Kom igång med dina rörelserutiner 

23 januar 2021 | Av Yogobe

Vad är bra rutiner för rörelse egentligen? Vad är viktigt att börja med – och att prioritera? Här tipsar vi om vad som är bra att tänka på när du vill få till dina rutiner!


Ta hand om kroppen – bygg på stadig grund

Som bekant har du bara en kropp. En fascinerande sådan. Och den behöver du ta hand om och bygga en stabil grund för. På samma sätt som om du skulle bygga ditt drömhus – så kör inte på kvicksand eller något annat instabilt. Tänk också snabbt bort tanken på quickfix. Här kommer några hållpunkter för hälsosamma rutiner i vardagen!

Core – kärnan är en bra plats att börja på

Att träna är bra för oss, våra makalösa kroppar är ju faktiskt byggda för att vara i rörelse. Så var kan man börja då? Kärnan är en bra start – din core. Tänk på ett litet barn som utvecklar sin motorik för att kunna gå och stå och springa, det lilla barnet jobbar utifrån sin core, sitt center, och aktiverar muskelkedjor i hela kroppen. Tänk på vilken makalös balanskonst det är att komma upp från golvet och sedan att stå och gå. Tyvärr tappar många av oss kontakten med vårt center under livets gång. Vi lägger oss till med andra rörelsemönster, som kanske inte nödvändigtvis aktiverar våra muskelkedjor på ett bra sätt. Här hittar du sekvenser med core-träning för att komma igång!

Ta dig ur bekvämlighetszonen

Jo, det är så – för att utvecklas behöver vi komma ur den trygga rutan. Och för att bli starkare behöver du anstränga dig, sträcka dig lite längre, göra lite fler repetitioner, öka tempot och belastningen. Men det är inte alltid så lätt att utmana sig själv. Vi har lätt att göra något vi är bra på, men det känns alltid motigare att göra något vi inte kan. Så var är du bekväm och inte? Skriv gärna ner några punkter. Stretcha lite på din zon och se vad som händer – det känns knepigt i början men sen lyfter du!

Vila, återhämtning och rätt fokus

Vila är jätteviktigt för att läka, för att återhämta och ibland för att lugna ner ett överbelastat system. Men tänk på hur mycket du vilar och vad du vilar – är det huvudet eller kroppen? Det är inte nödvändigtvis så att en svag utvilad person mår jättebra. Hur står man då emot livets belastningar och krav?

Det är också viktigt att träna funktionellt för den vardag som just du har. Om du sitter vid skrivbordet en stor del av dagen så är det posterior chain, musklerna på kroppens baksida, som du behöver stärka och hela kroppen behöver jobba med dynamisk rörlighet. Om du är en atlet som kör backträning dagarna i ända, så är det just den bakre kedjan du behöver sträcka ut och mjuka upp.

Tips – så får du till dina träningsrutiner

  • Fundera över och välj vad du vill få in mer av. Vad behöver du? Avslappning, styrka eller yoga? Prioritera det.
  • När på dagen kan rutinen fungera för dig? 15 minuter räcker väldigt bra många gånger – allt är bättre än inget.
  • Vad behöver du göra för att se till att rutinerna blir av? Ställa alarm? Få med dig en träningskompis, välja ut en video på Yogobe per dag – eller följa ett program? Välj en hjälp-rutin som håller dig på banan.
  • Vilka är dina bovar, de som lätt får dig att hoppa över rutinen? Stress, trötthet? Hur kan du pussla om för att få rutinen att bli av ändå? Och: det är helt okej att det inte blir varje dag eller när du tänkt dig. Livet händer ju.
  • Skriv dagbok eller korta noteringar i mobilens anteckningar. Hur kändes det idag, hur mår du nu? Lägg märke till hur känslan i kroppen förändras. Det ger dig motivation att fortsätta. Lycka till!

Läs mer om välmående och hälsa

Videotips – yoga och träning online för sköna vardagar

Klass
15 min

Yoga with

Utmana både rörlighet och styrka i höfter, bål och axlar med lekfullhet och kraft.

Klass
30 min

Träna with

Basövningar för hela kroppen för dig som vill underhålla kroppens leder och muskulatur.

Klass
20 min

Yoga with

Flödande yoga för att sträcka ut och aktivera framsidan av kroppen.

Klass
10 min

Träna with

Lägg fokus på sätet och aktivering för att stärka och "lyfta".

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe – ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid – klicka här och kom igång direkt!

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]