Ta hand om dig i övergången från vinter till vår

25 mars 2020 | Av Leila Andersson

Från vinterns viloperiod till vårens rörelse. Med den nya årstiden och ljuset kan du vakna till liv och skala bort det du inte behöver. Här ger jag tips på hur du kan ta hand om dig i övergången – och hur du gör en vårceremoni!


Skala av vintern och släpp taget

Våren, en fas av förnyelse och expansion. Precis som naturen vaknar till liv, växer och sträcker sig efter solens strålar så gör även vi människor det. Varje år när ljuset kommer tillbaka vaknar jag lättare och piggare på morgonen med kreativitet flödande i kroppen. Vårens energi tar just formen av kreativitet och nyskapande.

Våren ger oss möjlighet att se och skala av de lager som vi vuxit ur under vinterns dvala, vi får en möjlighet till nystart. För vissa av oss känns detta lockande och givande. Några av oss behöver få ta emot vad våren innebär i lugnare takt. Oavsett kan vi använda vårens pigga energi till att gnugga vinterns grus ur ögonen och släppa taget om det som stagnerat i oss under årets mörkaste månader.

Från vatten till trä enligt traditionell kinesisk medicin

Inom österländska traditioner ser man på vintern som en yinperiod, det vill säga en period av vila, reflektion och stillhet. Våren däremot är en yangperiod, en tid för rörelse, spontanitet och handling. Inom traditionell kinesisk medicin (TKM) som ofta kopplas ihop med yinyoga går vi från vintern och vattenelementet till våren och träelementet.

Vattenelementet är kopplat till njurarna i kroppen. I njurarna finns vår “jing”, vår livskraft. Under vintern matar vi denna livskraft genom att sova mer, äta värmande mat och genom att undvika stress och överansträngning. I den bästa av världar såklart.

Träelementet är kopplat till levern i kroppen och levern är både vårt inre reningsverk och vårt emotionella center. Våren blir då en perfekt tid för “vårstädning” av kropp, hjärta och sinne.

I takt med att knopparna brister ut på träden bjuds vi in till att rensa ut gifter i kroppen som exempelvis tungmetaller eller bekämpningsmedel, “toxiska” känslor såsom ilska, hat eller håglöshet samt begränsande tankar som håller oss tillbaka från mental klarhet.

Tips för vårstädning av kropp, hjärta & sinne

  • Boka tid för en renande lymfmassage. Lymfflödet transporterar slaggprodukter och är en viktig del av kroppens detoxfunktioner.
  • Ta promenader ute i naturen och lämna telefonen hemma.
  • Testa på något nytt, kanske en ny yogastil eller den där dansklassen som du i hemlighet drömt om att våga prova på. Utmana invanda tankemönster och motstånd i sinnet.
  • Inom TKM säger man att levern är kopplad till ögonen och synen. Ta paus från digitala skärmar och låt ögonen vila.
  • Gå på en helande energibehandling för att lossa på känslomässiga blockeringar.
  • Gå på en yogaklass med fokus på träelementet, vridningar eller detox. Det hjälper till att öppna upp och hålla igång kroppens detoxkanaler och flöden.
  • Leverns energi sägs vara grön i färgen. Ät och juica gröna grönsaker. Exempelvis gurka, selleri, sparris, ärtskott, krasse och olika sorters groddar.

Gör en vårceremoni!

För oss som gillar att arbeta med ceremonier och ritualer blir vårdagjämningen, eller “spring equinox” ett ypperligt tillfälle att tacka av vintern och fira in våren. Förenklat kan man säga att vårdagjämningen är när natt och dag är lika långa innan dagarna blir längre. I år är det vårdagjämning den 20 mars. Vi människor har “firat” solens återkomst och övergången mellan vinter och vår i olika kulturer sedan långt tillbaka i tiden. Numera är det inte helt ovanligt att yogastudios bjuder in till förlängda yogaklasser, cirklar eller workshops i temat.

Att skapa en ceremoni kan vara så enkelt som att du sätter dig i stillhet och reflekterar över var du är i livet. Vad du är redo att lämna bakom dig och vad du vill bjuda in mer av i ditt liv. Kanske med en kopp te och en skrivbok redo vid din sida.

Ceremoni handlar om att skapa ett tryggt utrymme för oss att väcka liv i och närma oss våra innersta rum för att locka fram det som finns där. Vi kan göra detta för oss själva eller i gemenskap med andra. Här följer några förslag på hur du kan göra din egen vårceremoni. Välj om du vill bjuda in någon eller några till din ceremoni.

  • Skapa ett altare med blommor, ljus, kristaller, foton, ikoner eller annat som du vill ha med som stöd för stunden.
  • Sätt på musik som du tycker passar, mantramusik eller liknande.
  • Rensa utrymmet med rökelser, salvia, palo santo eller andra örter.
  • Öppna ceremonin med en stilla meditation. Kanske kallar du in stöd för din ceremoni från ditt högre jag, olika naturelement, yogiska gudar och gudinnor, kraftdjur, moder jord eller universum.
  • Sätt din intention för ceremonin, skriv ner dina tankar om intentionen.
  • Skriv intuitivt om vad du vill lämna bakom dig och vad du vill kalla in mer av i ditt liv.
  • Gör en tacksamhetsövning, skriv till exempel ner minst tre saker du är tacksam för med dig själv.
  • Om du har möjlighet kan du tända en eld och lämna över det du skrivit till elden för transformation. Mata gärna elden med gåvor, exempelvis örter eller torkade blommor. Det går bra att använda ljus också.
  • Avsluta ceremonin med sång, trumma, dans, dra orakelkort, en stilla meditation, samtal med dem som är med eller annat som känns naturligt och roligt.

Ceremoni är intuitivt. Flöda med det som känns rätt för dig. Det går inte att göra fel.

Lycka till // Leila

Lästips

Leila Andersson

Leila är skribent, holistisk livsstilscoach, utbildare, yoga och meditationslärare med sin grund i läkning, näring och motivation.

Les mer