Stå ut – eller ta sig ut?

23 februar 2020 | Av Yogobe

Hur kan yogans filosofi hjälpa dig att växa och hitta hem? Yogaläraren Malin Svanholm sökte svaret under sju år genom att praktisera och studera yogans åttfaldiga väg. Här kan du läsa hennes tankar runt projektet som till slut blev en bok. 


Nya perspektiv med hjälp av yogan

Varför yogar du? Vad är det i yogan som lockar dig? Varför fortsätter du yoga? Alla har vi vår egen berättelse och vår egen väg in i yogan. Jag tycker det är fint att det finns mängder av olika svar på frågorna ovan. När jag gräver i mitt eget djup hittar jag en längtan efter något större. Det är den längtan som lett mig till yogan och som gör att jag stannar kvar. Yogan kan hjälpa oss att stå ut med livet, vilket inte är så dumt, men den kan också hjälpa oss att ta oss ut, vilket i mina ögon är ännu bättre.

Yogan kan få oss att byta perspektiv, se möjligheter och förändra förutsättningarna för hur vi lever. Helt enkelt hjälpa oss att rymma ur hamsterhjulet av intryck, begär och handling. Det där hjulet där vi är totalt fångade av de intryck vi får från vår omgivning men också intryck från våra tankar och från våra känslor. Dessa intryck leder till ett begär, vilket gör att vi agerar på ett eller annat sätt, vilket i sin tur leder till nya intryck. Det tar aldrig slut! Men yogan erbjuder oss en möjlighet att ta oss ut ur detta mönster, som att rymma – eller kanske snarare att komma hem.

Yogans åtta grenar: verktyg för att hitta vår väg

Och när vi gör den här resan – följer vår väg ut ur hjulet, kan det vara skönt med något att hålla i handen. I yogan hittar vi så oändligt många tekniker och verktyg för att hjälpa oss att leva vårt liv och hitta vår väg. Dels beprövade praktiska tekniker som asana, pranayama och meditation, och dels ett otroligt rikt filosofiskt tankegods, som vi kan vila i, leka med eller utmana oss med. Vi yogisar brukar ofta slänga ur oss saker som ”yoga är till 99 % praktik” vilket ju inte bara syftar på asana på yogamattan utan också omfattar den filosofiska biten. Så ser åtminstone jag på den åttfaldiga vägen – som yogiska principer att använda oss av. Pröva dem, lev dem, använd dem.

Just att använda den åttfaldiga vägen var något jag medvetet praktiserade under en längre tid. Jag använde en vecka till att förkovra mig i en av principerna. Därpå gav jag mig själv olika uppdrag, vilka jag sen praktiserade veckan därefter. Eftersom de första två vägarna, yamas och niyamas, innehåller vardera 5 principer, blev det totalt 16 principer. Efter sju års praktiserande och förkovrande och skrivande fram och tillbaka, blev det till slut en bok av mitt projekt, ”Happy, healthy, holy. Den yogiska vägen till ett helt och hållbart liv.” En bok om den yogiska vägen och hur man kan levandegöra de olika principerna i sitt eget liv. Till och med datorn tycker att det är ett självklart val, att praktisera den yogiska vägen. Den stavar alltid om så att det blir ”den logiska vägen”, när jag skriver. Och resan bara fortsätter. När jag är klar är det dags att börja om igen. För då har jag ju förändrats, i bästa fall vuxit, och ser saker ur ett lite annat perspektiv. Just så vill jag leva livet: Rymma ur hamsterhjulet med jämna mellanrum. Växa. Och hitta hem.

Om Malin Svanholm

Malin Svanholm är yogalärare och pedagog med dansbakgrund. Hon undervisar i bland annat hathayoga, yinyoga, restorative yoga och meditation med sin bas i Vaxholm där hon är en av grundarna till Vaxholm Yogacenter. Sedan flera år undervisar Malin också på yogalärarutbildningar, kurser och workshops i Stockholmsområdet, på västkusten samt utomlands. Läs mer om Malin på hennes hemsida!

Om ”Happy, healthy, holy. Den yogiska vägen till ett helt och hållbart liv.”

Det här är en bok för alla som någon gång har funderat över sin plats i tillvaron och tycker att det är dags att vandra sin egen väg. Med hjälp av yoga kan vi alla hitta möjligheter vi inte visste att vi hade.

Malin Svanholm har applicerat de yogiska principerna från den åttfaldiga vägen i en vanlig vardag med inre och yttre krav. Hon tar sig an 16 olika uppdrag för att utforska hur allt från disciplin, en tupplur och bastubad till att skänka bort sin båt kan hjälpa oss att hitta vår väg i livet. När såväl hjärnan, hjärtat och kroppen får vara med så kommer kraften, lusten och tilliten till oss. Köp boken här eller maila [email protected] för att köpa den direkt av henne! 

Videotips

Här hittar du föreläsningar runt yogafilosofi, du hittar fler i videibibiblioteket. Vill du fördjupa dig ytterligare i ämnet, ta del av Simons Krohn populära onlinekurs här!

Foredrag
10 min

Grow with

Peace of mind is the central strategi towards finding yourself.

Foredrag
10 min

Grow with

How is yoga and tantra related? Go deeper and explore the subtle parts.

Foredrag
10 min

Yoga with

Yoga philosophy: You know that statue of Shiva that you see in many yoga studios? Well, here is the story behind it.

Foredrag
5 min

Grow with

Simon explains why the idea of finding yourself is backwards.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid. Klicka här och kom igång direkt!

Lästips

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]