Ät bättre och må bättre med hjälp av ayurvedan

11 januar 2018 | Av Jasmin Hedlund

Vad bör man egentligen äta för att må bättre, både fysiskt och mentalt – enligt den ayurvediska filosofin? I egenskap av ayurvedisk hälsorådgivare får jag ofta den frågan. Så här kommer några generella tips på hur du kan börja äta i linje med ayurvedan.


Maten är helt klart en enormt viktigt del av ayurvedan. Den används som medicin, till att balansera och främja hälsa, må bra i sinne och kropp och mycket mer.

Jag kan dock förstå att det är svårt att efter antingen ha gjort ett test eller träffat en rådgivare och fått veta vilken konstitution man har, vilken av doshorna vata, pitta eller kapha som är mest dominerande, exakt veta hur och var man ska börja. Det finns i ett tidigare blogginlägg, Maten är vår medicin, tips på bra och mindre bra råvaror för varje dosha som absolut går att börja använda direkt och blanda hej vilt i recept. Men det finns också fler viktiga moment till att börja tänka på hur och vad vi äter.

Hoppas detta kan ge dig en tankeställare och en bra start: 

  • Eko & närodlat:
    Tänk på att alltid försöka köpa ekologiska eller närodlade råvaror. Men notera att även ekologiska produkter och råvaror kan ibland innehålla sådant som vi inte behöver få i oss, titta gärna på din råvara om den ligger i ett paket.

    Det är fortfarande dyrt med ekologisk mat, helt klart. Men undrar du inte varför och hur man kan producera så billiga råvaror varor egentligen? Vad finns i dem? Är potatismoset i paket verkligen gjord av riktigt potatis?
  • Vad består måltiden av?
    Bli medveten om vad du äter till varje mål. Frukost, vad finns med? Lunch, hur ser den ut? Middag? Skiljer sig maten från vardag till helg?
  • Hur äter du?
    Bli medveten om hur du äter. Är det ofta på språng, i stress, i rörelse? Eller får du tid till lugn och ro, tugga långsamt och njuta av maten? Tänk på att äta i ett känslomässigt eller stressigt tillstånd gör att kroppen inte kan plocka upp näring från maten du äter, oavsett hur bra den är.
  • Vad vill du egentligen ge dig själv?
    Fråga dig själv, varför vill du fylla dig själv rent kroppsligt, med något som i längden inte kommer gynna dig. Är du inte värd mer?
  • Närvaro och medvetenhet
    Upptäck maten, färgerna (de naturliga), smaka på en närodlad råvara, en efterrätt lagad med omtanke och fina ingredienser. Jag lovar, det går inte att slå!

Sammanfattningsvis handlar det inte om att förbjuda. Det har det aldrig gjort i Ayurvedan. Det handlar mer om att så ofta det går, äta det som får oss att må lysande. En lysande kropp ger ett lysande sinne och vice versa.

Lästips

Videorekommendationer

Introduksjon
5 min

Grow with

Vad är Ayurveda? Lär dig mer om den indiska traditionen "livskunskap".

Foredrag
15 min

Grow with

Eva pratar om det hon kallar *Mat i balans", konsten att äta ayurvediskt.

Foredrag
10 min

Grow with

Eva berättar om de tre karaktärerna eller konstitutionerna som enligt ayurvedan utgör vår grund.

Foredrag
10 min

Grow with

How to gain better health with yoga and ayurveda.

För att se mer än en minut av våra videor behöver du vara inloggad som betalande medlem. Men du kan alltid prova vår tjänst gratis i 7 dagar. Registrera dig här! 

Jasmin Hedlund

Jasmin har en stor passion för ayurveda, ashtangayoga samt meditation. Hon driver företaget Health by Jasmin där hon inspirerar andra till en sund livsstil genom ayurveda. På Yogobe inspirerar hon regelbundet i bloggen med ayurvediska tips.

Les mer