9 tips – så får du till en regelbunden yogapraktik

09 February 2021 | By Yogobe

Steget till att börja yoga kan kännas svårt. Att göra yogan till en del av din dagliga rutin – kan kännas ännu svårare. Men det går! Här får du tips och tricks på vägen till en regelbunden yogapraktik.Så gör du yoga till en del av din dagliga rutin

Har du förälskat dig i den sköna känslan i kropp och själ som infinner sig efter ett yogapass? Vill du ta steget från att bara yoga då och då, till att göra yogan till en regelbunden praktik? Det krävs en hel del disciplin, hängivenhet och smart planering, men om viljan bara finns är du redan en bra bit på vägen. Här är nio tips som hjälper dig att komma igång:

.

 • Gå inte ut för hårt
  Börja med korta pass för att komma in i rutin, det kan kännas övermäktigt att få till tiden för längre pass – du behöver inte göra 90 minuter yoga varje dag, 15 minuter räcker. Eller fem solhälsningar om tiden är knapp. Det viktigaste är att du kliver upp på yogamattan.
 • Hitta en medveten andning
  Andning är A och O för att hitta fokus samt för att släppa spänningar i kroppen. Till en början kan det vara svårt att hitta in i andningen. Men ge det tid, det kommer. Sakta men säkert kommer du märka att dina andetag blir längre, djupare och mer medvetna. Andningen kommer också vara ditt kvitto på att du inte gått för djupt in i de fysiska positionerna. Om andningen stakar sig och det blir svårt att ta långa andetag har du gått för långt och behöver backa.
 • Lyssna på kroppen
  Dagsformen varierar. Vissa dagar kanske inte alls din kropp vill ha, och behöver, den praktik du valt. Anpassa dig efter dagsformen istället för att tvinga dig in i positioner och flöden som tar emot på ett osunt sätt. Var snäll mot dig själv!
 • Lär dig tekniken från grunden
  Genom att lära dig positionernas teknik från grunden kommer du att få ut mer av din yoga och skapa utrymme i kroppen så energi och andning kan flöda. Även om det till en början kan kännas mer lockande att öva på de där avancerade positionerna direkt, fokusera på att lära dig tekniken i de ”enklare” och grundläggande positionerna. Det kommer du ha nytta av när det är dags att testa andra positioner. Och du bygger dessutom en stark grund som förebygger skador. Med Yogobe kan du öva på teknik med hjälp av alla våra teknikvideor!
 • Investera i en bra yogamatta
  En bra yogamatta kommer hjälpa dig med din praktik. Den ger dig grepp och får dig att känna dig tryggare. Även andra hjälpmedel eller props såsom block, bälten och bolster är bra att investera i då de hjälper dig med tekniken och att komma in i positionerna på bästa möjliga sätt. Du hittar allt du kan tänkas behöva i Yogobe Store.
 • Skapa balans mellan aktivitet och vila
  Att skapa balans mellan fysisk aktivet och återhämtning är en viktig faktor för vårt välmående. Utövar du en fysisk ansträngande yogastil eller kanske kombinerar din yoga med träning så är det bra om du tar vissa dagar gör lugnare yogaformer som yinyoga eller restorative yogameditation eller yoga nidra så att kroppen få vila och återhämta sig.
 • För en dagbok över din praktik
  Reflektera över vad som kändes bra med dagens praktik, och vad som kändes mindre bra. Skriv in nya positioner och fraser du lärt dig.
 • Försök yoga i lugn och ro
  Lugn och ro är att föredra när du praktiserar yoga. Speciellt för den som är ny till yoga då det är lättare att distraheras av ljud och intryck. Om det är tyst runt dig kan du lättare fokusera på ditt andetag. Men – livet är inte stillhet och frid exakt när du vill – så var snäll mot dig själv och gör din yoga när och på den plats du har möjlighet.
 • Tålamod är nyckeln till resultat
  Det kommer att komma dagar då det känns som att tiden inte räcker till, eller då du inte kan eller har lust att kliva upp på yogamattan. Anpassa, gör minsta möjliga eller hoppa över en dag om det är det du behöver. Ha tålamod med processen och viktigast av allt – ha tålamod med dig själv. Döm inte dig själv om du missar en dag, försök istället att acceptera läget och fokusera på att få till din yogastund nästa dag istället.

Lycka till!

Lästips om yoga och andning

Videotips – kom igång med en regelbunden yogapraktik   

Workshop
20 min

Breathe with

Andetaget är källan till ditt lugn men också till din kraft – öka trycket och lyft dig när du behöver det.

Tutorial
15 min

Yoga with

Skapa värme, styrka och rörlighet. En solhälsning som skiljer sig från den klassiska solhälsningen.

Tutorial
20 min

Yoga with

Sätt en skön grund för din dag genom lugna rörelser och en tacksamhetsövning.

Tutorial
30 min

Yoga with

Låt dig guidas till att öppna uppöver bröstet och ditt hjärta.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid – klicka här och kom igång direkt!

 

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]