Shutterstock 518218834

Kan jag träna för mycket?

19 september 2018 | Av Yogobe

Yogaläraren och skribenten Josefine Fischer tränade hårt tills hennes kropp sa ifrån och hon helt enkelt inte orkade mer. Hon tvingades ta en paus och omvärdera sin inställning till träning. Idag har hon lärt sig att lyssna på sin kropp och vara lite snällare mot den - låta den vila och återhämta sig. Här berättar hon om hur hon lärde sig att träna på ett mer hållbart sätt.


Överträning bryter ner kroppen

Ibland får jag känslan av att välmenande träningsproffs tror att alla människor egentligen helst vill ligga på soffan och röra sig så lite som möjligt. Mycket av det som skrivs om träning handlar om hur man kommer igång, hur man hittar motivationen och behåller den, hur man hanterar svackor och så vidare. Jag har aldrig känt igen mig i den bilden. Jag har aldrig hittat på ursäkter för att inte träna. Däremot har jag hittat på ursäkter för att kunna träna istället för att göra andra saker, som att gå och fika eller ha spelkväll. Jag har alltid tränat, och alltid tränat ganska hårt.

Eller ja, jag tränade hårt tills jag helt enkelt inte orkade mer. Jag hamnade i en svacka som varade i några år, där varje ansträngning kändes som att jag skulle gå sönder. En ofrivillig paus från en tid med alldeles för mycket träning. Såhär i efterhand är jag tacksam, jag har lärt mig att lyssna på min kropp, och jag har accepterat att vila är nödvändigt. Jag kan träna igen, och jag börjar komma tillbaka till min forna nivå, men skillnaden mellan hur mycket jag brukade träna och vad min kropp nu säger åt mig är lagom, är ganska stor. Den stora frågan är hur mycket som handlar om att jag behöver träna mer för att bli starkare, och hur mycket som handlar om att jag tränar så mycket att jag inte hinner återhämta mig. Överträning är ett tillstånd där resultaten av träningen uteblir för att kroppen inte får tid att återhämta sig ordentligt.

Vad är en hållbar nivå?
Om du också älskar att träna, älskar att ta ut dig till max, svettas och flåsa så att du får blodsmak i munnen, hur vet du att du tränar på en hållbar nivå, och inte riskerar att bryta ner din kropp med tiden? Träning består av fysisk ansträngning, men också av återhämtning och kost. Tänk på det som en helig treenighet där varje del är lika viktig. Att träna mer än kroppen hinner återhämta sig är lika dåligt som att bara återhämta sig och inte träna, så att säga. Knepet är att hitta sin optimala träningsmängd, där kroppen får tid att återhämta sig och bli starkare istället för att brytas ner. Så hur vet man vad som är lagom? Det är såklart individuellt, dels är det bara du som kan känna vad som är lagom för din kropp, dels är det individuellt vad som räknas som hård träning; tre kilometers löpning på 20 minuter kan vara en återhämtningsrunda för den ena, och ett riktigt mastodontpass för den andra.

Det viktigaste är därför att lära sig känna igen signalerna som säger att kroppen behöver vila, och att faktiskt tillåta sig att vila när det behövs. Om kroppen känns tung, du är tröttare än vanligt eller har träningsvärk som inte gå över lika fort som den brukar så behöver du vila. Likaså om du har varit förkyld, eller om du har mycket på gång i livet i stort, ta det lugnare med träningen.

Varför tränar du?
Ställ dig också frågan om varför du tränar. När jag tränade som mest var det dels för att jag ville bli smalare, fast jag redan var normalviktig, dels för att träningen hjälpte mot min ångest och min konstanta känsla av stress. Det var bara efter ett riktigt hårt pass som jag verkligen mådde bra och kunde slappna av. En effektiv medicin om något, men tyvärr med biverkningen att min kropp blev svagare. Det finns mer konstruktiva sätt att bli lycklig på. Får du en lätt panikkänsla av tanken på att byta ut HIIT-passet mot yinyoga? Om det är så kanske träningen fyller en funktion i ditt liv som egentligen skulle kunna fyllas av något annat? Fundera på det.

Skillnad på träning och motion
En annan viktig sak är skillnaden på träning och motion. Träning är aktiviteter som bryter ner kroppen och kräver återhämtning. Alltså aktiviteter som gör att du på sikt får bättre fysik. Motion är att röra på sig utan att ta ut sig, som att gå en promenad. Ett bra sätt att ge kroppen mer tid för återhämtning är att byta ut en del träning mot motion. Jag har många gånger tänt att det inte räknas om jag inte blir blöt av svett, men det gör det ju. Det är bra att röra på sig och en promenad istället för en springtur är inte bortkastad tid.

Och slutligen, om du är en person som älskar träning och en dag inser att du inte alls känner för det, gör det inte. Lägg dig på soffan och ät något gott istället.

Om Josefine Fischer

Josefine är yogalärare, skribent, och doktor i forskningspolitik, och har ett stort intresse för hälsa och kunskapsfilosofi. Hon rör sig helst i spänningsfältet mellan det som är vetenskapligt och det som vetenskapen ännu inte kan förklara. Där kan hon hitta nya synvinklar och förgivettaganden att inspektera. Josefine har livserfarenhet av utmattning, ångest, och tillfredsställelsen i att uppnå frihet och lycka. Josefine ger privata yogalektioner och coaching inom kost och hälsa, i Malmö och online, samt håller yogaklasser för företag. Läs mer om Josefine och hennes arbete på www.josefinefischer.se

988788 219051151621813 1970082099 n

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: info@yogobe.com

Vill du också ha tillgång till vårt videobibliotek?
Logga in Prova gratis
Yogobe Nyhetsbrev
Vill du få inbjudningar, tips och inspiration direkt i din brevlåda online?

Läs vårt senaste nyhetsbrev