Älska din mammakropp – Del 3

19 januar 2016 | Av Maria Ekman

Ansvaret är vårt! Ansvaret att älska ligger hos oss. Älska din mammakropp är temat i YOGAMOM365 denna månad och detta är del 3. Den här veckan vill jag uppmuntra dig till att fokusera mindre på att tala om och vara mer i din kropp. Läs, inspireras och dela med dina vänner!


Vecka 3 (av 4) – Ansvaret att älska ligger hos oss

Jag tänker… om tänket… kring att älska sin egen kropp, ”mammakropp” eller inte, allt annat än att älska den som bär oss, den som föder våra barn, ger kramar åt andra, ger upphov till njutning, står sig stark vid sjukdom och skador, klarar stora fysiska och psykiska påfrestningar, vore det största sveket.

Men, det är klart, det kan krävas tålamod och ibland tappar vi bort oss i jämförelsen med andra och i en massa socialt konstruerade ideal som komplicerar tillvaron för oss att vara i vår egen kropp. För även om vi blir bättre på acceptans (med tiden, så blir vi det), så är fortfarande fokus på ytterskalet av kroppen det som är normen och vi dras lättare med i det som är massivt än det som är bäst för oss.

Vi skulle när som helst kunna ändra på detta, släppa taget om den konstruerade normen, om hur vi eventuellt vill att vår kropp skall se ut eller vara, i stället för den kroppen vi har. Onekligen en diskussionsfråga (med olika ingång) för alla kvinnor, blivande mammor och mammor till döttrar som kanske skall bli mammor en dag (ja förresten, även för pappor och söner) allt hänger samman. Lätt eller svårt, det som gynnar är att älska.

Att inta action mot förändring skulle kunna vara att inte köpa glossiga magasin med snygga kända mammor som tränat sig till ”drömkroppen” på bara några veckor. Att vi när vi pratar om våra kroppar, göra det med mer klarhet, värdighet och modernitet, eller inte prata om den alls. Dämpa förivrad perfektion och hålla fast vid kärnfullhet, friskhet och förnuft. Se det som är fantastiskt och funktionellt med kroppen, hylla den ofta! Se Mia Skäringers, Dyngkåt och hur helig som helst, on repeat!

”Yogini moms” där ute, jag har följt er i löpet en tid, ni kommer skapa superkrafter, som sprids vidare ut till era döttrar, medsystrar och alla ni har omkring er. Jag tror och hoppas att med det ”yoga flow” som faktiskt finns och sprider sig kan vi ha en motinjektion mot idealen. Å vi kan prata mindre om, å vara mer i vår kropp!

Videorekommendationer
 

Här rekommenderar jag några härliga klasser som du gärna får ta del av i veckan <3

Mycket kärlek, åt alla kroppar!
xx

YOGAMOM by YOGOBE riktar sig till gravida och mammor med visionen att inspirera till hållbar hälsa genom yoga, meditation, kosttips och träning. I communityn YOGAMOM365 på Facebook kan alla i gruppen ohämmat prata, ställa frågor, mysa och byta tankar och tips. Inte minst med många experter i Team Yogobe. Löpande genom året introducerar vi nya teman och utmaningar till glad och prestationslös träning för kropp, sinne och själ genom aktiviteter som är relevanta för dig som är gravid eller mamma. Inspirera och inspireras med oss! Läs mer om YOGAMOM här.

Maria Ekman

Les mer