Att födas alla tre – verktyg inför, och efter, förlossningen

05 august 2018 | Av Susanna Heli

När du föder blir du också mamma. Kanske för förstå gången eller i en ny form. Din partner om du lever i en relation, blir också pappa eller mamma. Barnet som föds börjar sin resa och ni blir alla tillsammans en ny familj. Men det innebär också stora förändringar – här ger jag tips på hur ni kan hantera dessa. 


Förberedelse inför förlossningen och efter

Existentiella förändringar upplevs alltid olika. Vissa tänker inte ens på det och för andra tar det tid och man måste möta olika utmaningar. Verktygen i kursen Föda utan rädsla (FUR) går att applicera varje dag även efteråt. Om amningen är utmanande behöver du mycket stöd och hjälp att få det viktiga förlossnings- och amningshormonet oxytocin att flöda.

Tänk vad häftigt det är att kroppen har valt samma hormon för både födandet, anknytningen till barnet, amningen, familjebanden och relationerna. Så genom att förbereda er innan förlossningen förebygger du också för alla de steg som kommer efter. När du får denna viktiga fysiologiska spiral att flöda redan innan din förlossning, tar du det med in i förlossningen och vidare ut i föräldraskapet.

Så fortsätt att använda beröringen, närheten och alla de effektiva FUR-verktygen även efter förlossningen. Klappa på varandra. Smek bebisen. Vila. Skrota runt. Var snälla mot er själva och varandra.

Tips för lugn under & efter förlossningen

  1. Andas mjukt.
  2. Låt kroppen slappna av helt.
  3. Ljuda och Bröla när bebisen är orolig. Ha den emot ditt bröst och gör mörka ljud. Det lugnar den direkt.
  4. Tänk goda tankar så mycket du orkar. Ta bort all prestation.

Onlinekursen Föda utan rädsla (FUR)

Föda utan rädsla-verktygen och vår webbaserade profylaxkurs i samarbete med Yogobe fokuserar på förlossningen. Hur det är meningen att vi ska föda när vi känner oss trygga. När vi känner oss trygga flödar det viktiga förlossningshormonet oxytocin. Som i sin tur tar hand om värkarna. Genom profylaxkursen får både den födande och partner viktiga verktyg och kunskap om hur ni tillsammans kan möta förlossningens utmaningar. Men alla dessa verktyg går att använda även efter förlossningen, i amningen och i föräldraskapet. Läs mer om kursen här!

Lycka till!

Lästips

Vill du få mer inspiration?

Yogobes Facebookcommunity YOGAMOM365 handlar om kvinnohälsa – för dig som är gravid eller mamma. Vi vill inspirera till hållbar hälsa genom bland annat yoga, meditation, och andra sköna tips. I gruppen kan du ställa frågor, bli peppad och dela med dig av dina erfarenheter, här hittar du glad och prestationslös träning för kropp, sinne och själ. Inspirera och inspireras med oss och våra samarbetspartners Hela Kvinnans Klinik och Rising Sisterhood!

Susanna Heli

Susanna har tagit fram metoden Föda utan rädsla med fokus på profylax. Ur detta koncept har hon tagit fram kurser, både "live" samt en onlinekurs här på Yogobe, skrivit en bok samt håller föreläsningar och instruktörsutbildningar.

Les mer