Forskning: Lek på jobbet och bli kreativ

08 august 2017 | Av Yogobe

Skippa tråkiga möten och prestationskrav! Det är inte för inte som reklambyråer har pingisbord på kontoret: det finns bevis för att lek föder kreativitet. Forskaren Samuel West har doktorerat på ämnet lek vid Lunds universitet och visar att trams på jobbet gör dig kreativ.



Samuel West är den första som genom riggade experiment har visat att lek ökar kreativiteten i en arbetsgrupp. Samuel forskar inom organisationspsykologi vid Lunds universitet – om kreativitet och hur lek och en lekfull attityd främjar ett kreativt arbetsklimat.

– Företagen skriker efter att bli mer innovativa, men alla står och stampar. Hur ska vi få till det? Det är här leken kommer in. När man studerar exceptionellt kreativa och innovativa arbetslag så ser man att det i de grupperna finns personer som är väldigt lekfulla, säger Samuel West i en artikel i Kvällsposten.

Samuel menar också att forskningen är entydig:

– Har du större arbetsglädje är du mer produktiv och effektiv, har nöjdare kunder och bättre medarbetare. Många säger att man måste dra en linje mellan jobb och lek - skitsnack säger jag.

Så här gick studien till

Samuel West har i två studier låtit cirka 300 personer delta i olika experiment där lek kopplas ihop med kreativitet. I den första studien hyrde Samuel in sig på en konferensanläggning och använde mötesdeltagarna i sina försök. Hälften av mötena lättades upp av leksakspistoler, lösmustascher, ”silly meeting games” och annat. Den andra hälften hade vanliga möten. Före och efter mötena gjorde alla deltagare en självskattning.

I den andra studien deltog 100 personer uppdelade i olika arbetslag. Under en månad fick hälften av arbetslagen göra improvisationsteater vid tre tillfällen, medan den andra hälften jobbade som vanligt. Alla fick göra kreativitetstest, både på individ- och gruppnivå, före och efter hela övningen.

Resultat

Den första studien visade tydligt att den grupp som hade lekfulla möten kände sig mer kreativa. Atmosfären förändrades och kreativiteten ökade. Samuel menar att den som har roligt och skrattar inte presterar sämre eller är mindre effektiv än andra – snarare tvärtom.

Den andra studien visade även att kreativiteten ökade bland de som fått spela improvisationsteater. Tydligast blev det i testen som mätte gruppkreativitet.

– Gruppens kreativitet är också den som är mest intressant för ett företag, menar Samuel West. Moderna företag vill inte längre ha den kreativa ensamspelaren. Det är gruppen som helhet som ska vara kreativ.

Lekfulla möten och workshops är bra, men Samuel West menar att det viktiga är att få in lekfullheten som attityd på arbetsplatsen.

– Här pekar all forskning på att chefen spelar en viktig roll; leker inte chefen så leker ingen annan heller. Det spelar ingen roll att man som i Sverige har platta organisationer.

Tips för att skapa en lekfull arbetsplats

  • Spring inte iväg och köp en rutschkana eller ett pingisbord till jobbet bara för att - anpassa istället leken efter företaget.
  • Spontanskoja lite varje dag, se vilka skämt som passar på just din arbetsplats.
  • Oväntade mötesformer piggar upp!

Samuel säger i artikeln i Kvällsposten att företag inte pratar om att anställda jobbar hos dem för att de har kul, får frihet och ges möjligheter till lekfullhet. Istället erbjuder de "goda utvecklingsmöjligheter" eller "medarbetartillfredsställelse". 

– Man vågar inte använda ord som glädje och lekfullhet. I stället använder man byråkratiska och tråkiga ord. Alltså, jag vill inte vara tillfredsställd på jobbet. Jag vill vara glad och ha kul.

Lästips

Läs mer om Samuel Wests forskning vid Lunds Universitet här, samt här och här!

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]