Yoga & träna tillsammans – bygg relationer & höj motivationen

25 July 2023 | By Yogobe

Att yoga och träna tillsammans med någon har många fördelar. Ni bygger upp en gemenskap, får tillfällen för beröring och ser tillsammans till att träningen faktiskt blir av. Läs mer om paryoga och träning tillsammans med din partner, vän, kollega eller någon annan – här!


En win-win för både hälsan och relationen

Att träna eller yoga tillsammans med någon är verkligen en win-win – ett tillfälle för kvalitetstid som gynnar hälsan på alla plan, när vardagen kanske inte ger utrymme för antingen eller, samtidigt som ni kan kan ni pusha varandra de dagar som känns motigt och se till att träningen blir av. Det ger ett fint tillfälle för gemenskap – vare sig du är tränar med en förälder, kompis, kollegan, barnen eller din käresta.

Det finns många fördelar med att träna och röra på sig tillsammans. En studie som publicerades i Journal of Social and Personal Relationships visade att träna tillsammans med en romantisk partner gav försökspersonerna ett bättre humör under träning (utöver det lyckorus som själva träningen ger), bättre humör under dagen samt att de kände sig mer nöjd med sin relation.

Även industripsykologen Köhlers princip om den svagaste länken visar på fördelarna. Han studie visade att personer i par, eller tre och tre, klarade av att lyfta mer vikt per person om de samarbetade, än om de lyfte ensamma och att den som tidigare lyft minst vikt var den som ökade sin prestation mest.

Fördelar med att yoga och/eller träna tillsammans:

 • Ni lär känna varandra bättre och kanske på ett helt nytt plan – en möjlighet att utveckla förhållandet.
 • Ökad motivation – peppar och pushar varandra.
 • Ni bygger lagkänsla och tränar på att samarbeta.
 • Bygger upp självförtroende som partners.
 • Ger möjligheter att upptäcka nya hobbys tillsammans.
 • Stötta varandra och var en del av varandras framsteg.

Vill du träna eller yoga tillsammans med någon? Hos Yogobe hittar du bland annat klasser med paryoga och SynEnergy – en kombo av yoga och högintensiv träning. Ett annat tips är vår playlist Träna & yoga tillsammans där ni hittar flera klasser i olika träningsformer att testa tillsammans. 


Ett gyllene tillfälle för beröring

Kroppskontakt och beröring är viktigt för vår hälsa, och när vi tränar och rör på oss tillsammans ges många tillfällen för närkontakt. John och Julie Gottman, som vigt sina liv till att forska om kärlek, skriver i sin bok The love prescription att “Beröring är inte bara bra för din relation; det är bra för din fysiska hälsa och livslängd. För oss människor är det lika nödvändigt som vatten, som mat – till och med som luften vi andas.”

Några positiva effekter av beröring:

 • Stärker relationer.
 • Får oss att känna kärlek och trygghet.
 • Minskar stress då hormonet oxytocin frigörs.
 • Bidrar till lägre puls- och blodtryck.

Tips på aktiviteter – träning och yoga i par

 • Löptur eller promenad – perfekt sätt att få till motion samtidigt som ni kan prata av er och kommer ut i friska luften.
 • Växelträna - växla mellan att en av er tränar och den andra vilar och hejjar på – så får ni intervallträning på köpet!
 • Paryoga eller acroyoga – paryoga är mysigt och kul samtidigt som det bygger tillit och ger massor av tillfällen för närhet. Acroyoga likaså, men är lite mer utmanade.
 • Träna med varandra som vikter – det finns massor av inspiration på sociala medier och roliga och utmanade partner challenges att försöka sig på tillsammans.
 • Turas om att bjuda in till träningsdate – prova en ny aktivitet varje gång. Öppnar upp för att prova ny saker, som du kanske aldrig hade vågat testa själv. Ett roligt sätt att få till träning med din partner, barnen, kollegan eller vännerna.

“Remember, we all stumble, every one of us. That's why it is a comfort to go hand in hand.” – Emily Kimbrough

Klasser online för er som vill yoga och träna tillsammans

Tutorial
45 min

Move with

Väck hettan och utmana din core – ett 360-perspektiv på bålen och dess samarbete med resten av kroppen.

Tutorial
20 min

Yoga with

A simple and gentle partner sequence to lengthen the spine and become more present.

Tutorial
30 min

Yoga with

Partner yoga flow to strengthen your body, and to have a bit of fun.

Tutorial
15 min

Yoga with

Utmanande och lekfullt flöde för två – stärk upp kroppen och kom närmare någon som står dig nära.

Tutorial
30 min

Yoga with

Låt dina händer ge en extra dimension till upplevelse och kontakt genom kroppens lager.

Workshop
10 min

Yoga with

Grundläggande acroyoga i tre baspositioner för styrka och balans.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid. Kom igång direkt!

Lästips

Källor: psychologytoday.comsvt. se

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]