Tre enkla tips för att äta mer klimatsmart

30 mars 2022 | Av Yogobe

Svårt att välja klimatsmart under våra inte så tropiska årstider? Det finns otroligt mycket mer att välja på än vi tror, inte bara på sommaren. Vår samarbetspartner Mat.se ger tips på hur du kan äta mer klimatsmart. Undersök dina klimatavtryck och få hjälp till medvetna val!


Mat efter säsong och mer grönt 

  • Handla efter säsong: Det är inte bara klimatsmart utan även billigare och ofta godare. Tänk själv den där saftiga solmogna tomaten i augusti i jämförelse med den något bleka som finns i januari. Utgå gärna från grönsakskalendern hos Mat.se och hitta nya favoriter för varje månad!
  • Jämför klimattal: Vi vet att bönor är bättre än kött, men hur är det egentligen med smörgåspålägget: är till exempel osten bättre än skinkan? På Mat.se kan du enkelt jämföra klimattal och ibland överraskas över resultatet (se efter själv om osten eller skinkan är bäst ur klimatsynpunkt).*
  • Låt det gröna ta störst plats: Kommer du ihåg den gamla goda tallriksmodellen? Den må vara gammal, men den är inte så dum ändå. Vi stirrar oss ofta blint på att proteinet på tallriken styr middagen och dess tillbehör. Testa att istället utgå från en grönsak som du vill tillaga, och låt proteinet i form av kött, fisk eller fågel bli tillbehöret. Protein hittar vi även i livsmedel som vi vanligtvis kategoriserar som kolhydrater eller fett – visste du till exempel att 100 gram pasta innehåller lika mycket protein som 100 g falukorv?

    Under fliken recept på Mat.se hittar du bland annat många aptitretande klimatsmarta, veganska och vegetariska recept. Du kan också öka andelen grönt i recept med kött, få inspiration hur du kan dryga ut maten med gröna alternativ här.

*Du behöver vara inloggad – klicka på den stora bannern högt upp på start sidan så ser du mer information om hur du kan jämföra matens klimatavtryck och hur du registrerar dig för att sätta igång!

Videotips – möta klimatångest och välja klimatsmart mat

Foredrag
3 min

Grow with

Hur kan vi enkelt och oftare välja mat som är snällare mot både oss själva och klimatet?

Foredrag
10 min

Grow with

En föreläsning om vad klimatångest är och hur vi kan göra för att hantera den.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid. Kom igång direkt!

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]