Om återhämtning – tips & råd

22 February 2024 | By Yogobe

Vila, ett begrepp som kan låta lika inbjudande som provocerande. Men vad är vila egentligen? Och hur kan vi få in denna viktiga återhämtning i vardagen? Här får du lära dig mer samt får tips på olika sätt att vila, och vad du kan tänka på!


Vad är vila & återhämtning egentligen?

Vila är något som många önskar men upplever att det behöver prioriteras bort till förmån för annat i vardagen. Ju mer vardagen snurrar på, desto svårare kan det också kännas att få in den välbehövliga vilan.

Vila, eller återhämtning, kan vara många olika saker. Och även olika saker för olika individer. Det viktiga är att du känner efter vad vila är för dig just nu. Olika aktiviteter och arbetsuppgifter kan ta olika mycket energi av oss. En nyckel för de flesta människor är att lägga in både vila och aktvitet varje dag. När det finns plats för vila återhämtar vi oss bättre från en uppgift och upplever vardagen mer hanterbar. Fysisk aktivitet på en nivå som är lagom för en just nu bidrar till mer energi att orka dagen, även de dagar som vi inte alls känner för att röra på oss. En promenad eller ett kort rörelsepass kan göra hela skillnaden.

Att hitta mer tid för vila under årets mörkare årstid kan vara en utmaning men en nödvändighet för oss. Vi är en del av naturen. Vi behöver vila och återhämtning, någon gång varje dag men också mer naturligt under det mörka halvåret för att samla energi framåt.


Några olika sätta att vila


Låt vila & återhämtning gå hand i hand med den mörka årstiden

På sommaren har vi ofta mer energi tack vare att energin är högre och vi får mer dagsljuset. Ju mörkare det blir desto tröttare brukar många känna sig. Dock rullar det mesta på i samma tempo som annars. När vi närmar oss mörkare årstider förbereder sig naturen för vila och återhämtning. Den allra mörkaste perioden går det mesta också i naturlig dvala. Men det gör inte människan.

Samhället har skapat en egen rytm av att hålla samma tempo oavsett årstid och det gör att många inte orkar med. Människan missar att återhämta sig, att vila och går emot sin egen natur. Människan är ju också en del av naturen. Den mörkare årstiden bjuder in till ett långsammare tempo, bjud in det du också i år. Så gott det går, under de förutsättningar som finns för just dig.

Tips för att få in mer vila & återhämtning

  • Reflektera & sätt en övergripande plan för året: Hur skulle du kunna vila, och när? Hur kan du anpassa arbetsbelastning, socialt umgänge, egna aktiviteter och vila? Har du vissa perioder som är lugnare och andra som är mer hektiska? Kanske följer de årstiderna eller så kanske de inte gör det.
  • Utforska vad vila faktiskt är för dig: Alla vet att vilan behövs men kanske inte alltid vilken typ av vila som är optimal för en själv. Vad som är vila kan också vara olika saker olika tider i livet. Det som är vila för någon annan behöver inte nödvändigtvis vara det som är vila för andra. Testa gärna olika typer av vila och se vad som passar dig bäst, just nu.
  • Våga tacka nej till det sociala ibland: När inbjudningarna till julfester och adventsfika ska pareras med inhandling av mat och julklappar och jobb, välj det som är viktigt för dig. Det är okej att tacka nej. Att tacka nej till en tillställning kan innebära att du orkar vara närvarande på en annan, och även efteråt.
  • Avsätt en stund varje dag: Lägg in minst 10 min av aktiv vila varje dag – lite och ofta ger mer än sällan och mycket! Svårt att slappna av? Här finns tips & råd!
  • Kartlägg ditt sömnbehov: Fundera över, och testa dig fram, hur många timmar sömn du faktiskt behöver och försök skapa möjlighet för dem.
  • Kom ihåg den viktigaste vilan – hjärnvilan! Hjärnvilan och återhämtningen som kommer med meditation, avslappningsövningar som yoga nidra, med sömn med mera. När alla intryck utifrån stängs ute och hjärnan och kroppen får möjlighet att reparera och bygga upp. Göra dig starkare.

Klasser & övningar för återhämtning & vila

video.flavor.talks
10 min

Grow with

Enkla vardagstips för bättre andning, hälsa och att komma ner i varv.

video.flavor.talks
10 min

Grow with

Skillnaden mellan vila och aktiv återhämtning och dess påverkan på livskvalitet och prestation.

Tutorial
20 min

Yoga with

En mjuk omfamning av dina höfter med fokus på vila och återhämtning.

New
10 min

Grow with

Syresätt kroppen för att optimera både prestation och återhämtning i din idrott.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid – klicka här och kom igång direkt!

Lästips

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]