Yoga & träning vid förkylning

24 marraskuuta 2020 | Av

Först kommer höstförkylning, vinterinfluensa, sedan VAB-ruari, sedan är det vår och du blir kall och det känns som att du blir förkyld hela tiden, att du aldrig får komma igång. Är det okej att yoga vid förkylning, och vad kan du göra för yoga när du är förkyld? Lyssna på kroppen! Här reder jag ut funderingarna.

Riktlinjer vid yoga och träning när du är förkyld

Eftersom jag arbetar med träning; yogaklasser, löpargrupper, PT-kunder och liknande har jag lärt mig att identifiera olika trender innan de kommer. Som att vissa tider på året är mer utsatta för förkylningar. Det är inte bara jag som märker av detta, sjukvårdsupplysningen och sjukhus har tagit fram algoritmer som poppar upp när vi börjar googla mer på relaterade ämnen som nässpray, hemmakur, C-vitamin och allt som hör därtill.

I vårt onlinecommunity BEYOGA365 märks det också av, i perioder regnar posterna in ” Är det okej att yoga vid förkylning?” eller ”vad kan jag göra för yoga när jag är förkyld?”.

Låt oss börja med att yoga är ett stort begrepp, i det inkluderas den fysiska praktiken, men också andningsövningar, meditation, närvaro, filosofi och många fler saker som inte höjer pulsen eller kräver fysisk ansträngning. Men jag förstår, du undrar om det är okej att fortsätta med din fysiska praktik när du är förkyld, och frågar vad för fysiska asanas eller videos som rekommenderas.

Feber eller ont i halsen = vila

Riktlinjerna för när det är okej att träna är: har du feber eller ont i halsen ska du inte träna. Dessa två symptom brukar visa på att du har en infektion i kroppen som du behöver låta kroppen ta hand om. Om du överanstränger dig ändå kan du riskera att få hjärtmuskelinflammation. Denna risk är i sig inte särskilt stor och gäller mest om du tänkt ta dig an ett rejält fysiskt ansträngande pass såsom typ skivstångslyft eller crossfit. Alternativt ett konditionsprövande pass såsom löpning, spinning eller liknande. Yoga är fantastisk träning och även om det såklart finns klasser och lärare som höjer både puls och utmanar styrka är det allt som oftast inte på samma nivå.

Med det sagt, inte att du ska strunta i kroppens signaler som den uppenbarligen försöker skicka till dig. Är du förkyld; snorig, hostar, feber, ont i halsen, bomull i huvudet, trött och så vidare behöver du tagga ner. Här kan du skörda frukterna av din yogapraktik då kroppen kommer tala om för dig om du anstränger dig för mycket, eller har energi kvar att ge. Om du behöver vila eller om det är latmasken i dig som ger ursäkter. När jag bara är lite snorig kan jag träna på som vanligt. Om snorigheten är så övervägande att jag förbrukar en toarulle om dagen finns det varken ork eller intresse att ens försöka ställa mig i nedåtgående hund. Ont i halsen är en stark signal att bjuda kroppen på mer vila, och samma om jag har feber. Skulle det finns energi kvar tar jag en långsam promenad på 5 minuter så får jag också solljus och frisk luft.

Träning vid snorighet

  • Om energinivån är som vanligt, var vaksam men fortsätt med din vanliga träning.
  • Alternativt fokusera på teknikträning, och korta pass istället för 90-minutersklasser.

Träning vid halsont eller feber

  • Undvik fysiska aktiviteter som gör att du blir andfådd.
  • Välj restorative eller enkel meditation.
  • Läs böcker och se, eller lyssna, på filosofiprat. Det är ju också yoga.

Lästips i förkylningstider

Videorekommendationer

video id: t37b

video id: z45c

video id: 4bz3

video id: 6cb3

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid. Klicka här och kom igång direkt!

Veronica Löwenbok

Vevve har en examen i folkhälsovetenskap med inriktning socialpsykologi och samtalscoachning, och har arbetat med hälsa och träning i över sexton år. Utöver många yogalärar- och kroppsterapiutbildningar har Vevve även studerat idrottsmedicin och psykologi. Hon är grundare av Everyday Yoga School med yogalärarutbildningar och fördjupningsworkshops. Hon har också utvecklat Självutforskande samtal®, en terapiform som kombinerar vägledda samtal, rörelse och självreflektion. Och driver podden Kalibrera din Inre Kompass där hon inspirerar och konkretiserar att leva ett mer innerligt liv. Vevves drivkraft är att arbeta för hållbar hälsa och självkännedom genom att göra det lättförståeligt, tillgängligt och personligt.

2021 kom boken Yoga för mindre stress, mer energi & bättre sömn som Vevve skrivit tillsammans med Majja Lund.

[Läs mer om Vevves yogalärarutbildningar här.] (http://www.veronicajaderlund.se/utbildningar/yogalararutbildning-200h/) Följ även Vevve på [Instagram, @vevvejaderlund](https://www.instagram.com/vevvejaderlund) samt [Facebook](https://www.facebook.com/vevvejaderlund/)
Read more

Search

Categories