Vänlighet och medkänsla för ett bättre samhälle

05 september 2018 | Av Yogobe

Den 8-9 september är det dags för Prana festival på Bananpiren i Göteborg! Prana kan översättas med livskraft, vilket är precis vad festivalarrangörerna vill förmedla dessa två festivaldagar. Mindfulnesscoachen Pål Dobrin är en av dem som är med och vill sprida livskraften och vänlighetens budskap. Här skriver han om hur du kan öva upp din vänlighetsmuskel. Dessutom anordnas en vänlighetstävling där du har chans att vinna riktigt fina priser. Läs vidare!


Vänlighet kan tränas upp

Vi kan tänka oss vänlighet och medkänsla på ena sidan av skalan och illvilja och hat på den andra. Ökar den ena så minskar den andra. Hur mycket som än tycks skilja oss människor åt så har vi alla en sak gemensamt - en inneboende önskan om välmående och ett gott liv. De vetenskapliga studier som visar på medkänslans och vänlighetens vinster blir fler och fler.

Vänlighet är en färdighet som går att öva upp. Varför inte göra ett medvetet val att försöka kultiverar hjärtats förmågor? Argumenten är oemotsägliga:

  • För vår egen skull.
  • Fientlighet och ilska är starkt relaterat till hjärtproblem och skadliga för immunsystemet. De förstör även vår mentala balans, sänker vår intellektuella förmåga och skapar en känsla av otillfredsställelse.  “Bitterhet är som att dricka gift och hoppas att ens fiender skall dö”, Nelson Mandela.
  • För människorna omkring oss skull.
  • Hur vi mår påverkar andra även om vi inte gör eller säger något för att uttrycka vad vi känner. Känslor smittar.
  • För att kvalitén på våra sociala relationer är den enskilt viktigaste faktorn förknippad med framgång i livet på alla plan (social, ekonomisk, professionell).
  • För samhällsutvecklingens skull. Skillnaden mellan ett samhälle baserat på solidaritet och medkänsla och ett där olika grupper ställs mot varandra är stor. Medkänsla är nyckeln till sociala hållbarhet och samhällsutveckling.

Vi kan uppleva medkänsla på tre olika sätt

  • Att ge – Som utövare av medkänsla.

- Mer medkänsla inför oss själva snarare än självfördömande kritik ökar chansen att uppnå våra mål, minskar vår stress och ökar även vår förståelse för andra.

- Mer medkänsla inför andra gör oss gladare, minskar vår irritation och vår illvilja och ökar vår tolerans. Utvecklar vi vår förmåga till medkänsla blir det svårt att stå tysta och titta på när vi ser orättvisor, hat och förtryck. Vi känner oss närmare andra människor och bygger tillit.

  • Att få – Som mottagare av medkänsla.

- När vi själva eller andra visar oss vänlighet och stöttar oss ökar vår resiliens, vårt engagemang och vår återhämtningsförmåga.

  • Att se – Som åskådare till medkänsla upplever vi en våg av välbehag.

- På något finurligt sätt har evolutionen stärkt de omvårdande och vänliga kvalitéerna hos människan genom att låta belöningssystemen i kroppen aktiveras när vi ser vänlighet, som när andra står upp mot orättvisor, stöttar, förlåter eller ger till sina medmänniskor.

Detta har vi tagit fasta på inför Prana festival. Vi tänker det som ett socialt experiment och uppmanar alla besökare att delta.

Hur skapar vi den vänligaste festivalen i världen?
När du kliver in på festivalområdet. Tänk dig att du befinner dig på en privat fest med endast vänner, bekanta och deras vänner. Man hälsar, man ler mot varandra, man håller upp dörrar och känner sig trygg att starta ett samtal med vem som helst utan att riskera att bli betraktad som konstig. Murarna och attityderna vi ofta gömmer oss bakom bland främlingar behövs inte här. Vi letar tillfällen och möjligheter att sprida vänlighet och få andra att känna sig välkomna och inkluderade. Är du med oss?

Utmaning och tävling 
För varje utmaning du klarat får du ett färgat armband som hämtas vid Conscious Conference-tältet vid matplatsen. På så vis tar du ställning: för ditt eget välmående, för att #vågavisamedkänsla och för ett samhälle präglat av tillit och tolerans.

Utmaningarna

  • Starta ett samtal med en okänd medmänniska.
  • Utför en slumpmässig vänlig handling.
  • Delta i en session av EyeGazing, “Precis som jag meditation” eller en övning i självmedkänsla i tältet vid matplatserna.
  • Ge någon en kram.
  • Svara på frågorna på tavlorna vid tältet för Conscious conference.
  • Bär dina armband med stolthet.

Tävlingen

  • Ta en bild med dina armband för att visa att du tar ställning för ökad vänlighet och medkänsla i världen. Beskriv antingen din vänliga handling, något möte under festivalen eller varför vi ska våga visa medkänsla med max 50 ord.

Varmaste, mest känslosamma och upplyftande inlägget vinner: 2 biljetter till Yogagames i valfri stad, 2 privatlektioner i meditation med Pål Dobrin från Empaticus, 1 år på Yogobe, 1 yogakit från Yogiraj, 1 besök för två personer på Hagabadets alla tre olika anläggningar.

Du tävlar genom att använda hashtaggarna #VågaVisaMedkänsla, #GoaGöterborgsAndan och #Pranafestival i din post på Instagram .

Vinnaren meddelas en vecka efter festivalen. 

Conscious Conference
Som ett led i arbetet för ett mer tolerant, solidariskt och medkännande samhälle anordnar Empaticus och Pål Dobrin Conscious Conference på Prana festival. En imponerande samling engagerade forskare, ledarskapsutvecklare, religiösa ledare, journalister, entreprenörer och eldsjälar bidrar med sina kunskaper i fyra stycken öppna samtal kring medvetenhet, samhällsutveckling och social hållbarhet.

Mer information: Prana Festival 2018Facebook och Instagram 

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]