Förebygg utmattning och stress med återhämtning

05 maaliskuuta 2024 | Av

Stress i sig är inte farligt. Vår kropp är skapad för att kunna hantera korta perioder av stress. Det är när stressen blir ett normaltillstånd som det blir farligt. Här berättar jag om den viktiga återhämtningen och hur du får till den.

Regelbunden återhämtning för att minska stress

För att stressen inte ska bli skadlig behöver du regelbunden återhämtning. I vårt moderna informationssamhälle behöver vi planera in återhämtningstid på samma sätt som vi planerar in övriga aktiviteter. Det är fint om vi kan få till olika sorters återhämtning, både den som är mer aktiv och den som är mer vilsam. Vad som ger återhämtning kan variera från dag till dag och skifta i olika perioder av livet. Vanligtvis krävs en mer aktiv form av återhämtning när vi är uppe på ett högt varvtal. Att exempelvis meditera kan vara svårt när vi är superstressade, då passar kanske mer aktiv form av rörelse istället. Fundera och utforska vad som ger just dig återhämtning. Nedan följer några tips.


Tips för återhämtning och att förebygga stress och utmattning

  • Prioritera din sömn - Sömnen är vår främsta källa till återhämtning. Fysiskt innebär sömn att kroppen varvar ner, immunförsvaret stärks och nivån av stresshormon sjunker. När vi sover bearbetar och lagrar hjärnan ny kunskap.
  • Vistas i naturen- Promenera, arbeta i trädgården eller utför andra friluftsaktiviteter. I naturen stimuleras våra sinnen på ett rofyllt sätt som ger återhämtning, stärkt minnesförmåga samt ökad koncentrationsförmåga.
  • Var fysisk aktiv - Fysisk aktivitet är bra för välmåendet i allmänhet. Fysisk aktivitet rensar kroppen från stresshormon så är du stressad är det bra att få in konditionsträning. Vid utmattningssyndrom däremot bör den fysiska träningen inte vara tuff, det stressar kroppen och får således motsatt effekt. Yoga och Qi Gong kan då vara bra alternativ.
  • Ta en digital paus - Ta en paus från skärmar och sociala medier och gör dig okontaktbar för omgivningen. Sätt mobilen på flight mode, ljudlös eller varför inte stänga av den helt en stund? Många använder mobilen för att koppla av men när du använder mobilen utsätts hjärnan för fler intryck vilket har motsatt effekt.
  • Öva på Mindfulness - Att vara närvarande i nuet oavsett vilken aktivitet du utför bidrar till välmående. Sinnliga upplevelser hjälper oss ofta att vara mer närvarande. Gå barfota i sanden, baka bröd, ta ett dopp i havet eller lyssna på musik. Kreativa aktiviteter och handarbete kan också fungera som återhämtning, så länge det är ”görandet” som står i fokus och inte prestation och resultat.

12 veckors program för dig som behöver stressa ner

Leg. psykologen Mona Drar guidar dig i vårt 12-veckorsprogram mot stress – för mentalt välbefinnande. Programmet ger dig ökad kunskap om vad utmattningssyndrom är, ökad självkännedom och inspiration till att påbörja ett medvetet och långsiktigt inre förändringsarbete. Programmet är indelat i tre faser och består av föreläsningar samt olika övningar som meditationer, skrivövningar och kroppsscanning. Här hittar du 12 veckors programmet med Mona Drar!

Övningar online – förebygg stress med återhämtning

video id: 5e4w

video id: d52p

video id: 2tu3

video id: hr62

För att kunna se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem på Yogobe. Är du ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar utan bindningstid – klicka och kom igång här!

Lästips

Mona Drar

Mona Drar har arbetat som psykolog sedan 2003. 2020 debuterade hon som författare med boken ”Otillräcklighetsfällan”. I många år har Mona jobbat med högpresterande grupper och individer och stöttat dem i att hitta bättre balans. Mona arbetar med områden som hon själv har erfarenhet och djup kunskap kring. Den egna graden av medvetenhet kommer spegla på vilken nivå vi kan möta och förstå andra menar hon. Livets utmaningar kan orsaka stort lidande men alltmer har Mona kommit att se dessa utmaningar som en möjlighet att höja graden av medvetenhet och komma närmre vår essens. Vi hittar sällan till vårt sanna jag när vi lever i vår comfort zone menar hon. Intuition och den inre kompassen har med åren fått en alltmer framträdande roll i Monas arbete och sätt att leva. Idag förstår vi världen utifrån ett perspektiv som präglas av naturvetenskap och kvantifierbara data menar Mona. Med enbart detta synsätt missar vi en viktig aspekt av verkligheten; det existentiella och omätbara. Denna begränsning av tillvaron bidrar enligt Mona till en bristande upplevelse av mening och sammanhang som på många sätt kännetecknar vår tid. Mona har arbetat inom barn- och ungdomspsykiatrin, med ledarskapsutveckling och inom företagshälsovården. Idag driver Mona sitt eget företag med visionen att bidra till ett samhälle som genomsyras av medkänsla och upplevelsen av mening. I sitt arbete utgår Mona främst från mindfulness, selfcompassion, buddistisk tradition och naturbaserad terapi. Dessa traditioner har många beröringspunkter, inte minst att de alla betonar varandet snarare än görandet. Vårt inre manifesterar sig i det yttre betonar Mona. [Läs mer om Mona på LinkedIn](https://www.linkedin.com/in/mona-drar-337a9180/) [Läs mer om Mona på Facebook](http://www.facebook.com/profile.php?id=1318229191569664)
Read more

Search

Categories