Stötta dig själv genom klimakteriet med yoga och träning 

06 June 2023 | By Rebecca Carlowitz

När vi kliver in i klimakteriet sker förändringar i både kropp och själ. Men menopausen behöver inte innebära att livet sätts på paus. Här förklarar jag vad som händer i kroppen under övergångsåldern och hur yoga och träning kan hjälpa dig att må bättre.


Klimakteriet orsakas av minskade könshormoner

De senaste åren har klimakteriet lyftas i olika forum såsom poddar, böcker, inom träningsvärlden och inom yogans värld. Och det gör mig glad! Vi ska inte tro att vi på något sätt är gnällkärringar eller ensamma i denna livsfas! Vi delar denna fas med många medsystrar och alla de underliga metamorfoser som kroppen genomgår bör vi försöka att leva med – inte genomlida!

Under klimakteriet genomgår kroppen stora hormonella förändringar då nivåerna av hormonerna progesteron och östrogen sjunker i betydande omfattning. Progesteron gör livmodern redo att ta emot ett befruktat ägg, och är det hormon som minskar först. Därefter minskar utsöndringen av östrogenet, det kvinnliga könshormonet, när klimakteriet sätter in. Övergångsåldern uppträder i samband med kvinnans menopaus. Det betyder att menstruationsblödningarna börjar avta. Fram till den tidpunkt då menstruationen upphör kan menstruationen vara mindre eller mer riklig än normalt. Du kan också få mer frekventa menstruationer och andra rubbningar fram till det att blödningarna upphör helt.


Fysiska och psykiska förändringar under klimakteriet

Övergångsåldern är en period med både psykiska och fysiska förändringar. Vissa blir mycket besvärade av dem medan det finns andra som knappt märker de minskade hormonnivåerna. Klimakteriet betyder för de flesta att vi börjar åldras och kan vara en period av både självransakan och ifrågasättande. Det händer att kvinnor som inte längre kan få barn börjar ifrågasätta sitt eget värde. Har man uppfostrat barn är de ofta redo att flytta ut vid den här tidpunkten och ens roll i livet håller på att förändras. Många av mina patienter och mina väninnor, inklusive jag själv, kan känna en känsla av tomhet och flathet. Som om livet förlorar sin mening en aning.

Vissa kvinnor känner sig så pass känslomässigt uttömda och säger att de ”inte bryr sig längre" och "att de inte bryr sig att de inte bryr sig”. Det uppstår ofta en känsla av nedstämdhet och apati i klimakteriet som inte förändras nämnvärt från dag till dag. Till skillnad från övergångsåldern då symptomen är skiftande och oberäkneliga tenderar symptomen i klimakteriet att vara konstanta.


Korta fakta om klimakteriet – vad kan hända när östrogenet minskar?

  • Värmevallningar och svettningar
  • Humörsvängningar och nedstämdhet
  • Sömnproblem
  • Torra och sköra slemhinnor i slidan
  • Urinvägsbesvär

Yoga och träning har lindrande effekter vid klimakteriebesvär

Fysisk aktivitet kan lindra klimakteriebesvär som svettningar, vallningar och nedstämdhet. Särkilt  pulshöjande träning som stärker konditionen och hjärtat kombinerat med styrke- och balansträning. Yoga har visat sig ha lindrande effekter på många av de klimakteriebesvär som uppstår. En del kvinnor upplever till och med att besvären försvinner helt efter ett tag. När du flyttar fokus från stress och spänningar i vardagen och istället koncentrerar dig på andningen rensas huvudet på negativa tankar och riskerna för ångest och depression minskar.

Dessutom påverkar andningen kroppens olika körtlar där hormonproduktion och hormonfrisättning sker. Yoga samt motion har även visat sig lindra kvinnors sömnbesvär. Värmevallningar och svettningar nattetid kan med hjälp av regelbundna yogaövningar sänka blodtrycket, främja syresättning och förbättra blodcirkulationen. Följden blir att vallningarna kan bli lindrigare, eller upphöra helt om man har tur.

Förutom de allmänna hälsobringande effekter som yogan ger med en djupare andning och en smidigare kropp fungerar yogan:

  • Avslappnande för kropp & psyke
  • Som medicin för värkande muskler och stela leder
  • Balanserande på energiflödena och organen
  • Stärkande för immunförsvaret

Kunskap hjälper – du är inte ensam

Det är inte konstigt att många kvinnor fasar för att bli äldre och för klimakteriet, när klimakteriebesvären kommer krypande med allt vad det innebär med svettningar och sömnproblem. Men du är inte ensam och det finns stöd att få. Om du mår dåligt under klimakteriet, ta hjälp och ha en dialog med din läkare för att mildrar besvären. Ta reda på fakta och försök förstå din kropp. Den är fantastik trots allt. Det kanske inte alltid är kul men försök att tillmötesgå din kropp istället för att bli arg på den.

Yoga, motionera, prata med din gynekolog och med dina vänninor och informera din familj så de hänger med i det som händer. Om du närmar dig klimakteriet med förståelse och korrekt behandling kan du återfå den livsglädje och vitalitet som ofta går förlorad under den här tidpunkten.

Övningar online – yoga och träning vid klimakteriet

Ny
20 min

Meditera with

Återhämtning som näring och ankare vid förändringar och övergångar i livet.

Ny
3 min

Grow with

Kroppsliga och hormonella förändringar i samband med klimakteriet.

Klass
60 min

Yoga with

Finn lättnad och ro vid PMS och klimakteriebesvär. (Med intro)

Klass
3 min

Andas with

A cooling breath practice for when you are experiencing hot flashes.

Klass
30 min

Träna with

Boosta konditionen och styrkan – svettig intervallträning för alla nivåer.

Klass
90 min

Yoga with

Mjukt helkroppsflöde för energi och lust samt att släppa på spänningar – med variationer som passar alla.

För att kunna se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem på Yogobe. Är du ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar utan bindningstid – klicka och kom igång här!

Lästips

Rebecca Carlowitz

Rebecca är naprapat, yogalärare, doula och instruktör inom konceptet Föda utan rädsla. Hon brinner för att arbeta med människor och är en av våra trogna ambassadörer och gästbloggare.

Read more

Your preferred currency