15 minuters meditation = som en semesterdag

21 June 2022 | By Bianca Barck

Finns det ett trick för att skapa optimal återhämtning? Psykologerna i ett amerikanskt-holländskt forskarteam menar att meditation kan vara det.


Meditation ger samma hälsoeffekter som semester

Ett forskarteam vid universitetet i holländska Groeningen har undersökt vilka hälsoeffekter meditation kan ge i vardagen och det jämförs med att semestra. Studien visade stora likheter!

Deltagarna i studien var ett 40-tal universitetsstudenter som alla var nybörjare inom meditation. Under åtta veckor fick deltagarna varannan vecka utföra meditation, och varannan vecka inte. Meditationen var en 15 minuter förinspelad meditationsguide och deltagarna fick varje kväll fylla i en utvärdering.

Deltagarna rapporterade färre negativa känslor och större välbefinnande under dagarna som de mediterade. Under dessa dagar hade de också lättare att iaktta sina sinnesupplevelser, beskriva tankar och känslor, och att motstå känsloimpulser. Alla dessa egenskaper beskriver mindfulness väl – att vara i ett närvarande, icke-dömande tillstånd.

Under meditationsdagarna instämde deltagarna mer i påståenden som ”jag var mer uppmärksam på saker som klockors tickande, fågelsång och passerande fordon” och ”jag var medveten om mina känslor utan att förlora mig i dem”. Det här stämde också för de personer som studerats under sin semester.


Meditera och få mer stabilitet i känslorna

En av forskarna bakom studien, Christopher May sade till psykologisajten PsyPost, att bara 15 minuters meditation förknippas med liknande effekter som en hel semesterdag när det gäller mindfulnessaspekterna.

– Både meditatörerna och semesterfirarna rapporterade förhöjd uppmärksamhet på sin omgivning och ökad stabilitet i sina känsloupplevelser.

Hur var effekterna på välmåendet i allmänhet då? Semestern hade mer långtgående positiva effekter på helhetsmåendet. Men forskarna menar att deras resultat bara visar effekten på nybörjare som mediterat kortare stunder – regelbunden meditation har ännu djupare effekter och byggs dessutom på över tid.

– Vi skriver skämtsamt i vår artikel att om du har ont om tid kan du sitta på en meditationskudde och har du gott om tid kan du sitta i en strandstol, säger Christopher May.

Vem säger att du inte kan göra både och sommar? Meditera och semestra alltså. Ta en paus, fokusera på din andning och checka in för en stund. Lär dig gärna mera om mindfulness här eller varför inte spana in vår playlist för lite kortare meditationsklasser?

Övningar online – meditation på 15 minuter

Lecture
10 min

Meditate with

Vilka motstånd kan du som nybörjare till meditation uppleva, och hur kan du möta detta?

Tutorial
15 min

Meditate with

Ta ett steg i taget, ett andetag i taget och få mer utrymme.

New
15 min

Meditate with

Rensa ur och släpp taget om avtryck, tankar, och känslor från dagen i en skön guidad meditation.

New
15 min

Meditate with

Tapp the crown of the head and knock on the door to the body – a meditation of presence.

Tutorial
15 min

Meditate with

Skaka bort spänningar genom denna aktiva meditation till skön musik. (UTAN GUIDNING)

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe.  Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid – klicka här och kom igång direkt!

Lästips

Källa: Chef.se

Bianca Barck

Bianca jobbar som frilansskribent, bokstavsillustratör och redaktör. Hon har också skrivit diktsamlingen "Det klarnar opp". För henne är natur och yoga som universalhjälp – för lugnare, starkare och snällare dagar.

Read more