Doulans tips för en lugn och trygg förlossning

15 januar 2020 | Av Yogobe

Att föda barn kan vara en naturlig och vacker upplevelse som blir ett starkt och fint minne. Men det kan även vara en starkt laddad kommande upplevelse som känns tuff och svår att stå inför. Oavsett hur du känner inför förlossningen så är förberedelse viktigt. Både fysiskt och mentalt. Här ger doulan Sofia Roos Forssell tips för en lugn och trygg förlossning på dina villkor.


Oxytocinet – magiskt för hela förlossningsförloppet

Att utöva yoga och mindfulness under sin graviditet är ett jättebra sätt att förbereda sig inför ditt barns födelse. Både om du kommer att föda genom kejsarfödsel eller om du väljer att föda vaginalt. Att ha övat andning och avslappning innan förlossningen gör att din kropp minns lättare hur den hittar in i det tillståndet och det blir lättare att finna ett lugn under förlossningen. Yoga och mindfulness ger också dig som gravid en härlig kontakt med ditt barn i magen.

Varför är lugn och ro så viktigt på förlossningsrummet?
Svaret heter oxytocin! Oxytocinet ger magiska effekter för hela förlossningsförloppet. Oxytocin är ett hormon som produceras i hypofysen i hjärnan och som har flera olika viktiga funktioner i människokroppen. Detta hormon skapar lugn och tillit samt sänker stress, oro och även blodtrycket. Detta magiska hormon har även som uppgift att starta födseln av ditt barn.

Jag vågar nästan påstå, att det inte är att gå i trappor och putsa fönster som är bästa sätten att få igång en förlossning. Jag tror på vila, närhet, beröring och trygghet. Du har säkert hört det där om att de flesta förlossningar startar på natten….. och hur är känslan i kroppen då? Avslappnad och lugn.

Under förlossningen styr oxytocinet styrkan och frekvensen på livmoderns sammandragningar. Att kunna vrida på oxytocinkranen är avgörande för att förloppet ska gå framåt.

Det händer ofta att den födande har starka regelbundna värkar hemma och bestämmer sig för att åka in till förlossningen. Men när man väl kommit fram till förlossningen så avtar värkarna? Det är just för att oxytocinkranen har stängts av under förflyttningen från det trygga hemmet, skumpandes i en bil, känna stress i att kanske inte få plats på förlossningen. Sen kommer du in i en ganska ljus steril miljö, blir undersökt... inte så mkt trygghet och ro där inte.

Vill du ta hjälp av yoga, andning, meditation och träning inför förlossningen? Här på Yogobe hittar du ett stort antal klasser för gravida i videobiblioteket samt ett träningsprogram för gravida. Du kan även köpa kursen FUR – Föda Utan Rädsla Online

Andas och landa under förlossningen

Men ge dig själv tid inne på förlossningen. Ge dig själv tid att komma ner i varv, andas, landa. Be om att få massage av din partner/stödperson/doula, släck ner, tänd kanske lite el-värmeljus som ni har nerpackade i bb-väskan, sätt på musik du tycker om. Detta för att få chansen att kunna vrida på oxytocinkranen igen.

Detsamma gäller efter varje undersökning under förlossningens gång. Det är inte skönt att bli undersökt, så klart slås oxytocinkranen av efter en sådan grej. Men då är det bara för din stödperson att jobba upp lugn och ro hormonet igen.

Är det inte konstigt egentligen att vi låter till exempel hästar och kor vistas i en lugn miljö med mycket vila långt innan de ska föda..? De ska inte inte fraktas någonstans minst en månad innan det är dags. Medan människan som gravid i fullt värkarbete först ska ta sig in i en bil, sen kanske åka ganska långt och även känna stress över platsbristen som råder?

Hur man bäst ökar oxytocinet

Genom fysisk beröring, trygghet och njutning frisätts oxytocinet i kroppen, vilket gör att livmodern kan arbeta mer effektivt. Om du redan under graviditeten genom yoga eller mindfulness lärt dig att hitta en lugn och djup andning, samt avslappning, så kan du under förlossningen lura kroppen in i ett tillstånd att känna trygghet och lugn genom att börja andas ljudlöst och tungt, släppa axlar och käke (detta finns att läsa mer om i boken Föda utan rädsla, som även finns som onliekurs här på Yogobe.) Oxytocinet börjar då frisättas och gör att du känner mindre smärta och dessutom sätter detta fart på utsöndring av andra smärtlindrande hormoner som endorfin.

Här är massage är toppen. Det höjer nivåerna av oxytocin men även nivåerna av endorfiner i kroppen. Oxytocin verkar avslappnande i kroppen medan endorfinerna verkar smärtstillande. Massagen fungerar alltså på flera plan. Även dofter som eteriska oljor och varma bad kan ge kroppen och sinnet ett lugn under förlossningen. Om du kan känna lugn och trygghet så är det även lättare att känna in kroppen och hur den vill jobba under värkarbetet.

Upplever däremot den födande stress, oro eller rädsla kommer istället hormonet adrenalin att utsöndras vilket minskar oxytocinnivån och därmed också försvårar förlossningen. Därför är lugn och trygghet så himla viktigt under förlossningen!

Har yoga, mindfulness och oxytocin någon betydelse under kejsarfödslar?
Absolut, känner jag. Dels under snittet så hjälper en lugn andning dig att behålla fokus och vara närvarande i stunden. Efter att ditt barn är fött så är det viktigt att få en bra start efter en så stor bukoperation. Att få igång oxytocinkranen hos mamman efter ett snitt bidrar till bättre anknytning, att lättare få igång amning och framförallt hjälper det sårläkningen eftersom detta hormon har en läkande inverkan. Även sen när du ska börja gå upp och röra på dig har du stor hjälp av andning och yogan för att kunna slappna av när du ska resa dig upp de första dagarna.

The golden hour
Första stunden efter att ditt barn är fött brukar kallas ”The golden hour”. Här ska ni som nyblivna föräldrar lämnas i fred. Detta är en stund för er att landa i allt och känna in varandra och den nya familjemedlemmen. Men under denna stund, innan moderkakan kommit ut har du det största oxytocinpåslaget som du någonsin kommer att ha i ditt liv. Detta magiska hormon är luftburet och sprids till alla som vistas i samma rum, häftigt va? Oxytocinet gör så att ni som föräldrar knyter an till er bebis och att ni alla upplever en samhörighet med varandra. Att bebis får ligga hud mot hud frigör också en massa oxytocin!

Tips för att finna inre lugn under förlossningen & tiden efteråt

  • Andning – djup, ljudlös andning
  • Avslappning – slappna av i axlar och käke. Visste du att käken och bäckenbotten sitter ihop? Testa, slappnar du av i käken slappnar även bäckenbotten av vilket är väldigt bra under förlossningen.
  • Kammen - bästa akupressurknepet! Ha en kam nära till hands under värkarbetet. Även toppen att ha med i bilen in till förlossningen som ett enkelt sätt att ge dig själv smärtlindring. Sätt kammens tänder ner i kudden nedanför fingrarna och omslut kammen med dina fingrar och tryck.
  • Äg rummet! Våga ta plats i förlossningsrummet. Sätt på din musik, gör det mysigt. Ju mer hemmakänsla som infinner sig, desto mer trygghet sprids.
  • Rösten - Använd mörk röst, säg positiva ord som för förloppet framåt. Våga säga JA i stället för Nej.

Föda utan rädsla

Föda utan rädsla (FUR) är en modern metod med förlossningsförberedelse som bygger på fysiologi och vetenskap och som används inom vården. Metoden är framtagen av Susanna Heli och består av fyra verktyg – Andning, Avspänning, Rösten och Tankens kraft. Dessa har som mål att stimulera trygghet för att skapa de bästa förutsättningarna både för dig som födande, din partner och ert barn i magen. Metoden går att ta del av i bokform, kurser samt som onlinekurs här på Yogobe – läs mer och köp kursen här!

Länktips

Landa inför förlossningen

I videobiblioteket hittar du fler gravidvideor!

Klass
10 min

Meditere with

En fin meditation som förberedelse inför förlossningen, med introduktion till metoden Föda utan Rädsla.

Klass
15 min

Meditere with

Guidad kroppsscanning för ökad avslappning och en återhämtande stund för dig själv.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar – klicka här och kom igång direkt!

Om Sofia som doula

Mer information om Sofia Roos Forssell som doula finns på hennes hemsida! Hon finns även på Instagram. Är du nyfiken på vad en doula skulle kunna göra för dig? En första träff med Sofia är alltid kostnadsfri och inte bindande på något sätt. Kontakta Sofia för att bollar dina tankar.

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]