksessaan solun metabolismista havaintoja siitä, miten liikkuminen muutti DNA:ta sellaisilla henkilöillä, jotka muuten liikkuivat vähän.


Alkuperäinen geneettinen koodi pysyy muuttumattomana, mutta vaikutukset näkyvät lihassolujen DNA-molekyyleissä kemiallisella ja rakenteellisella tavalla. Tutkijoiden mukaan nämä epigeneettiset muutokset ovat tärkeä osa liikunnan fyysisiä hyötyjä.

– Lihaksemme ovat todellakin muovautuvia. Usein sanotaan, että olet mitä syöt, mutta kun on kyse lihaksista, voidaan sanoa että olet mitä teet. Jollet käytä jotakin lihasta menetät sen, ja tutkimuksemme löydökset selittävät miten tämä tapahtuu, kertoo Juleen Zierath, kliinisen integratiivisen fysiologian professori.

Tutkimuksessa havaittiin, että luustolihaksen DNA:ssa näkyi muutoksia henkilöillä, jotka olivat juuri liikkuneet hetken intensiivisesti. Näiden henkilöiden DNA:n sekvensseissä oli liikunnan jälkeen vähemmän kiinnittyneinä metyyliryhmiä kuin ennen sen aloittamista. Muutoksia oli eniten alueilla, jotka toimivat kiinnittymiskohtana erilaisille proteiineille, transkriptiofaktoreille, joiden tehtävänä on aktivoida ja inaktivoida geenejä. Tällä mekanismilla on tiedetysti suuri vaikutus lihasten sopeutumisessa fyysiseen rasitukseen.​

Zierath vertaa transkriptiofaktoreita avaimiin, jotka avaavat geenejämme. Kun metyyliryhmä on kiinni DNA-molekyylissä, ei transkriptiofaktori pääse kiinnittymään DNA:han, eikä lihassolujen geenejä näin päästä aktivoimaan. Kun taas metyyliryhmä irtoaa, mahtuu ”avain lukkoon” ja lihas pääsee työskentelemään täydella kapasiteetillaan.

– Tiedämme jo, että liikunta saa lihaksissa aikaan monenlaisia muutoksia jotka sisältävät myös sokerin ja rasvan metabolismin. Löydöksemme metyyliryhmien irtoamisesta tulee kuitenkin ensin, sanoo Zierath.

Toinen mielenkiintoinen löydös tutkimuksessa on, että kofeiiniilla näyttäisi olevan samankaltaisia  vaikutuksia lihaksiin kuin liikunnalla. On todennäköistä, että muutokset johtuvat kofeiinin kalsiumia vapauttavasta vaikutuksesta, joka saa aikaan samanlaisen lihaksen supistumisen kuin liikunta. Tutkijat eivät kuitenkaan suosittele liikunnan vaihtamista kahvinjuontiin sen lukuisten muiden terveysvaikutusten vuoksi.

– Treenaaminen on kuin lääke. Näyttäisi siltä, että sen avulla voimme muuttaa ihmisen epigenomia paremman terveyden tavoittamiseksi, toteaa Zierath lopuksi.

Lähde: Healthwatch.se

Videosuosituksia:
Jalkojen herätys ja voimistus - toiminnallinen flow
Hathajooga. Tulielementin kanssa työskentely auttaa sinua voimistumaan niin fyysisesti kuin henkisesti.
​Rentoudu ja avaa kehoasi - rento ja helppo flow

Yogobe

Me kirjoitamme, keräämme, luomme ja teemme parhaamme inspiroidaksemme lukijoitamme ja jäseniämme kestävään hyvinvointiin. Jos kaipaat sisältöä jostain tietystä aiheesta, älä epäröi ottaa yhteyttä: [email protected]

Yogobe Nyhetsbrev
Vill du få inbjudningar, tips och inspiration direkt i din brevlåda online?

Läs vårt senaste nyhetsbrev