Gravida kvinnor i Västerbotten är mindre fysiskt aktiva än vad som rekommenderas under graviditeten. Detta ökar risken för sämre hälsa och akuta kejsarsnitt. Läs mer om den pågående forskningsstudien North Pop – för friska och välmående barn.
Låg fysisk aktivitet kan leda till ohälsa och komplikationer
NorthPop är en stor forskningsstudie i Västerbotten med syftet att undersöka risk- och friskfaktorer för vanliga sjukdomar hos barn. Alla blivande föräldrar i Västerbotten inbjuds att delta i studien. Projektet genomförs av forskare vid Umeå universitet och personal vid Region Västerbotten.
NorthPops första rapport visar att gravida kvinnor i Västerbotten går upp mer i vikt och är mindre fysiskt aktiva under sin graviditet än vad som rekommenderas. Det i sin tur ökar risken för ohälsa och akuta kejsarsnitt.
– Detta är ett viktigt fynd eftersom det visar att det finns möjlighet att förbättra hälsan hos gravida kvinnor och deras barn i Västerbotten, säger Lina Meander vid Institutionen för klinisk vetenskap och första författare till studien.
Inom studien har man sedan 2016 följt 5 000 gravida kvinnor i Västerbottens län. Nästan hälften gick upp mer i vikt under graviditeten än vad som rekommenderas enligt internationella hälsorekommendationer. Bara drygt var fjärde kvinna visade sig ha en fysisk aktivitetsnivå som rekommenderas för en bra hälsa.
Bättre hälsa med träning och rörelse under graviditeten
I NorthPop har man kunnat se en koppling mellan stillasittande och sämre hälsa under graviditeten. De kvinnor som var mer fysiskt aktiva hade mindre viktuppgång under graviditeten och allmänt bättre hälsa med minskad risk för akuta kejsarsnitt.
Totalt kommer 10 000 gravida kvinnor i Västerbottens län att ingå. Kvinnorna, deras partners och deras barn kommer att följas tills barnen är i skolåldern. NorthPop förväntas generera en stor mängd forskningsresultat under de kommande decennierna.
Målet med forskningsprojektet är friska och välmående barn. De senaste decennierna har astma, allergier, övervikt, karies och beteendeproblem ökat bland barn och unga. Det vi vet är att den framtida hälsan grundläggs i ett tidigt skede i livet, och det saknas fortfarande viktiga pusselbitar i kunskapen om hur arv och miljö samspelar under graviditet och barndom. För att förstå hur tidiga riskfaktorer påverkar hälsan senare i livet följs barnen under hela uppväxten.
Studien om de gravida kvinnornas vikt och fysiska aktivitet publiceras i den vetenskapliga tidskriften BMC Pregnancy and Childbirth.
Läs mer om graviditet, hälsa och motivation
- Låt inte rädsla hindra dig från yoga under graviditeten, av Majja Lundh och Vevve Jäderlund.
- Tips till dig som är gravid under Covid-19, av Sofia Roos Forssell.
- Hitta motivationen med Gretchen Rubins "The Four Tendencies".
Videotips – gravidyoga och gravidträning online
Trening with
Stark mamma: Släpp på spänningar runt skuldror och ländrygg och stärk samtidigt upp kroppen.
Yoga with
Stark mamma – samla kraft och bygg upp kroppen inför slutet av graviditet och inför småbarnstid.
Yoga with
För dig som är gravid och vill göra solhälsningar med modifikation.
Yoga with
Varva ner återhämta gravidkroppen med en avslappningsövning för första trimestern.
För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid – klicka här och kom igång direkt!