Hållning & yoga – för en hållbar kropp

29 huhtikuu 2014 | By Hillevi Borga

Alignment, hållningsprinciper, är otroligt viktigt för att vår kropp ska hålla i längden. Men varför är då detta så viktigt? Det berättar jag i detta inlägg. 



Linjering och hållning

​”Att inte bry sig om sin hållning i Yogan är det nya svarta”, säger min yogaintresserade patient och ger mig ett snett leende då jag för att lindra hans ihållande smärtproblematik arbetar med att hjälpa honom hitta en Tadasana med lite bättre linjering för att avlasta de smärtande områdena i hans rygg. "Va?" Frågar jag och känner hur mina käkar blir spända när jag försöker bibehålla en professionell ton. Han ler nöjt då han förstår att han träffat mitt i prick "Ja du vet yinyoga" kontrar han. "Ja just det yinyoga ja" svarar jag och sedan får han sig en lång föreläsning av mig kring varför det faktiskt kan vara bra att tänka på sin linjering.

Ungefär så här svarade jag; Vårt skelett med dess leder och muskler är uppbyggt för ett visst rörelsemönster, exempelvis har vi olika leder i olika delar av kroppen, exempelvis kulleder och gångjärnsleder. Dessa är skapta för att göra en viss typ av rörelser. Tänk dig en dörr som är felhängd på gångjärnen, det gnisslar och blir skevt, tillslut går dörren varken att öppna eller stänga. Om vi har tur fungerar det bättre om vi hänger om dörren på ett bättre sätt, om det inte dörren blivit skev – kan ju liknas med förslitningsskador i leden.

Förutsättningen för att vi skall kunna röra oss är de muskler som verkar över leden. Dessa muskler har en viss sträckning från punkt A till B exempelvis, de är inte (oavsett vad vi tror på) ditslängda helt slumpmässigt, utan har en exakthet i sin dragriktning för att kunna avväga och ibland även maximera sin kraft och verkning på en led. Flyttar vi ett muskelfäste kommer muskeln inte arbeta på samma sätt som tidigare över leden och förmodligen förlora i kraft, samt – igen påverka leden negativt.

Lederna överbelastas utan linjering
Och så har vi ju nervsystemet också som vi kan se som huvuddatorn i ett stort nätverk, eller kanske flygplatsens kontrolltorn. När vi linjerar vår kropp såsom vår grundläggande anatomi bjuder får hjärnan hela tiden information om ledens position och skickar impulser via nervsystemet om eventuella behov av korrigering av läge, kraft med mera. Utan denna korrekta information har hjärnan svårt att tolka läge och vilka delar som skall bromsa eller gasa och skaderisken ökar. Tänk er ett tufft vinyasapass utan linjering eller kontroll på ledernas läge och musklernas dragkraft. Jag får rysningar och vill likna det med rusningstid på Heathrow där snubbarna i kontrolltornet gått på fikarast och lämnat allt åt slumpen.

Dessutom tänker jag på det där som sägs om yttre och inre linjering, för vad är det vi vill åstadkomma med vårt böjande och sträckande och vridande – ärligt talat? Det finns ju betydligt effektivare sätt att komma i strandform till sommaren. Ursprungligen skapades asanapraktiken för att förbereda kroppen för att klara av att sitta i meditation, att bli av med den rastlösa känslan i kroppen, mjuka upp den stela höften och hitta ett mer funktionellt sätt att belasta sin rygg så att vi kan lämna kroppen därhän och vandra vägen – pratyahara, dharana, dyana, och samadhi.

Patienten lyssnade tålmodigt på min utläggning medan Tadasana fick en lite bättre linje, Virabhadrasana II (Krigare II) fann sin form med fot och knä i linje och den ömmande menisken fick vila.

Hör och häpna, patienten kom tillbaka, han upplevde nu betydligt mindre smärta i sin asanapraktik och ville gärna jobba mer med att hitta en bra och smärtfri linjering för att fördjupa sin praktik. Se där! Hållning är fortfarande hett. Yinyogan är också het men ett helt annat kapitel.

Fysioterapi online

Du har väl inte missat att vi har Fysioterapi med Hillevi här på Yogobe! Du kan även ta del av vårt fysioterapiprogram för att stärka upp din core från grunden.

Lästips

  • Du yogar ju, hur kan du vara skadad? Jo, vi kan mycket riktigt skada oss i yoga, alltför många gör det, mycket på grund av att vi inte arbetar med just alignment, av Linda Åslev.

Videosekvenser för alignment

Tekniikkavinkit
5 min

Joogaa with

Hitta rätt teknik för en bra stående basposition, jobba från fötterna upp genom kroppen med Hillevi.

Tekniikkavinkit
5 min

Joogaa with

Lär dig tekniken till tadasana, bergspositionen, urmodern och grunden till alla yogapositioner, med Ulrica Norberg.

Workshop
15 min

Joogaa with

Teknik för att jobba med kraft från benen och upp, från tadasana genom en enkel solhälsning, med Milla Floryd.

Oppitunti
60 min

Joogaa with

Root to rise - work with your alignment through the seven segments with Ulrica Norberg.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid – klicka här och kom igång direkt!

Hillevi Borga

Hillevi arbetar sedan mer än 20 år som legitimerad fysioterapeut samt sedan många år även som yogalärare. Med sin breda erfarenhet sprider hon viktig kunskap genom att bland annat utbilda andra yogalärare i bland annat yogans anatomi.

Lue lisää