Varför yogar så få män – och vilka fördelar går de miste om?

20 oktober 2019 | Av Magnus Hagström

Tiderna förändras, men vi har en lång bit kvar innan män kan visa och bli mottagna i sin sårbarhet fullt ut. Innan män kan visa upp alla sina känslor. Yogan har otaliga fysiska fördelar, men kan även hjälpa oss att balansera våra energier, både de feminina och de maskulina, eftersom vi behöver båda. Läs mer om hur jag tror vi kan få fler män att yoga!


Av kvinnor, för kvinnor

Jag har under ganska lång tid funderat på hur det kommer sig att så pass få män yogar. Det finns sannolikt flera orsaker och det jag skriver är mina tankar helt utan att påstå att jag har alla rätt. Det är tankar och funderingar baserade på mina kunskaper, erfarenheter och min egen resa.

Jag skulle vilja säga att yoga i Sverige traditionellt till stor del är driven av kvinnor för kvinnor, vilket kanske är naturligt. När jag började yoga i början på 2000-talet var det väldigt sällan jag träffade på någon annan man på klasserna, idag är det med lite tur ett par tre förutom mig. Hur kommer det sig att det är så? Är det så att män är ointresserade av yoga? Jag tror inte det men däremot tror jag att många män är rädda för det, för att bli jämförda i en grupp med kvinnor. Rädda för att inte kunna, att visa sårbarheten och det som kan uppfattas som svaghet. Men det här låter ju helt fel och väldigt löjligt kanske du tänker nu, och visst kan det göra det. Ge mig lite tid och följ med mig lite här.

Forskning om sårbarhet och skam

Om vi går till forskning kring skam och även tittar på de normativa lager vi lägger på könen och ser vad män står inför. Och nu vill jag be dig, både man och kvinna, som läser detta att ha ett öppet sinne. De flesta av er som läser här kanske är inom yogan, övervägande del av er är säkert kvinnor, och för att förstå andra behöver vi gå in med empati och ett nyfiket sinne, öppna för att alla inte fungerar just som mig. Vi behöver sätta oss in i många mäns känslor istället för att enbart utgå från oss själva.

Om vi tittar på en del av den forskning som finns kring sårbarhet och skam så ser vi att män och kvinnor har olika ”skamområden” där de stora områdena för män är svaghet och framgång. Den traditionella normen säger att män ska vara framgångsrika och inte klaga, de ska vara starka och osårbara. Män har uppfostras med att det är inte så farligt när man slår sig, vi behöver inte gråta utan ska upp och hoppa igen. Ja visst kan vi se att det sakta börjar förändras men vi har en lång bit kvar innan vi är där, innan män kan visa och bli mottagna i sin sårbarhet fullt ut. Innan män kan visa upp alla sina känslor och inte enbart glädje eller ilska som är de känslor som historiskt är accepterade för män.

Forskare har visat att vuxna tolkar pojkars och flickors gråt på olika sätt, redan som bebisar. De har sett att både vuxna män och kvinnor som får se en flickbebis gråta kopplar det till att hon är orolig eller ledsen medan när det är en pojkbebis tolkas gråten som ilska och frustration. Så redan när vi är bebisar börjar vi få normer på oss, i det här fallet får pojkar veta att de är arga.

Ok att visa alla känslor

Män behöver få lära sig att det är ok att visa sorg, ledsamhet, hopplöshet och alla andra känslor vi har. Och här kan yogan vara en bra väg till det om män möts på rätt sätt. Fast för att komma dit behöver vi göra yogan mer tillgänglig för män. Jag drar en parallell till när det startades tjejlopp inom löpning, lopp där enbart kvinnor fick delta. Dessa uppstod till stor del på grund av att många kvinnor inte kände sig bekväma med den tävlingshets som det var i de lopp som fanns (där det var mestadels män som deltog). I dagens Yogasverige känner sig många män inte bekväma då de känner att de inte kan, är sämre, känner sig uttittade osv. Det glädjer mig därför att det kommer fler och fler klasser för enbart män, där yogan och hur man pratar är anpassad för män. Jag är övertygad om att yogan påverkar oss positivt både fysiskt och psykiskt oavsett om det är medvetet eller ej.

Vi får jobba mer med våra feminina energier vilket är viktigt för många män, precis lika viktigt som det är att jobba med de maskulina. Detsamma gäller för kvinnor. Vi behöver dem båda, yin och yang. Vi blir hela när vi har balans mellan dessa. Balans i det här fallet innebär inte att det behöver vara exakt lika utan att vi har tillgång till dem båda. Sen kommer vissa människor, man som kvinna, kunna har mer maskulin eller feminin energi men båda behöver få ta utrymme där.

Yogans olika fysiska fördelar

Kommer vi till de fysiska fördelarna med yogan så är de många. Dels ger den oss en ökad rörlighet i kroppen, vilket är viktigt för män, som generellt är stelare än kvinnor – män har alltså en större muskelmassa som lättare blir stel. Vi får även en stund där vi kan och får vara mer med oss själva i kroppen och i sinnet, koncentrera oss och centrera oss. Vi kan få grunda oss och landa lite mer inuti, släppa prestigen och bara andas. Och kanske behöver vi just nu klasser och grupper vigda enbart för män av män för att under en period öppna upp och bjuda in män till yogan.

Tittar vi på män och kvinnor som grupper så fungerar vi lite olika, våra hjärnor är olika utformade och fungerar olika på ett biologiskt plan och kanske behöver vi då även prata och lära ut yogan på lite olika sätt. Ett tydligt exempel jag har är när vi pratar om att slå på Mula Bandha, rotlåset. Ofta instrueras detta som att knipa om, knipa med bäckenbotten. Majoriteten män som jag mött förstår liksom inte alls vad som menas med det. Om man istället säger att män ska knipa mellan anus och testiklar eller som jag brukar säga, lyft på pungpaketet, då brukar män förstå bättre. Män och kvinnor är väldigt lika men även olika och för att få in mer män inom yogan behöver vi bjuda in dem mer på deras villkor.

Lästips

Videotips

Klass
30 min

Yoga with

Låt dig guidas till att öppna uppöver bröstet och ditt hjärta.

Klass
45 min

Yoga with

Släpp spänningar och öka rörligheten med övningar för hela kroppen.

Föreläsning
5 min

Träna with

Löpning för yogis och yoga för löpare, varför är detta en så bra kombination?

Klass
10 min

Meditera with

A meditation to practice more loving kindness and compassion for yourself.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid. Klicka här och kom igång direkt!

Magnus Hagström

Magnus är en personlig tränare och samtalsterapeut/coach med fokus på det yttre såväl som det inre. Hans glädje, härliga personlighet och breda kunskap gör honom till en populär tränare på konvent, träningsresor och klasser.

Les mer