Yoga för längdskidåkare

16 lokakuu 2019 | By Monika Björn

Yoga är ett utmärkt komplement till längdskidåkning. En erfaren längdskidåkare kan dra nytta av yoga för återhämtning och fokuserad rörlighetsträning – och en oerfaren längdskidåkare kan dra stor nytta av att stärka upp svaga områden och sträcka ut stela muskler innan skidsäsongen inleds.


90% stakning

När längdskidåkning är som bäst är den magisk. Med rätt förutsättningar är det helt saligt att få glida fram i välpreppade spår, med perfekt valla, i snötyngd natur ackompanjerad av den hypnotiska rytmen: andning, hjärtslag och ett svagt svishande ljud från skidorna.

Mina första minnen av längdskidor är ögonblicksbilder av färder på fjället, cirka tre år gammal - nedbäddad i en skidpulka - väldigt komfortabel och avslappnad bakom en svettandes förälder. När jag väl lärde mig att åka själv var då skidbindningen fästes BAKOM skidpjäxan och skidorna mest påminde om ett par tunt hyvlade träbrädor. Min "längdåkningskarriär” blev kort - bara några få vintrar - och det dröjde långt in i vuxen ålder innan jag stod på ett par längdskidor igen.

Från en dag till en annan (sen 30-års kris?) fick jag för mig att Vasaloppet - det ”måste” man ju bara åka. Sagt och gjort, mindre än en vecka senare, och 2 månader innan själva loppet, hade jag bokat in mig på ett 4-dagars ”Vasaloppsläger” på Långberget i Värmland. När jag satte mig i bilen för att, under 4 dagar lära mig ALLT jag behövde för att ta mig runt de 90 km mellan Sälen och Mora hade jag sammanlagt 0 km längdskidåkning i benen. Väl framme i Långberget delades cirka 70 skidåkare in i olika gruppnivåer. Det imponerade på mig något innerligt att den som tog sig an oss ”rena-rama-nybörjare” inte var någon mindre än proffset och affischnamnet själv, Sveriges mest välmeriterade skidåkarcoach genom tiderna: Lars-Göran Pettersson - Sveriges landslagstränare under de berömda Gunde Svan-åren.

Värre än Bambi på hal is drillades vi torsdag till söndag i längdåkningsteknik både uppför, flackt och nedför. Jag glömmer ALDRIG Lars-Görans mantra (vilket jag senare kom att vara djupt tacksam över): ”Vasaloppet ska bestå av minst 90% stakning - om du kommer ihåg det - och gör det - så kommer du runt”. Det gjorde inte så mycket att jag inte hade så mycket mer än 4 dagars skidåkning i kroppen när det väl var dags. 9 mil (och 9 timmar) är tillräckligt med tid för att bli en hejare på stakåkning och klassisk stil...

Kombinera längdskidåkning med yoga
Längdskidåkning är fantastisk konditionsträning och det är inte för intet som längdskidåkarna har bland den största/bästa syreupptagningsförmågan som någonsin uppmäts bland elitidrottsmän/kvinnor. Man jobbar dessutom hela kroppen mest hela tiden och på ett sådant sätt som både kräver - och i viss mån ger - rörlighet. Fotleder, höfter, rygg, mage, armar, axlar... Balans, styrka och uthållighet, you name it, längdskidåkning erbjuder helheten.

Är det yogan som kompletterar längdskidåkningen eller är det tvärtom? Kanske är det inte någon slump att majoriteten av de stora skidanläggningarna i USA erbjuder längdskidåkning + yoga retreats?

Videotips

Esittely
3 min

Joogaa with

Varför ska du som tränar utöva yoga?

Oppitunti
15 min

Joogaa with

Pre- & after-ski – kort dynamisk uppvärmningssekvens för längdskidåkare.

Oppitunti
20 min

Joogaa with

Ett flöde som väcker kroppen och firar allt det härliga du har i livet.

Oppitunti
30 min

Joogaa with

En långsam klass som bygger på medvetenhet och ger din rygg allt den behöver i form av rörelse.

För att kunna se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem på Yogobe. Är du ny till tjänsten? Prova gratis i 7 dagar utan bindningstid – klicka och kom igång här!

Läs mer

Monika Björn

Monika har jobbat i träningsbranschen både nationellt och internationellt i snart 20 år – som instruktör, entreprenör, konceptutvecklare, motivatör, utbildare, inspiratör, coach, mentor och personlig tränare.

Lue lisää