Bäckensmärta – hur kan vården bli bättre?

10 august 2019 | Av Rebecca Carlowitz

Många kvinnor lider av bäckensmärta – ett ganska svårbegripligt och givetvis oönskat tillstånd. Här berättar jag mer om orsaker och hur vi skulle kunna erbjuda bättre hjälp!


Svårbegripligt ont

Bäckensmärta är vanligt bland mina kvinnliga patienter. Hur smärtan är och beskrivs kan vara av olika karaktär och intensiteten kan variera – många gånger är orsaken dessutom svårbegriplig. Det behöver inte vara någon sjukdom. Bäckensmärta kan kategoriseras som antingen akut, vilket innebär att smärtan är plötslig och svår, eller långvarig, som varar över en period av månader eller längre. Bäckensmärta kan ha sitt ursprung i underlivet eller kroppsdelar omkring bäckenet, det kan vara psykiskt - vilket kan göra att patienten mår sämre eller att smärtan blir värre, trots att inga fysiska problem är närvarande.

Bäckensmärta kan ha flera orsaker, bland annat:

  • Inflammation eller direkt irritation av nerver som orsakas av akut eller kroniskt trauma, fibros, tryck eller ärr efter operation.
  • Vävnadsaddharenser, kramper av muskler eller av vävnad som fascia.
  • Psykogena faktorer, som kan orsaka eller förvärra smärtan.
  • Åkommor som bland andra: urinvägsinfektion, blindtarmsinflammation, endometrios, myom, sammanväxningar - ärrvävnad mellan de inre organen i bukhålan, bland andra.
  • Ibland tyvärr cancer.

Lång och oförstådd smärta kan göra att kvinnans försvar bryts ner, vilket kan resultera i känslomässiga eller andra beteendeförändringar.

Man måste såklart fråga hur plötsligt och när smärtan började? Det vill säga ta en ordentligt anamnes. Få ytterligare information om tidpunkten för smärtan och förekomsten av andra symptom relaterade till aktiviteter. Det kan vara allt från hur smärtan är eller blir när man äter, sover, har sex – att testa rörelse kan också hjälpa att fastställa en diagnos. Man behöver få en bakgrundshistoria, för det är så mycket saker som kan spela roll i en kvinnas bäckensmärta! Så förutom en fullständig anamnes behövs en fysisk bäckenundersökning

Behövs fler specialister?
Ultraljud är en diagnostisk bildteknik som kan ge oss många ledtrådar, men det som ger den bästa tredimensionella bilden är intern palpation, vaginalt så väl som rektalt. Det vill säga att terapeuten i fråga har speciell utbildning i att känna med fingrarna via vaginan eller ändtarmen, känna hur insidan känns, eftersom det också är muskler och annan vävnad där. Just detta gick jag kurs i för ett tag sedan. Och man kanske kan tro att detta är ett område som ska täckas av gynekologers arbete eller ingå i deras undersökning. Men det är så många kvinnor som aldrig får hjälp den vägen. Kanske behövs det fler specialiserade sjukgymnaster, naprapater och kiropraktorer som kan arbeta internt med musklerna i och runt bäckenet.

På senare tid har medierna rapporterat om brister i vården av kvinnor med underlivssmärta. Långvarig bäckensmärta definieras som konstant eller intermittent smärta i nedre buken eller bäckenet under mer än 6 månader. Det är ett symtom som förekommer vid tillstånd som endometrios, förlossningsskada, inkontinens och tömningssvårigheter, vestibulit, vulvodyni, smärtsamma blåsans syndrom, IBS, strålskada efter cancer, muskelsmärta, fibromyalgi, kronisk prostatit, pericoccygeal smärta, adenomyos, pudendusneuralgi, postoperativa komplikationer men även vid till exempel depression, ångest, dysmorfofobi, PTSD och ADHD.

Det är värt att nämna att många av dessa tillstånd har en betydande samsjuklighet med varandra samt med käkledssmärta, nack– och axelsmärta samt migrän. Långvarig bäckensmärta påverkar också blåsans och tarmens funktion och bäckenmuskulaturen. Och såklart påverkas patientens arbetsliv och samliv. Enskilda specialister har svårt att täcka hela behandlingsbehovet, och det är väldigt vanligt att män med underlivssmärta glöms bort helt.

Med målet att minska långsiktiga konsekvenser
I Linköping startades 2014 "Forum pelvicum special". Här samarbetar läkare, psykologer och fysioterapeuter inom gynekologi, urologi, smärtmedicin, rehabiliteringsmedicin, gastroenterologi och gynonkologi i behandlingskonferenser varje månad, kring patienter med komplex problematik som behöver kompetens från flera specialiteter. Även radiolog och neurolog tillkallas.

Arbetet har gett kortare remissrundor och snabbare handläggning. Kunskapsutbytet ökar teamets kompetens och de svårast drabbade patienterna kan erbjudas bättre utredning och verksam behandling. Detta har lett till att en enhet för bäckensmärta finns sen 2017 i Linköping. Som en dröm, och det vore fantastiskt om det fanns fler sådana enheter! Tidig utbildning och multiprofessionell flerpunktsintervention är viktigt för att minska de långsiktiga konsekvenserna för patienten.

Jag hoppas och tror på att flera olika professioner som arbetar med kvinnor och kvinnors smärtproblem i dessa områden ska hitta en kommunikation med varandra. Att man ska prata över blocken så att kvinnorna inte själva behöver leta efter hjälp – och att man får hjälp via en instans som slussar rätt. Vi vill ju att vi och våra medsystrar ska må bra! Och som vanligt krävs det att man vågar prata om det.

Nästa vecka kan du läsa mer om bäckensmärta kopplat till överspända bäckenbottenmuskler, och vad du kan göra för att lindra besvären! 

Lästips

Rebecca Carlowitz

Rebecca är naprapat, yogalärare, doula och instruktör inom konceptet Föda utan rädsla. Hon brinner för att arbeta med människor och är en av våra trogna ambassadörer och gästbloggare.

Les mer