Self-compassion förändrade mitt liv

25 June 2016 | By Anna Gordh Humlesjö

Self-compassion förändrade mitt liv. Det låter lite dramatiskt, men det är faktiskt sant. Med hjälp av självmedkänsla har jag kunnat hitta hem i mig själv. Men vad är det egentligen och hur har det hjälpt mig? Följ med in den första delen i ämnet!Självmedkänsla och att sluta vara självkritisk

Det var under mina studier i positiv psykologi som jag första gången hörde talas om självmedkänsla, eller self-compassion som vi ofta säger även på svenska. Det har sitt ursprung inom buddhismen och handlar om hur vi kan bemöta oss själva med medkänsla. Kortfattat innebär self-compassion att uppmärksamma hur det känns i oss när vi upplever jobbiga saker och bemöta dessa platser i oss själva med kärlek, värme och acceptans. Jag träffades rakt i hjärtat, jag började läsa allt jag kom över och skrev min c-uppsats på temat då det är ett fält inom psykologisk forskning. Man skulle kunna tro att jag automatiskt blev superkärleksfull mot mig själv, fast det blir nog mer spännande att läsa detta om jag berättar vad som egentligen hände.

Jag sög på self-compassion. Jag insåg att jag var sämst (i världen) på att vara vänlig mot mig själv (det kändes så i alla fall) och jag tog det som en personlig katastrof. Det var under en period av krävande akademiska studier, flera yogajobb och ett utmanande kapitel med min pojkvän som jag insåg hur dömande jag var när jag inte lyckades leva upp till mina egna förväntningar. Jag var dessutom mitt i en terapiprocess som tog väldigt mycket energi, och upptäckte till min besvikelse hur mycket självkritik jag riktade mot mig själv. Dessutom, att jobba med self-compassion professionellt var min dröm, men hur skulle någon kunna ta mig på allvar, när jag inte ens kunde applicera det i mitt eget liv? Jag kritiserade mig själv helt enkelt för att jag var så självkritisk. Tänk dig ett dystert filmsoundtrack spela i bakgrunden.

Pema Chödrön och frågan "Hur bemöter jag mig själv?"

Idag ler jag åt alla dessa tankar. Pema Chödrön en buddhistisk lärare från USA har sagt något i stil med att: När man börjar bli mer medveten om sig själv utan en otroligt stor dos humor, självdistans och medkänsla med sig i bagaget kan livet bli riktigt tufft. Nu ser jag klarare vad som hände. Jag behövde se hur jag bemötte mig själv för att börja ge compassion till mig själv i praktiken. Jag dömde mig själv hårt, jag började bli medveten om vilka höga krav jag haft på mig själv genom livet och började se hur smärtsamt det var. Långsamt började jag förstå att jag är värd medkänsla, värme och kärlek, precis som alla andra människor som har omänskligt höga prestationskrav på sig själva. Det handlade om att försonas med att livet inte är perfekt och att utmaningar är en naturlig del av livet. Trots att vi försöker vårt bästa så är ingen perfekt, vi har alla våra egna motgångar och monster (små eller stora) att kämpa med, vi är alla värda kärlek oavsett. Att inse detta förändrade väldigt mycket i min värld och yogamattan blev en fantastisk plats för alla dessa insikter att landa i kroppen.

Just nu händer många spännande saker i mitt liv och mitt ”soundtrack” är oftast lite mer inspirerande än det var då. Men när jag möter utmaningar, för det gör vi ju alla ibland, har jag börjat ge mig själv en ”self-compassion break.” Jag kommer att berätta mer om den och flera andra compassion-övningar i bloggen framöver.

Övning i Mindful Self-Compassion

Vill du börja utforska self-compassion? En enkel övning är att placera båda händerna över hjärtat. Känn värmen från händerna mjukna in i bröstkorgen. Du kan göra detta när du vill. Testa t.ex. 1 min när du står på yogamattan. Du kan också vakna upp från shavasana genom att långsamt lägga händerna över hjärtat.

Och kom ihåg, om din compassion inte innefattar dig själv så är det en väldigt viktig pusselbit som saknas! Ge det tid och låt yoga vara ett verktyg på resan dit. Dela gärna med andra i vårt community och Facebookgrupp #beyoga365 om hur det känns.

Lästips

Videotips

Introduction
10 min

Yoga with

Anna Gordh Humlesjö berättar vad self-compassion innebär.

Tutorial
10 min

Meditate with

En meditation som hjälper dig möta livets prövningar och öva på self-compassion, självmedkänsla.

Tutorial
20 min

Meditate with

Varva ner, känn in dig själv och öva självmedkänsla i en guidad avslappning.

Tutorial
20 min

Yoga with

Flöda, känn med dig själv, mjuka upp ryggraden och stärk din core.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid – klicka här och kom igång direkt!

Anna Gordh Humlesjö

Med sin sprudlande personlighet och inspiration från bland annat dansen och sin utbildning inom positiv psykologi sprider Anna värme och kärlek genom yogan. Hennes klasser innehåller alltid mycket rörelseglädje och compassion.

Read more