Ungefär hälften av befolkningen lider av sömnproblem i Sverige och siffrorna ökar stadigt*. Vad beror det här på? Här får du mina bästa tips för att sova bättre!
Fick hjälp av mental träning, yoga och kunskap från sömnläkare
Att sova bra är något som vi gör naturligt, något som kroppen har koll på och den sover när den behöver sova. Så hur kommer det sig att vi inte sover bra och vad kan vi göra för att sova bättre? När jag själv fick sömnproblem för första gången för många år sedan (2001) var jag i Sydafrika och tävlade som proffs på den Sydafrikanska touren. För att få ekonomin att gå runt hade jag parallellt ett ”vanligt” jobb och ledig var jag inte speciellt ofta. Sedan, sent på kvällen precis dagen innan en av tävlingarna ringde min dåvarande pojkvän från Sverige och gjorde slut, per telefon (!). Du kan tro att jag sov gott den natten…INTE.
Det som hände därefter var att det inte bara var den natten jag inte kunde sova, utan mina sömnproblem startade och fortsatte sedan av och till i flera veckor. Jag började förstå att det här inte var något som skulle gå över och började söka hjälp för att få sova bättre. Det tog lång tid innan jag hittade de verktyg jag behövde för att en gång för alla sova bättre. Hjälpen var en kombination av kunskap om hur långvarig stress påverkar kroppen och hjärnan (bland annat via en sömnläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala), yoga och mental träning.
Ingen mer stress och oro över sömnen
När jag sedan fick in denna träning i min vardag började jag sova bättre och i dag kan jag säga att jag är vän med min sömn och även om jag ibland kan sova dåligt så går det över och jag blir inte orolig för det. För det är just det. Att inte sova kan stressa och oroa mer än vad som orsakade sömnproblemen från början.
Därför har jag riktat in min mentala träning med inriktning sömn på två delar; dels vad du gör på dagen för att hantera stress och hålla din grundspänning låg och dels vad du kan göra vad gäller dina rutiner på kvällen. När du får ned din grundspänning och hittar balans mellan aktivitet och vila under dagen så kommer det bli lättare att få effekt av dina rutiner inför sömnen på kvällen.
Mina fem bästa tips för att sova bättre
- Kom ihåg att sömnproblem ofta är en effekt av en längre period av stress. En reaktion från kroppen att den inte fått vila. Den tror att den måste vara beredd på att försvara dig när du skickar signaler av stress (kan vara genom oroliga tankar t.ex). Börja lägga in avspänningsträning i din vardag (dagligen) och acceptera att det kan ta lite tid för kroppen att varva ned igen. Ha tålamod och var inte orolig, den sköna sömnen kommer tillbaka igen.
- Notera balansen mellan aktivitet och vila under dagen. Har du rört på dig tillräckligt? Har du pausat tillräckligt? Har du kopplat av tillräckligt (gjort något annat än dina "måsten”).
- Bestäm en kvälls-och morgonrutin som du börjar följa. Både vad gäller när du ska sova och vakna och vad du ska göra. Kroppen och sinnet älskar rutiner och när du börjar göra samma sak om och om igen så blir kroppen trygg och den börjar slappna av.
- Skriv ned det som oroar dig i din Brabok (se övning i mina filmer hos Yogobe) innan du går och lägger dig på kvällen. Skriv ned och stryk över det du inte kan påverka och låt det du kan påverka stå kvar. Behöver du hjälp med något du skrivit ned så blir det tydligt och du kan ta tag i det lättare och på så vis bli av med din oro.
- Gå in på mina videor för en grundlig genomgång av hur du kommer tillbaka till en skön sömn och för fler avspänning- och avslappnings övningar, samt för att få tips om hur en god kvälls- och morgonrutin kan se ut.
Jag hoppas det här kan vara en hjälp för dig om du nu sover dåligt och vill komma till rätta med det och kom ihåg att ha tillit till att kroppen vet hur den ska sova.
OBS! vid allvarliga sömnproblem (när de håller i sig mer än två-tre veckor) så är det alltid bäst att kontakta din vårdcentral och en läkare för att få råd och hjälp.
Kram från Jenny
*Källor:
80 % av kvinnor och 68 % av männen uppgav att de led av sömnsvårigheter någon gång det senaste året, skrev Doktorn.com om 2019.
Jenny pratade med läkaren, forskaren på sömn och tillika sömnspecialisten Jan Ulfberg i september 2021, för hennes podd Idrott-och ledarskapspodden. Han sade att var tredje kvinna lider av sömnproblem och att sömnproblem generellt ökar bland befolkningen.
Folkhälsomyndigheten uppgav 2020 att 42 % av befolkningen 16-84 år lider av sömnproblem varav 34 % sade att det var lätta besvär.
Läs mer om sömn
- Varför kan jag inte sova – och hur påverkar det kroppen? av Linda Åslev
- Forskning: Sömn ger djuprengöring av hjärnan
- Kvällsrutin – avsluta dagen på bästa sätt
Videos som hjälper dig att somna och sova gott
Meditoi with
Liggande kroppsscanning som förbereder dig för en god natts sömn.
Grow with
Enkla övningar att ta till under dagen för att hjälpa kroppen somna gott på kvällen.
Meditoi with
Smält och strukturera intrycken från dagen för att lättare kunna somna på kvällen – utan musik.
För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid. Klicka här och kom igång direkt!