Ayurvedan – en vän för livet

08 oktober 2017 | Av Yogobe

Ayurvedan gav Tia Jumbe något magiskt hälsobringande – och en djup personlig förändring som hon inte var beredd på. Tia är idag ayurvedisk hälsorådgivare, yoga- och meditationslärare samt författare och berättar här mer denna holistiska livskunskap.


En helt ny värld

Jag har alltid haft en hatkärlek till ayurvedan. Systemet med de tre doshorna vata, pitta och kapha har känts så gammelmodigt, och rekommendationerna kring vad var och en bör äta och inte, beroende på vilken dosha hen ”är” så tråkigt. Tålamodet har inte räckt till för att sätta mig in i vad ayurvedan egentligen handlar om. Samtidigt har ayurvedan lockat. Jag har räknat ihop testpoäng, konstaterat att jag ”är” pitta och vata, och varit ganska nöjd med det. Pitta är ju drivna och intensiva, egenskaper som jag både har kunnat identifiera mig med och tyckt om hos mig själv. Och vata är ju kreativa och snabba, även det egenskaper som har känts tilltalande.

Men att koppla dessa egenskaper (eller obalanser, som det handlade om) till min oro och ångest, mina växlande energinivåer och ostadigt humör var inget jag kom på att göra. Inte heller förstod jag att obalans i pitta-vata kan leda till frustration, intensiv mental aktivitet, mycket prestation och alltför lite vila, ofta återkommande huvudvärk och en överhängande känsla av att aldrig vara helt nöjd eller tillfredsställd. Med tanke på det här kan det ju tyckas märkligt att jag för ett drygt år sedan började en utbildning till ayurvedisk hälsorådgivare.

Jag behövde en stabil kunskapsgrund inom hälsa att stå på. Jag hade gett ut fem böcker om yoga och hälsa (läs mer om dem här på min hemsida) och kände att om det skulle bli en fortsättning i den nischen behövde jag djupare hälsokunskaper. När jag letade lämplig hälsoutbildning poppade ayurvedan upp. Den framstod till slut som det enda rimliga alternativet. Anrik kunskap, så gedigen, och med en holistisk syn på både människa och hälsa – mossig eller inte, det var exakt vad jag sökte, så jag började utbildningen hos Skandinaviska Ayurvedaakademin. Men jag var inte förberedd på den personliga förändring som den skulle innebära.

Konsultation och plan
En av de första som jag gjorde en konsultation på var förstås mig själv. Efter den gav jag mig själv ett flertal råd och rekommendationer - alla gick ut på att grunda vata, och svalka pitta.

Oljemassagen med mognad sesamolja varje morgon, till exempel. En vansinnigt härlig rutin, där man masserar in varm sesamolja enligt ett speciellt mönster på hela kroppen. Massage med sesamolja värmer och balanserar vata på det mest ljuvliga sätt.

Jag rekommenderade också mig själv en morgondryck för att balansera pitta, smörja kroppen inifrån och boosta med näring. Till kvällen fick jag ett annat så kallat köksråd med örter, för djupare sömn. Jag fick också tips om kosttillskott och balanserande teer.

Jag fick tre yogapositioner att göra dagligen och två andningsövningar, en morgon och en kväll. Och framför allt gav jag mig själv rådet att fokusera på att vila, återhämta mig och skapa ett liv med större balans.

Livet inte riktigt sig likt
Några månader efter konsultationen är livet inte riktigt sig likt. Jag har landat i ett helt nytt lugn, en ny mental stabilitet. Humöret är jämt och högt – jag är nöjdare och gladare än någonsin. Jag oroar mig sällan, ångesten är så gott som borta. Jag stressar inte, skyndar mig sällan. Jag njuter av att ha så lite som möjligt inbokat, av att inte ha så mycket planer och projekt. När min förläggare nyligen gav mig ett år att skriva min nästa bok kändes det inte frustrerande och hemskt, utan riktigt, riktigt skönt. Jag kommer att slippa skriva med en stressklump i halsen, och samtidigt hinna med andra roliga projekt – som att leva.

Jag har sällan huvudvärk nuförtiden, och behöver inte sova mitt på dagen för att orka fram till läggdags. Däremot vilar jag ofta, tillåter mig återhämtning. Läser skönlitteratur, promenerar sakta. Jag trodde aldrig att jag skulle få höra mig själv säga de här orden, men jag njuter ofta av att bara vara. Visst har jag tunga stunder även nu, men de är färre och kortare.

Ayurvedan, vet jag nu, är med sin tusentals år gamla vetenskap både klok, varmt tillåtande och magiskt hälsobringande. Med grunden i de fem elementen, en fantastisk kunskap om kroppens alla lager, kanaler och system, om sinnet och själen, om läkeörter och grödor, och med en filosofi som omfattar allt från liv till död och evigheten, är ayurvedan inte ett dugg mossig eller tråkig. Ayurvedan är en underbar vän att hålla i handen hela långa livet, och jag är djupt tacksam att jag får hänga med den.

Ayurvedafokus hela oktober

Under hela oktober lägger vi extra mycket fokus på ayurveda här på Yogobe. Läs månadens intentionsinlägg för inspiration och vägledning för att lära dig mer om denna fantastiska livskunskap. Här hittar du bland annat en 4-veckors temamånad som du kan hoppa på när du vill. 

Om Tia

Tia Jumbe är ayurvedisk hälsorådgivare, yoga- och meditationslärare, och passionerat intresserad av holistisk hälsa. Tia Jumbe har skrivit ett flertal böcker om hälsa, senast "Boosta din hälsa med naturens superfoods", och "Boosta hud och hår med naturens näringsbomber". Läs mer om Tia på hennes hemsida och beställ hennes böcker här!

Ayurvedaföreläsningar

Introduktion
5 min

Grow with

Vad är Ayurveda? Lär dig mer om den indiska traditionen "livskunskap".

Föreläsning
10 min

Grow with

How to gain better health with yoga and ayurveda.

Föreläsning
10 min

Grow with

Om olika livsstadier som ayurvedan arbetar med, och hur vi växer genom dem.

Föreläsning
5 min

Grow with

Hur är de olika doshorna kopplade till det fysiska och psykiska hos oss?

I videobiblioteket hittar du fler föreläsningar, samt yogaklasser som hjälper dig jobba med obalanser i de olika doshorna.

Är du inte är inloggad som betalande medlem kan du endast se en minut av varje video. Om du är ny till tjänsten kan du testa den gratis i sju dagar, registrera dig här

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]

Vill du också ha tillgång till vårt videobibliotek?
Logga in Prova gratis
Yogobe Nyhetsbrev
Vill du få inbjudningar, tips och inspiration direkt i din brevlåda online?

Läs vårt senaste nyhetsbrev