Äijäjoogaa tehdään rennoin ottein

10 juni 2018 | Av
Yogobe

”Joogan jälkeen olen armollisempi itselleni ja muille,” totesi eräs mies äijäjoogatunnin jälkeen. Myös, äijäjoogan perustajan, Veikko Tarvaisen, armollisuus itseä kohtaan on lisääntynyt siitä päivästä kun hän aloitti joogan 30 vuotta sitten.

Tarvainen kävi pitkään joogassa ja oli usein tunnin ainoa mies. "Kun toinen mies tuli ryhmään, hän lopetti aina jossain vaiheessa. Meinasin itsekin lopettaa kun tunsin oloni orvoksi joogaavien naisten keskellä. Sen lisäksi koin vielä olevani jäykkä, mutta en antanut periksi", Tarvainen muistelee. Hänen perustaessaan äijäjoogan, eli ensimmäisen vain miehille tarkoitetun joogaryhmän, idean epäilijöitä oli paljon. Ideaa kehuttiin, mutta sen ei uskottu menestyvän. Alussa idean läpi lyöminen olikin Tarvaisen mukaan hankalaa aikaa ja tuntui suossa rämpimiseltä. Ajan saatossa sinnikkyys ja kärsivällisyys kuitenkin palkittiin. Nyt yhdentoistavuoden jälkeen laji vain kasvattaa suosiotaan ja äijäjoogaa voi harrastaa usean eri opettajan opastuksella.

Joogaa rennolla otteella

Äijäjooga on yksinkertaista ja helppoa hathajoogaa, jota jokainen tekee omaan tahtiinsa. Se eroaa muusta joogasta siten että ryhmässä on vain miehiä. "Asennot ovat perusjoogaa, asenne keskimääräistä rennompi ja hymyilevämpi", Tarvainen kuvailee.

"Suurin kohtaamani ennakkoluulo on se, että yllättävän moni kuvittelee, että joogassa täytyy muka olla notkea. Oikeastaan asia on päin vastoin eli mitä jäykempi on, sitä kannattavampaa on joogata. Yleisesti luullaan, että liikkeet ovat vaikeita ja jotkut kuvittelevat, että jooga on uskontoa tai jotenkin mystistä", Tarvainen luettelee. 

Ryhmässä on vain miehiä, jotta kynnys osallistua olisi mahdollisimman matala. "Osa varsinkin iäkkäimmistä harjoittelijoista kokee, että on paljon helpompi tulla mukaan kun muutkin osallistujat ovat miehiä. Mukaan tulevat aloittelijat toivovat, että osallistujat ovat keskenään samanlaisia eli että muutkin ovat jäykkiä ja kokemattomia. Toiset taas sanovat suoraan, että keskittyminen on vaikeaa, jos joukossa on kauniita naisia", Tarvainen kertoo.

Kevyt harjoitus sopii kaikille miehille. Äijäjooga on Tarvaisen mukaan ennen kaikkea kilpailuvapaata, rentoa ja energisoivaa. Erityisen hyvin se sopii sellaisille, jotka haluavat lisätä kehon liikkuvuutta ja joilla ei ole aikaisempaa kokemusta joogasta, mutta jotka samalla kaipaavat rauhoittumista. Tarvaisen kehittämää äijäjoogaa järjestetään nykyään ympäri Suomen.

Kolme vinkkiä joogasta kiinnostuneelle miehelle

  • 1. Tärkeintä on vain aloittaa. "Moni miettii vuoden tai koko elämän. Rohkeasti mukaan vain!"
  • 2. Unohda suorittaminen ja kilpailumieli kotiin. Äijäjoogassa ei kilpailla.
  • 3. Ole kärsivällinen. "Anna uudelle harrastukselle ja innostuksen kehittymiselle aikaa. Kokeile lajia muutaman kuukauden ajan säännöllisesti. "
  • 4. Säännöllisyys ja aktiivisuus. "Tee harjoitusta myös vähän kotona."

Veikko Tarvainen on helsinkiläinen jooganopettaja, vapaa toimittaja, entinen pitkäaikainen omaishoitaja ja valtiotieteen maisteri, joka perusti äijäjoogan vuonna 2006. Hän on myös kirjoittanut kirjan "Äijäjooga" (2016).

Videovinkit

video id: gx85

video id: 63wg

video id: a24w

Äijäjooga verkossa

Veikko Tarvainen

Äitini oli ensimmäinen joogaoppilaani. Yhtenä päivänä äiti järkyttyi, kun jalka ei enää noussut kylpyammeen reunan yli. Siksi kokeilimme joogaa kolme viikkoa joka päivä 20–30 minuuttia. Minäkin olin hämmästynyt, kun äidin jalka nousi taas. Sitä kylpyammetta en unohda koskaan. Kun olin 90-luvulla yleensä joogaryhmän ainoa mies, minulle pälkähti päähäni aatos, tulisiko miehiä mukaan enemmän, jos heille olisi omia ryhmiä. ”Hyvä ajatus, mutta tuo ei tule koskaan onnistumaan,” minulle sanottiin joogapiireissä. Onneksi en lannistunut. Nyt äijäjoogaryhmiä on myös pienillä paikkakunnilla. Moni mies tulee vain vertaisryhmään joogaamaan. Heille sopii jooga, jossa ei ole tarkoitus seistä päällä vaan tukevasti jaloilla. He kaipaavat ennen kaikkea rentoutta kehoon ja mieleen. Sitä he saavat melko kevyillä toistoon perustuvilla harjoituksilla. Ohjaan toki naisille myös. Ohjaan myös voimakkaampaa joogaa. Perustin jäbäjoogan, koska parempikuntoisemmat ja nuoremmat äijäjoogassa kävijät halusivat voimakkaampia harjoituksia. Viime aikoina olen innostunut nivel- ja tuolijoogan ohjaamisesta. On hienoa nähdä, kuinka väsyneen ihmisen silmiin tulee iloa ja jalka nousee vähän kepeämmin. Jooga-ohjaajan koulutukseni olen saanut Suomen Joogaliiton Joogaopistolla. Kun 90-luvun harrastin eri joogatyylejä, olen imenyt myös niistä vaikutteita. Eniten joogaa olen oppinut ohjattaviltani, kissoiltani ja usein juuri niiltä, jotka eivät ole koskaan jooganneet, mutta ovat muita teitä kulkien löytäneet lamppuunsa öljyä ja rauhaa sekä myötätuntoa sydämeensä. Opiskelin valtiotieteen maisteriksi Helsingin Yliopistossa ja Sorbonnessa. Silloinen ja nykyinen naisystäväni totesi: ”En kyllä silloin yliopistossa voinut kuvitella, että susta tulis äijäjumppamaikka” Edelleen kirjoittelen vapaana toimittajana juttuja silloin tällöin. Elokuussa 2016 WSOY julkaisee kirjoittamani Äijäjoogakirjan. Sen verran kehun sitä, että siinä on Timo Junttilan hienoja valokuvia äijäjoogasta. www.timojunttila.fi/yoga
Read more

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]

Sok

Kategorier