“Gör en vinyasa” har du säkert hört yogalärare säga under en yogaklass. Vinyasa yoga, vinyasa flow och ashtanga vinyasa yoga bär alla ordet i sina namn. Men vad betyder egentligen vinyasa och vad innebär det? Här reder vi ut begreppet.
Historien bakom begreppet vinyasayoga
Den indiske yogin Tirumalai Krishnamacharya (1888-1989), ofta kallad den moderna yogans fader, är den som myntade begreppet vinyasa inom yoga och den stil av yoga som han undervisade har kommit att kallas vinyasa yoga och vinyasa krama yoga.
Vill du testa vinyasayoga? I videobiblioteket här på Yogobe hittar du klasser med olika längd och inriktning av vinyasa flow.
Vinyasatekniken som Krishnamacharya utvecklade handlar om att kombinera yogarörelserna med andningen och att utöva yogan i ett flöde eller en sekvens där man följer en viss ordning och där alla steg i flödet är lika betydelsefulla. Ordet vinyasa är uppbyggt av två ord på sanskrit, nyasa, som betyder att placera, och vi, som betyder på ett speciellt sätt. Sammansatt av dessa två ord får alltså ordet vinyasa betydelsen att placera på ett speciellt sätt.
Vad är vinyasa yoga?
Många yogisar förknippar nog ordet vinyasa med en solhälsning eller en rörelse där man rör sig från nedåtgående hund till planka, och sedan vidare till kobra/uppåtgående hund via chaturanga och sedan tillbaka till nedåtgående hunden igen. Men en vinyasa är ett bredare begrepp än så och handlar om den metod man använder sig av när man rör sig mellan olika asanas, yogapositioner.
Vinyasa innebär att övergångarna ska vara flödande och synkroniserade med andningen. Inom vinyasatekniken lägger man fokus även vid de stunder där vi rör oss från en asana till en annan medan vi yogar och hur vi sedan kommer ur positionen, då dessa stunder anses vara precis lika viktiga som den tid vi spenderar i yogapositionerna.
Yogastilar som lär ut vinyasa
Idag kan man praktisera vinyasa i flera olika former, både mer kraftfulla och i mer långsamt tempo. Oavsett om det är en lugnare eller mer dynamisk form av vinyasa är de gemensamma nämnarna att synkronisera rörelserna med andetagen och det kontinuerliga flödet av rörelser. Vanliga yogastilar som har anammat vinyasa yoga i sin praktik är förutom vinyasa yoga, vinyasa krama yoga och vinyasa flow även poweryoga, bikramyoga och ashtangayoga.
Precis som med mycket annat inom yogans värld går vinyasa att praktisera i livet utanför yogamattan. När man praktiserar vinyasa krävs en medvetenhet om hur varje handling vi utför hör samman med nästa, ett andetag i taget. Och genom att utöva vinyasa i vår vardag kan vi utföra våra handlingar och leva våra liv med mer närvaro.
Mer läsning om vinyasa och yoga
- Läs mer om vinyasa här!
- Pranayama - en viktig del av yoga, och livet, av Yogobe
- Vad betyder asana inom yoga?, av Yogobe
Videotips för dig som vill prova vinyasa online hemma
Joogaa with
Lugna rörelser, ett slow flow, med Vevve Jäderlund, där andning och rörelse synkas, en klass som passar alla.
Joogaa with
Vinyasa 360: Stärkande Vinyasa med teknik. Använd gärna två block som redskap.
Joogaa with
A practice all about transitions. We explore the space to create living, energetic, whole-body gestures with Brooke Elliston.
För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid. Klicka här och kom igång direkt!