Vad är pilates?

12 August 2020 | By Linda Ahlgren

Vill du bli starkare och smidigare samt få bättre balans och uthållighet? Då är det kanske dags att börja träna pilates. Här berättar jag mer om den intelligenta träningsformen pilates!


Träna pilates för styrka & rörlighet

Pilates går ut på att återfå den naturliga hållningen i kroppen samt uppnå optimal styrka, smidighet, balans och uthållighet. Balans mellan styrka och rörlighet, men även balans mellan det kroppsliga och det själsliga. Målet är helt enkelt att må bra! 

Pilates är en intelligent träningsform, och ett system med övningar gjorda för att få en stark, smidig och balanserad kropp. I pilates ser man varje människa utifrån ett helhetsperspektiv. Korrekt utförd pilatesträning leder till ökad kroppsmedvetenhet, kontroll och balans. Vi strävar efter jämvikt i muskulaturen med fokus på de djupa stabiliserande musklerna som håller kroppen upprätt. Resultatet blir att hela du mår bättre och du blir stärkt som människa.

Vill du träna pilates hemma hittar du ett stort antal övningar och klasser i audio- och videobiblioteket här på Yogobe. Under träningsprogram finns även ett pilatesprogram – Styrka inifrån & ut. 

Det här är pilates – främst två saker

 • Ett förklaringssätt som beskriver hur man på bästa sätt använder kroppen för att hitta tillbaka till den naturliga hållningen i kroppen och få ut maximalt av träningen.
 • En övningsbank med över 500 övningar som kan utföras både med maskiner och redskap som bollar, rullar, band mm men också enbart med den egna kroppen.

Hur fungerar pilates? 

Pilates är styrketräning, stabiliseringsträning och smidighetsträning. Alla övningar är utformade för att stärka hela din kropp, inte enbart för att stärka en muskelgrupp – och syftar till att få en starkare, smidigare och mer välbalanserad kropp.

Du arbetar väldigt noggrant och det viktigaste är hur du håller kroppen och att du andas på rätt sätt, inte hur långt du kommer i rörelse, hur mycket vikt du lägger på eller hur många repetitioner du gör.

Pilates är snarare en teknik än en träningsform och den kräver ett starkt fokus från sin utövare.  Vi lägger vikten på kontroll, precision, koncentration och andning. I pilatesträningen letar vi upp svagheterna och obalanserna och bygger upp kroppen igen. Man brukar ju säga att man inte är starkare än den svagaste länken, och vi letar upp den och vill att den ska bli så stark som möjligt. I pilates utgår man ifrån fem grundprinciper som går som en röd tråd genom träningen.

Fem grundprinciper i pilatesträning

 1. Andning
 2. Bäckenets placering
 3. Bröstkorgens placering
 4. Skuldrans stabilisering och rörelse
 5. Huvudets och nackens placering

Fördelar med att träna pilates

 • Säker och effektiv träning.
 • Stärker kroppens djupt liggande muskler.
 • Balanserar styrka och smidighet.
 • Förbättrar balans, koordination och cirkulation.
 • Förbättrar hållningen.
 • Är skonsam vilket gör att alla kan utöva det – oavsett kön, ålder eller fysisk status.
 • Ökar kroppsmedvetenheten – du använder kroppen mer ändamålsenligt.
 • Höjer prestationen i andra sporter (golf, skidåkning, yoga, dans, etc.).
 • Är mycket framgångsrik som rehabilitering efter skador.

Lär dig mer om pilates

Pilatesklasser online

Ta del av samtliga pilatesklasser i vårt audio- och videobibliotek

Tutorial
30 min

Move with

Utmana med stabiliseringsträning för en välbalanserad kropp.

Tutorial
20 min

Move with

Upprepande pilatesövningar för cirkulation i hela kroppen.

Tutorial
20 min

Move with

Behåll smidighet och bli lätt i löpsteget för att spara energi och springa längre.

Tutorial
20 min

Move with

Energizing workout for glutes and legs with the support and strenght from your core.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar utan bindningstid – klicka här och kom igång direkt!

Läs mer om mig och mitt företag Pilates Complete som jag driver tillsammans med Jasmin Salhi, du kan träna med oss båda här på Yogobe. 

Foto: Vegafoto

Linda Ahlgren

Grundare och ägare av Pilates Complete och Pilates Complete Education. Personlig Tränare, gruppträningsinstruktör samt kursledare.

Read more