Vi vet att sömnen är livsnödvändig – men hur mycket behöver du sova egentligen? Här kan du läsa mer om olika sömnbehov, dygnsrytm och få tips på hur du kan sova bättre.
Olika sömnbehov – men sömnen är livsviktig för din hälsa
Hur ser ditt sömnbehov ut? Mitt har varierat över tid, men rent generellt är jag en kvällsmänniska och har ett relativt stort sömnbehov. Sömnbehovet varierar över livet och påverkas av stress och motion.
Sömnen är oerhört viktig för oss och för vår kroppsliga och mentala återhämtning. Sömnen ger hjärnan vila och låter kroppen komma ner på sparlåga för att reparera sig själv. Under sömnen stärks immunförsvaret genom att programmera kroppen för att motstå bakterier och virus. Så därför är det inte så konstigt att du lättare blir sjuk eller att du får svårt att ta in ny information eller lära dig saker om du sover dåligt.
Sömnen styrs och regleras av vår egen hormonfabrik. Ljuset stimulerar kortisol som gör oss pigga och alerta, medan mörker påverkar och stimulerar melatonin som gör oss trötta. Det är också därför som vi avråds från att utsätta oss för ljus från mobiler och teveskärmar strax innan läggdags.
Vilken sömntyp är du och vilken dygnsrytm passar dig?
Vi har alla någon form av dygnsrytm i kroppen. Dygnsrytmen talar om för oss när vi ska vara vakna och när vi ska sova. Hur den ser ut för oss är olika. Ca 30% är mer nattugglor och 40% är mer morgonlärkor. De resterande 30% ligger någonstans mittemellan. De som är nattugglor har ofta svårt att somna om de lägger sig för tidigt och till skillnad från morgonlärkorna som har svårare att hålla sig vakna. Tidig morgon är lärkorna pigga och ser inga svårigheter i att arbeta och vara aktiva på morgonen medan ugglorna fortfarande är kvar i en slags ”sömnläge”. Forskarna tror att vi är genetiskt programmerade till att vara en särskild sömntyp.
Motion är också något som forskningen lyfter fram för en bättre sömn. Det vill säga, om vi rör på oss under dagen och tränar så får vi en bättre sömn efteråt. Det beror bland annat på att vi förbrukar stresshormoner under träning, vilket sedan gör att vi lättare slappnar av och kan sova. Dock är det bra att undvika hård fysisk träning strax innan sänggående då det är bra att hinna komma ner i varv.
Tips på hur du kan få en bättre sömn:
- Undvik skärmljus sista timmen innan du ska sova (minskar melatoninhalten)
- Ha svalt i sovrummet, ca 18-20 grader
- Kom ner i varv de två sista timmarna innan sovdags
- Undvik alkohol då det påverkar kemikalier i hjärnan och ger sämre sömn.
- Undvik en stor och fet middag eller kryddstark mat innan sänggående då det påverkar matsmältningen och kan ge sura uppstötningar.
- Skapa tydliga dygnsvanor som separerar dag och natt
- Ha gärna en lugnare aktivitet sista timmen innan sänggående såsom yinyoga eller meditation.
SOV GOTT!
Varma hälsningar
Frida Lindgren Karlsson
Playlists för att somna och sova gott
Läs mer om sömn, kropp & hälsa
- Forskning: Sömn ger djuprengöring av hjärnan.
- Studie visar samband mellan mindre sömn – större ilska, av Bianca Barck.
- Din kropp är en tillgång, inte en begränsning, av Frida Lindgren Karlsson.
Videotips – förbered dig för att sova gott
Meditoi with
Smält och strukturera intrycken från dagen för att lättare kunna somna på kvällen – utan musik.
Joogaa with
Utforska vridningar, sköna kompressioner och ett fokus på ryggen.
Joogaa with
Varva ner, känn in tacksamhet för dagen som varit. Landa för att somna lugn och nöjd.
För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid – klicka här och kom igång direkt!