Vad är yinyoga?

03 October 2023 | By Yogobe

Har du hört talas om yinyoga men inte riktigt greppat vad det är – eller kanske testat och vill veta vad det egentligen är bra för? Lär dig grunderna här! 


Yinyoga – närvaroträning i stillsam yogaform

Yinyoga är en passiv, stillsam yogaform som där du får mjuka upp musklerna och fascian/bindväven, öva på att slappna av och hitta närvaro. En regelbunden yinyogapraktik kan bidra till att minska stress och oro och skapa ett inre lugn samt medvetenhet om vad som sker i kropp och sinne.

Du får under en yinyogaklass blicka inåt och fokusera på vad som händer med dig, något som ibland kan vara utmanande och kännas svårt till en början. Du lär dig att vara med det som upplevs istället för att agera på det direkt och hur du förhåller dig till det, även utanför yogamattan.

Yinyogans historia & filosofi

Yinyoga så som vi känner till det i dag, grundades i slutet av 70-talet av material arts-mästaren och taoistiska yogaläraren Paulie Zink och spreds senare över Nordamerika av Paul Grilley och Sarah Powers. En av orsakerna till av Zink utvecklade den här typen av yoga, var för att hans elever i material art hade stela och korta muskler, och en taoistisk yogaform där man håller positionen en lång tid, skulle råda bot på bristen på flexibilitet.

Dessa tre lärare har hämtat sin filosofi från den traditionella kinesiska medicinen (TKM) och yoga. Varje position har i enlighet med TKM en koppling till våra meridianer, element och organ, och dessa i balans eller obalans står också för hur vi mår och agerar i livet. Fysiska spänningar sägs kunna hänga ihop med emotionella blockeringar. Genom att mjuka upp kroppen kan vi enligt läran frigöra kraft och potential att få tillgång till mer av oss själva samt skapa hälsa och balans.

Hur gör man yinyoga?

Det finns flera olika sätt att utöva yinyoga. Generellt utövas positionerna sittande eller liggande och hålls 3-5 minuter. Målet är att hitta en lätt stretch, utan att gå till ytterlägen. Du ska fortfarande kunna hålla andningen och sinnet lugnt i positionerna. Detta ger kroppen möjlighet att komma ner i varv och slappna av och hjälpa fascian/bindväven att mjukna. Även om det kan kännas mer intensivt i vissa positioner så är målet att kunna slappna av så mycket som möjligt.

Vissa klasser har sin bas i kinesisk medicin medan andra har fokus på mindfulness, ayurveda, psykologi, minska spänningar och öka rörligheten, avslappning, emotionell reglering med mera.

Nedan får du tips på hur du kan få ut så mycket som möjligt av din praktik. 


Tips för att praktisera yinyoga

 • Ta dig långsamt in och ur positionerna. På så vis kan bindväven hinna med att mjukas upp och sinnet hinner märka subtila signaler.
 • Hitta ett "lagomläge" – du ska kunna stanna där i 3-5 minuter.
  • Du ska givetvis inte stå ut med fysisk smärta, när kroppen säger aj, men "sköntont", spänning som mjuknar med tiden är okej – lyssna in din kropp, värna om dina gränser och backa ur positionen om du får ont.
 • Långa djupa andetag. Andas långsamma andetag ända ner i magen, så att kroppen får chans att slappna av.
 • Fokus på området som du känner kontakt i. Visualisera gärna hur något smälter i det området med dina andetag. Detta kommer hjälpa nervsystemet förstå att vi vill slappna av.
 • Väv in rörelse om du önskar. Behöver du kan du röra kroppen lite genom exempelvis små vaggande rörelser, för att hjälpa nervsystemet till trygghet och kroppen till avslappning.
  • Var medveten om varför du gör det du gör. Tvingar du dig till stillhet, eller flyr du in i rörelse? Se vad som gynnar dig, en mjuk stillhet, eller en varsam rörelse?
 • Uppmärksamma vad som sker inuti dig. Både fysiskt, emotionellt och i dina tankar. Notera det du upplever utan att agera på impulserna, försök inte förändra det du upplever, men givetvis kan du gå ur positionen om kroppen säger så.
  • Praktiken handlar om att kunna vara med det som dyker upp, i stället för att försöka fixa något.

Klasser, program & playlists inom yinyoga

Ny
45 min

Yoga with

Skapa utrymme att lyssna och ta emot.

Ny
45 min

Yoga with

För dig som tränar mycket fysiskt med underkroppen eller står, går eller sitter mycket.

Ny
60 min

Yoga with

En yinklass för hela kroppen, och själen.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar – klicka här och kom igång direkt!

Lästips om yin och yin yoga

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]