Gravidyoga – inför förlossningen

22 juni 2017 | Av Cecilia Olin

"Du behöver inte öva dig på att föda barn, för det kan redan din kropp. Det du däremot kan öva på inför en förlossning är just avslappning och andning", säger doulan och yogaläraren Cecilia Olin. Här berättar hon mer om de fina effekterna av gravidyoga!


Medveten närvaro i gravidyogan

För drygt 16 år sedan så väntade jag vårt första barn. Vår dotter.

Jag ville förbereda mig så väl jag kunde och anmälde mig därför till en yogakurs för blivande mammor. Jag hade aldrig provat på yoga tidigare, men hade fått en uppfattning av att det kunde vara till hjälp. Det var det. När förlossningen väl startade hade jag god hjälp av den medvetna andningen och avslappningen som vi hade tränat på under kursen. Jag använde mig av positioner och rörelser från yogan för att möta förlossningsvärkarna med.

När vår dotter sedan var född och tiden efter, fortsatte jag med yogan och efter några år så blev den en del av min vardag. Jag födde sedan tre söner de kommande åren och även under dessa tre graviditeter så gick jag på olika gravidyogakurser.

När så mitt fjärde barn var fött utbildade jag mig till gravidyogalärare för att kunna sprida yogan vidare. Jag ville att fler skulle få möjlighet att få ta del av den hjälp och det stöd som jag hade funnit i yogan. Det är nämligen så att du inte behöver öva dig på att föda barn, för det kan redan din kropp. Det du däremot kan öva på inför en förlossning är just avslappning och andning. Medveten närvaro. Vilket är precis det jag har funnit i gravidyogan.

Som med allt, ju mer du övar, desto bättre blir du. Så ju oftare du får till stunder till yoga, desto bättre blir du på just medveten närvaro. Ju oftare du riktar fokus till dina andetag, desto lättare kommer det att bli att även göra det i stunder du behöver den hjälpen, som till exempel under din förlossning.

Med vår nya kurs Gravidresan online så blir yogan väldigt tillgänglig - där guidar jag dig genom olika gravidklasser, anpassade efter din gravidmånad. Och det blir troligen enklare att få in yogan som en rutin och vana i din vardag! Läs gärna mer om kursen här nedan.

Jag avlutar med ett stycke från The Yoga Sutras. Of Patanjali / Sri Swami Satchidananda:

Låt oss förstå mer om oss själva. För vad lite vi vet. Så vi får öva. Att öva är den viktigaste faktorn i yoga.

Med värme,
Cecilia

Gravidresan online

Gravidresan online är en omfattande fördjupningskurs framtagen i samarbete mellan Yogobe, Egen Tid samt Susanna Helis Föda utan rädsla. Här guidas du genom hela din graviditet av yogaläraren Cecilia Olin, barnmorskan Maj Rydström samt Susanna Helin, expert inom förlossningsförberedelse. Kursen innehåller:

  • videor med gravidyoga månad för månad
  • föreläsningar och bilder om fostrets utveckling vecka för vecka
  • föresläningar runt vad som händer i kroppen
  • profylaxkursen Föda utan rädsla, i vilken även en föräldrautbildning ingår.

Läs mer och köp kursen här! 

Lästips

Cecilia Olin

Cecilia Olin är skådespelerskan som även jobbar som yogainstruktör och doula. År 2010 utbildade hon sig till doula och år 2012 till yogainstruktör.

Les mer