Matvanor utan pekpinnar

22 februar 2022 | Av Julia Glutz

Låt oss mjukstarta detta året ihop genom att skapa bra och hållbara matvanor! Här får du tips och matidéer på vägen!


Bra matvanor – vad är det egentligen?

Mat och näring är en del av livet och en ren förutsättning för att må bra. Ditt behov av energi och näringsämnen varierar med ålder, kön, hälsa och om du har någon nedsättning/sjukdom. Att därför få i sig ”rätt” sorts näring kan vara avgörande för hur du mår och hur du har förutsättningar att leva ditt liv.

Vad är egentligen bra matvanor? Jo, det är precis som det låter. Vanor som innefattar att du äter näringsrik mat. Mat som ger dig kraft, energi och styrka. Ofta vet vi med oss att vi har bra eller dåliga matvanor. Det skall inte vara press och negativitet kring maten utan enkelt och härligt, då blir det oftast bra och vanor är som sagt något du måste upprepa för att det skall bli just en vana. Så kort och gott, ändra på det som du inte tycker är bra i din kosthållning och håll fast vid det nya, repetition leder till vana. Om du skulle befinna dig i en sits där du faktiskt inte vet om du har bra matvanor eller inte så kanske du kan ta lite hjälp. Finns många kunniga inom området som gärna hjälper till. Alla är olika och mår inte bra av exakt samma kost, men här ger jag några allmänna förslag, se vad som fungerar för dig.

Exempel på bra matvanor:

  • Äta frukost, mellanmål och middag. Hoppa inte över mål.
  • Håll blodsockret i schack. Det vill säga låt det inte gå för lång tid mellan måltiderna och ät inte livsmedel som höjer ditt blodsocker för snabbt, till exempel godis/läsk.
  • Begränsa gärna mängden rött kött och försök att äta mera grönt och vegetariskt.
  • Undvik livsmedel med tillsatt socker som tex glass och kakor.
  • Var försiktig med för mycket ”färdigmat” då det gärna innehåller mycket salt och socker.
  • Äta gärna fisk minst 2 – 3 gånger i veckan.
  • Ta inte för stora portioner utan försök att lära dig att äta lagom. Ingen mår bra av att känna sig svullen och tung i magen efter en måltid.
  • Drick ordentligt med vatten varje dag.
  • Till sist, det är okej att ibland äta ”skräp” eller mindre bra mat så länge det inte blir en vana. Att unna sig kan vara riktigt härligt, speciellt när vi inte är vana vid det.

Enkla råd för att ändra på mindre bra matvanor:

  • Försök att hitta ”boven”. Äter du mat som är osund och kanske inte bra för dig? Behöver du ta bort eller lägga till något? Kanske kan en matdagbok hjälpa dig att få en översikt?
  • Finns det livsmedel du kan byta ut? Något mindre bra mot något som innehåller mera näring?
  • Gör en veckoplanering över din ”nya” kosthållning. Det blir lättare att hålla sig till planen när det finns boxar att utgå från.
  • Vet du inte vad som skulle vara en optimal kost för dig, våga ta hjälp av en dietist eller kostrådgivare.

Mat som gör dig stark och får dig att må bra

För att sammanfatta det hela vill jag säga:

Ät näringsrik mat, mat som gör dig stark och får dig att må bra. Byt ut livsmedel som inte ger dig kraft, tex ljust bröd mot något grovt som innehåller mycket frön och nötter samt få sockerarter. Granolan du äter på morgonen kanske du kan göra en egen variant av, där du berikar med större mängd fett och mindre socker än den du köper. Jordnötssmöret du brukar äta på gröten kanske du kan byta mot ett nötsmör utan tillsatt salt och socker. Sylt kan bytas ut mot frysta bär. Det finns förmodligen många livsmedel som du kan byta ut men fortfarande känna att du kan njuta av. Kika i ditt skafferi och kylskåp och låt fantasin flöda.

Unna dig ibland livsmedel som du älskar men som inte är så nyttiga, men välj dina tillfällen. Jag brukar själv tänka 80/20 eller vissa veckor 90/10. Dvs på en vecka äter jag 80 % riktigt bra mat och så kan jag ”fuska” 20 % eller vissa veckor 10 %. Livet är för kort för att inte unna sig, enligt mig. Och jag är så svag för glass och lakrits. ☺

Kram /Julia

Läs mer om bra matval och goda, nyttiga recept

Yogapass och meditation för att hjälpa din matsmältning

Klass
20 min

Yoga with

Quickfix för mage och psoas för ökad circulation efter stillasittande.

Klass
30 min

Yoga with

Hetta, blodtryck, matsmältning, irritation, prestation, kontroll – svalka när kroppen är i obalans.

Klass
45 min

Yoga with

Stilla tankarna samt känn in och mjukna i kroppen för att ta hand om magen vid magproblem såsom IBS.

Klass
45 min

Yoga with

Hjälp magen med dessa enkla yoga–positioner! Bra för vår matsmältning eller om man har ont i magen.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid. Klicka här och kom igång direkt!

Julia Glutz

Editorial Content Creator Yogobe